Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Coreea de Nord, acuzată de UN NOU ATAC: Ce lovitură a dat Phenian-ul

kim jong un

Coreea de Nord ar putea fi, potrivit anchetatorilor americani, la originea sustragerii a 81 de milioane de dolari dintr-un cont al Băncii Centrale din Bangladesh deţinut pe lângă Rezerva Federală din New York, a relatat miercuri publicaţia Wall Street Journal, citată de AFP.

Justiţia americană se pregăteşte să acuze intermediari chinezi, care ar fi ajutat Coreea de Nord să sustragă această sumă prin piratare informatică în februarie 2016, adaugă ziarul, citând surse apropiate anchetei.

Prin sistemul de transfer internaţional SWIFT, piraţii informatici au reuşit să vireze 81 milioane de dolari dintr-un cont deţinut de Banca Centrală din Bangladesh la filiala din New York a Băncii Centrale americane (Federal Reserve System, Fed).

Citește și: VIDEO SCENE ȘOCANTE Românca rănită în ATENTATUL din Londra s-a ARUNCAT în Tamisa

Hackerii au inundat Fed din New York cu zeci de cereri de transfer şi au încercat să deturneze suplimentar 850 de milioane de dolari, dar antena newyorkeză a blocat alte tranzacţii.

Banii au fost transferaţi într-un cont în Filipine şi apoi urma lor s-a pierdut, o parte dintre ei fiind spălaţi prin intermediul unor cazinouri.

În mai trecut, un studiu al societăţii de securitate informatică Symantec evocase deja o conexiune posibilă dintre acest caz şi Coreea de Nord.

Malware-ul folosit de hackeri implicaţi prezintă trăsături comune cu cel utilizat în atacul major asupra Sony Pictures Entertainment, la sfârşitul anului 2014, conform aceluiaşi studiu.

În timpul acelui amplu act de piraterie informatică, comandat de Coreea de Nord - conform autorităţilor americane - au fost descărcate e-mailuri şi informaţii personale vizând mii de angajaţi. Autorii cereau ca Sony Pictures Entertainment să renunţe la difuzarea comediei despre liderul nord-coreean Kim Jong-Un, "The Interview".

Potrivit Wall Street Journal, numărul doi în agenţia de informaţii americană NSA, Rick Ledgett, a declarat marţi la Washington că înclină să creadă că ar exista o legătură între cele două atacuri cibernetice. "Dacă legătura se dovedeşte, acest lucru înseamnă că un stat este pe cale să jefuiască bănci. Este un caz grav", a afirmat el în cadrul unor dezbateri la Institutul de studii Aspen, potrivit Agerpres.

Săptămâna trecută, sistemul internaţional de transferuri bancare SWIFT a deconectat băncile nord-coreene încă legate la reţeaua sa, în contextul tensiunilor internaţionale în urma testelor cu rachete ale Phenianului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.