Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Coreea de Nord cere sprijin internaţional împotriva unui posibil 'HOLOCAUST NUCLEAR'

thenolank.com
coreea de nord vs SUA

Coreea de Nord le-a cerut statelor din Asia de Sud-Est să o susţină în disputa sa cu SUA pentru a împiedica un posibil 'holocaust nuclear', conform unei scrisori obţinute de agenţia France Presse, transmite şi agerpres.

În această scrisoare adresată secretarului general al Asociaţiei Ţărilor din Asia de Sud-Est (ASEAN), ministrul nord-coreean al afacerilor externe, Ri Yong-Ho, susţine că Peninsula Coreeană este 'în pragul războiului' din cauza acţiunilor SUA.

Trump a creat un BAU-BAU pentru imigranţii clandestini. Toţi americanii vor fi protejaţi

Această scrisoare este datată 23 martie. Statele membre ASEAN se reunesc vineri şi sâmbătă într-un summit la Manila într-un context de tensiuni puternice în peninsulă.

Ministrul nord-coreean cere ASEAN să îi informeze pe şefii de diplomaţie din cele zece ţări membre de 'situaţia gravă' din peninsulă şi să le "furnizeze o propunere autentică" în vederea menţinerii păcii. El critică de asemenea de mult timp exerciţiile militare anuale desfăşurate de Washington şi Seul.

"Mă aştept să văd că ASEAN, care este extrem de ataşată de importanţa securităţii şi păcii regionale, face din chestiunea exerciţiilor militare comune între SUA şi Coreea de Sud un subiect al conferinţei, dintr-un punct de vedere echitabil, şi că joacă un rol activ în vederea salvării păcii şi securităţii în Peninsula Coreeană", scrie Ri Yong-Ho.

Exerciţiile comune, subliniază ministrul, justifică programele balistice şi nucleare nord-coreene.

RÂURI de Pepsi într-un oraş din Rusia. Acoperişul unui depozit s-a prăbuşit - FOTO/VIDEO

"Este un fapt evident pentru toată lumea că atunci când ei desfăşoară mijloacele pentru o lovitură nucleară susceptibilă a arunca Peninsula Coreeană într-un holocaust nuclear în câteva secunde (...), astfel de exerciţii nu pot fi în niciun caz defensive", adaugă el.

Capitolul legat de Coreea de Nord în proiectul de declaraţie finală a summitului, obţinut de AFP, încă nu a fost completat, ceea ce înseamnă că poziţia unor lideri din cadrul ASEAN rămâne să fie definită.

Coreea de Nord este recunoscută pentru legăturile sale strânse cu anumiţi membri ai organizaţiei, printre care Cambodgia şi Laos. Relaţiile între Coreea de Nord şi Malaezia, un alt membru al ASEAN, au avut însă de suferit din cauza asasinării în februarie la Kuala Lumpur a lui Kim Jong-Nam, fratele vitreg al liderului nord-coreean Kim Jong-Un.

Washingtonul a trimis portavionul Carl Vinson şi flota acestuia - două distrugătoare şi un crucişător lansator de rachete - spre Peninsula Coreeană, în contextul speculaţiilor privind iminenţa unui al şaselea test nuclear nord-coreean.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.