Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Corlățean: Liberalizarea vizelor pentru Canada, o decizie justă

corlatean

Preşedintele Comisiei speciale a Parlamentului pentru aderarea României la spaţiul Schengen, senatorul Titus Corlăţean, a declarat vineri că liberalizarea vizelor pentru Canada reprezintă o decizie justă pentru cetăţenii români care vor ieşi din acest tratament discriminatoriu la care au fost supuşi până acum. 

"E o decizie justă pentru cetăţenii români care vor ieşi din acest tratament discriminatoriu la care au fost supuşi până acum. Principiul reciprocităţii UE - Canada nu a fost respectat şi noi eram în situaţia de a nu putea beneficia integral de avantajele Acordului CETA şi, până la urmă, era o situaţie paradoxală să putem să fim în situaţia de a avea acordul pentru un subiect foarte important - libertatea de circulaţie a capitalului, investiţiilor, serviciilor - şi, în acelaşi timp, să nu putem să asigurăm libertatea de circulaţie a persoanelor care e o libertate fundamentală în UE, mai importantă decât capitalul şi serviciile", a afirmat, pentru AGERPRES, Corlăţean, fost ministru de Externe.

Cristoiu ATACĂ: 'Cioloș e OCUPAT să se uite la Kovesi, ca să vadă cât de verticală și principială'


El şi-a exprimat speranţa ca "angajamentul să fie în termeni foarte clari şi foarte fermi". 

"Se elimină nişte bariere şi când vorbim de investiţii, de capital, dar şi de libertatea de circulaţie a persoanelor care pot face un business pe piaţa canadiană, să meargă în viză turistică, să se bucure de această libertate. Sunt avantaje. Estimările sunt atât pentru acordul în negociere cu Statele Unite, cât şi pentru acordul cu Canada care s-a încheiat - CETA. Vor fi beneficii economice şi va exista o creştere a PIB-ului european, dar şi în cazul României", a adăugat Corlăţean. 

Senatorul a punctat că înţelegerea comunicată vineri reprezintă rezultatul unui efort care a început să fie consistent şi coerent în 2013, când, în baza discuţiilor pe care le-a avut ca ministru de Externe cu omologul canadian, a existat o înţelegere şi un angajament al părţii canadiene de a rezolva această situaţie. 

"Am avut senzaţia la un moment dat că, în ultimul an, angajamentul noului Guvern canadian scăzuse pe linia respectării angajamentului anterior. Acesta este motivul pentru care a fost util, bineînţeles, demersul la nivel înalt din partea părţii române în cursul acestui an. Dar, pe de altă parte, Parlamentul României a rămas foarte activ, de asemenea, pe această linie. În cursul acestui an, Comisia de politică externă a Senatului, subsemnatul şi senatorul Ben Oni Ardelean, am făcut o deplasare în Canada înainte de întâlnirea premierilor român şi canadian pentru a discuta în termeni foarte deschişi şi fermi cu oficialii guvernamentali şi parlamentari canadieni. Mesajul Parlamentului României a ajutat foarte mult în discuţiile politice la nivelul Executivului. (...) Vom aştepta public să vedem elementele acestei înţelegeri, dacă angajamentul este în termeni foarte clari şi neechivoci. Nu pot decât să salut", a spus Corlăţean.

Anunț de ULTIMĂ ORĂ de la DNA: Mai mulți oficiali de rang înalt vizați. Primul tehnocrat cercetat

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat vineri, la Bruxelles, că s-a ajuns la un acord cu partea canadiană în ceea ce priveşte liberalizarea vizelor pentru români din 2017. 

El a precizat că de la 1 mai 2017 se va renunţa la vize pentru persoanele care au mai avut viză de Canada, iar de la 1 decembrie anul viitor pentru toţi românii. 

Şeful statului a arătat că se prevede un mecanism de "snap pack", valabil pentru o perioadă de maximum trei ani, care stipulează că dacă numărul de imigranţi ajunge să fie însemnat, partea canadiană îşi rezervă dreptul să revină temporar la regimul de vize. 

Înţelegerea cu partea canadiană devine valabilă în măsura în care se semnează Acordul UE - Canada (CETA). 

Şeful statului a afirmat că o înţelegere similară cu cea a României s-a făcut şi între Bulgaria şi Canada, iar rezerve mai sunt exprimate faţă de Acordul CETA de către Valonia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.