Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Copenhaga avertizează Ankara să nu îi vizeze pe cetăţenii danezi care critică regimul turc

turcia

Danemarca a transmis luni Turciei, pe canale diplomatice, că respinge orice formă de represiune împotriva cetăţenilor săi care critică regimul de la Ankara, după ce un cotidian de la Copenhaga a scris că mai mulţi danezi de origine turcă sau cu dublă cetăţenie au fost ameninţaţi că vor fi denunţaţi pentru 'înaltă trădare', transmite DPA.

Orice formă de înregistrare a opiniilor politice sau de transmitere de informaţii despre cetăţeni danezi unei stat străin - în cazul de faţă, autorităţilor din Turcia - este de asemenea ilegală, a precizat Ministerul danez de Externe.

Însărcinatul cu afaceri al Turciei în Danemarca a fost convocat la Ministerul de Externe de la Copenhaga după ce cotidianul Belingske a citat mai mulţi danezi de origine turcă sau cu dublă cetăţenie ce au afirmat că au primit ameninţări că vor fi denunţaţi pentru 'înaltă trădare' pentru că au criticat reprimarea opoziţiei după puciul eşuat din iulie 2016.

Citește și: Încă un ATENTAT CUTREMURĂ lumea: Cel puțin 23 de morți, peste 45 de răniți

Potrivit diplomatului turc, Ankara nu ţine o evidenţă a persoanelor care critică guvernul Turciei, se menţionează în comunicatul ministerului danez.

Linia telefonică gratuită la care cetăţenii pot suna pentru a da informaţii vizează doar cazurile legate de terorism, iar Turcia nu deţine o 'listă neagră' cu cetăţeni danezi, adaugă acelaşi comunicat.

Ministrul danez de externe Anders Samuelsen a precizat pe Twitter că va 'urmări cu atenţie acest subiect'.

'Este total inacceptabil. Am decis să cer ministerului meu să-l convoace pe ambasadorul turc la o reuniune pe acest subiect mâine (luni - n.red.) spre a putea lămuri ce ştiu ei şi, eventual, ce nu ştiu', a declarat duminică seara Samuelson la radio-televiziunea publică DR.

Persoanele citate de publicaţie au afirmat că au primit mesaje pe Facebook, apeluri telefonice sau e-mailuri după ce s-au exprimat împotriva a ceea ce consideră a fi abuzuri de putere din partea preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, anunță Agerpres.

'Iau foarte în serios cele întâmplate', a declarat pentru Berligske deputatul social-democrat danez Lars Aslan Rasmussen, de origine turcă. Acesta a afirmat că a primit mai multe mesaje potrivit cărora a fost denunţat autorităţilor turce.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.