Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Corina Creţu spune unde e marea GREȘEALĂ a României în absorbția de bani europeni

Ministerul Fondurilor Europene
Rovana Plumb Corina Cretu

Comisarul european pentru politica regională, Corina Creţu, a declarat luni, la Zalău, că România are o birocraţie excesivă în accesarea de fonduri europene, cu proiecte pentru care trebuie completate câte 5.000 de pagini şi cu reglementări suplimentare faţă de cele cerute de instituţiile europene.

"Simplificarea accesului la fonduri europene pentru beneficiari este o prioritate a mandatului meu şi am depus deja la Parlamentul European o serie de măsuri de simplificare pentru acest exerciţiu financiar, pentru că sunt conştientă că accesarea fondurilor europene a devenit un proces foarte complex şi foarte mulţi abandonează ideea de a mai folosi fonduri europene pentru că procesul este mult prea complex şi mult prea complicat. Noi avem reguli europene. Din păcate, la aceste reguli europene România a adăugat o birocraţie excesivă. Este singura ţară unde avem proiecte în care trebuie completate 5.000 de pagini de formulare. Aşa ceva este inacceptabil din punctul meu de vedere", a afirmat Corina Creţu, la conferinţa "În dialog cu cetăţenii".

Citește și: Replici dure între jurnalistul Dan Tapalagă și adjunctul lui Coldea: ‘…ieșiți în față ca un bărbat și spuneți: Cum era pe canapeaua lui Coldea?’

În opinia sa, cea mai mare parte a timpului alocat unui proiect trebuie dedicat implementării acsetuia, şi nu întocmirii documentaţiilor, scrie agerpres.ro.

"Am văzut că regiunile cele mai de succes sunt cele care simplifică, care ajută beneficiarii, care acordă asistenţă tehnică şi care încurajează inovarea. Noi niciodată nu vom cere 5.000 de pagini pentru un proiect. Din contră, cele mai multe state membre au ajuns la nivelul de a depune proiecte în format electronic", a subliniat comisarul european.

Citește și: Scandal în sistemul medical: Statul vrea să introducă 9 medicamente noi pe lista de compensate și gratuite, dar nu are bani să le acopere

Corina Creţu a precizat că va lucra "mână în mână" cu autorităţile naţionale pentru a simplifica procedurile şi pentru a găsi un echilibru între acest lucru şi controlarea modului în care sunt folosite fondurile europene.

Prezentă la întâlnirea de la Zalău, Rovana Plumb, ministrul delegat pentru fonduri europene, a susţinut că autorităţile române au început deja procesul de simplificare a birocraţiei privind accesarea fondurilor europene şi că acesta este finalizat în proporţie de 80%.

Citește și: Inedit! Ce țară se opune intrării României în Schengen și din ce motiv

"Unde vom sesiza suprareglementări, ele vor fi eliminate", a punctat Rovana Plumb.

Corina Creţu, comisar european pentru politica regională, şi Rovana Plumb, ministrul delegat pentru fonduri europene, s-au aflat luni într-o vizită oficială în judeţul Sălaj, pentru a participa la conferinţa "În dialog cu cetăţenii".

Citește și: Imagini ce vor revolta milioane de români! Ce gigant are la vânzare ouă expirate, vopsite, cu data de expirare schimbată

În prima parte a zilei, cei doi oficiali au avut o întâlnire cu autorităţile locale din judeţul Sălaj, în cadrul căreia s-a pus accent pe identificarea unor soluţii care să conducă la accelerarea ritmului de implementare a proiectelor finanţate din fonduri europene, precum şi la simplificarea procedurilor, în vederea unei mai bune absorbţii de bani europeni de către România.

"Comisarul Corina Creţu şi ministrul Rovana Plumb au încurajat iniţiativa locală şi au îndemnat autorităţile la o mai bună comunicare cu CE, cu scopul de a prelua modelele de bune practici din alte state membre şi de a cunoaşte mai bine toate instrumentele financiare de care pot beneficia. De asemenea, au afirmat că autorităţile urmăresc simplificarea accesării şi gestionării fondurilor europene, precum şi elaborarea de reglementări mai clare pentru beneficiari, pentru a impulsiona accesarea de bani europeni", se arată într-un comunicat al Ministerului Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene.

Citește și: Știați? Cum îți poți găsi telefonul chiar dacă este pe silențios și cât te costă acest lucru

La conferinţa "În dialog cu cetăţenii" au participat din partea Comisiei Europene şeful Comisiei REGI, Lambert von Nistelrooij, şi şeful Unităţii pentru România în cadrul DG Regio al CE, Carsten Rassmusen. Printre reprezentanţii autorităţilor locale din judeţul Sălaj s-au numărat primarul Zalăului, Ionel Ciunt, preşedintele CJ Sălaj, Tiberiu Marc, şi prefectul judeţului, Florin Florian.

Citește și: Un fost ofițer SRI detonează BOMBA! Ce NUME GRELE din presă au intrat în biroul lui Coldea .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.