Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cooperarea energetică Republica Moldova - România, ACCELERATĂ

romania moldova

Republica Moldova vrea să se racordeze la reţelele europene de energie, în acest sens urmând să fie accelerată cooperarea în domeniu cu România, a declarat joi premierul Pavel Filip, după întrevederea cu prim-ministrul Dacian Cioloş, care efectuează o vizită oficială la Chişinău. 

"Moldova urmăreşte nu doar să se racordeze la spaţiul de valori şi principii europene, ci şi la reţelele europene de energie, pentru a înlătura vechi şi importante vulnerabilităţi, iar România a fost şi rămâne în continuare cel mai consecvent susţinător al Republicii Moldova, contribuind la aspiraţia noastră de a ne transforma într-un stat european şi democratic. De aceea, am convenit să accelerăm în următoarele luni cooperarea energetică, care este una de prioritate majoră pentru Republica Moldova. Atunci când vorbim despre securitatea unui stat nu putem să nu luăm în calcul şi securitatea energetică. Vom avansa atât pe interconexiunile pe energie electrică, (...) vom dezvolta şi interconexiunea pe gaze naturale, vorbesc în acest caz despre extinderea gazoductului Ungheni - Chişinău", a spus Pavel Filip, într-o conferinţă de presă comună cu Dacian Cioloş, transmite agerpres.ro.

După 55 ani, ONU face demersuri pentru elucidarea morții unui fost secretar al organizației


El a subliniat că integrarea europeană este "proiectul de ţară" al Republicii Moldova. "Sunt convins astăzi mai mult ca niciodată că România este un prieten dedicat şi apropiat al Republicii Moldova, dovadă şi parteneriatul nostru strategic pentru integrarea europeană şi proiectul nostru comun de a fi împreună în Europa, în Uniunea Europeană", a afirmat Filip. 

Premierul moldovean a mulţumit pentru "expertiza şi experienţa valoroasă" oferite de România pentru avansarea agendei europene. 

"Am mulţumit pe această cale pentru ajutorul financiar, fie că vorbim de cel rambursabil, fie că vorbim de asistenţa financiară de dezvoltare sau ajutorul nerambursabil pe care-l oferă România Republicii Moldova, fie că vorbim de ajutorul umanitar, fie că vorbim de susţinerea parcursului european a Republicii Moldova şi demersurile pe care le face Bucureştiul la Bruxelles în favoarea Republicii Moldova", a punctat Filip. 

El a lansat o invitaţie către oamenii de afaceri români să vină să investească în Republica Moldova. 

"Comerţul dintre noi creşte, vrem consolidarea acestei tendinţe. Ţin să fac o invitaţie directă către oamenii de afaceri din România să investească în Republica Moldova. (...) Am înaintat cu multe reforme, astfel încât mediul de afaceri din Republica Moldova a devenit mult mai atractiv şi atunci când vorbim despre privatizări sau (...) despre domeniul energetic, desigur că oamenii de afaceri din România sunt bine-veniţi în Republica Moldova şi (...) le lansez o invitaţie, (...) chiar dacă vorbim şi despre domeniul bancar, care este unul foarte important", a spus Filip. 

Şeful Guvernului de la Chişinău a precizat că a discutat cu premierul Cioloş şi despre explorarea unor modalităţi de garantare a investiţiilor, dar şi despre fluidizarea traficului în vamă. "E important să fluidizăm transportul, e important să stea cetăţenii cât mai puţin în vămi", a completat Filip.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.