Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Controverse la Cultură: Fiica generalului Chițac gestionează campania pentru Cumințenia Pământului

cumintenia

Asociaţia Culturală „Patrimoniu pentru Viitor” a fost desemnată de Ministerul Culturii pentru a administra campania de donații prin SMS și relația cu companiile private care doresc să se alăture subscripției publice pentru achiziția operei lui Constantin Brâncuși, ”Cumințenia pământului”. Asociația se va implica pro bono în campanie, în acțiuni culturale de colectare de fonduri, anunță Ministerul Culturii, printr-un comunicat.

Comunicatul este completat de o declarație a președintelui Asociației Culturale „Patrimoniu pentru Viitor”, Georgiana Pogonaru. Aceasta este fiica generalului Mihai Chițac, condamnat pentru reprimarea manifestațiilor din decembrie 1989, fost ministru de Interne în Guvernul Petre Roman. Georgiana Pogonaru, căsătorită cu Florin-Ion Pogonaru, președintele Asociației Oamenilor de Afaceri din România, a fost menționată de mai multe ori în topurile celor mai bogate și influente femei din România, întocmite de revistele economice. Georgiana Pogonaru era, în 1989, chimistă, lucrând ca asistent universitar la Facultatea de Chimie.

Românii pot dona doi euro printr-un mesaj ce conține cuvântul „BRANCUSI” la numărul de SMS 8833. Numărul este valabil în reţelele Digi Mobil, Orange, Telekom România Mobile și Vodafone. Campania de colectă națională "Brâncuși e al meu" are ca țintă strângerea sumei de 6 milioane de euro din donații publice, până la sfârșitul lui septembrie. Acestei sume i se adaugă 5 milioane de euro alocate de Guvern, pentru ca opera lui Brâncuși să intre în proprietatea statului, după achiziționarea de la proprietarii săi actuali.

***

La data de 17 decembrie 1989, generalul Chițac a făcut parte din echipa de generali trimisă de Nicolae Ceaușescu la Timișoara ca să reprime revoluția. Printre „realizările” acestora se numără și uciderea mai multor persoane strânse pe treptele Catedralei Mitropolitane din Timișoara.

La data de 28 decembrie 1989, generalul-locotenent Mihai Chițac a fost numit în funcția de ministru de interne în Guvernul Petre Roman prin Decret al președintelui Consiliului Frontului Salvării Naționale, Ion Iliescu și înaintat la gradul de general-colonel (cu 3 stele). La data de 14 iunie 1990, generalul-colonel Mihai Chițac a fost eliberat din funcția de ministru de interne.

Instanţa l-a condamnat pe Chițac în 1999, pentru faptele din 1989, dar a fost eliberat pe motive medicale la câteva zile de la întemniţare. Ulterior, odată cu revenirea PSD la putere, a fost considerat nevinovat, după un recurs în anulare. A fost rejudecat în 2007, iar decizia de condamnare a rămas definitivă în 2008. Degradat la gradul de soldat şi întemniţat pentru reprimarea revoluţionarilor din Timişoara, Chiţac a fost eliberat de mai multe ori pentru a se trata de afecţiuni coronare şi, apoi, de neoplasm. A murit pe 1 noiembrie 2010, cu patru zile înainte de a împlini 82 de ani.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.