Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Corneliu Dobriţoiu a fost condamnat, DEFINITIV, la închisoare: Verdict în 'Case pentru generali'

Corneliu Dobritoiu

Fostul ministru al Apărării, Corneliu Dobriţoiu, a fost condamnat definitiv, marţi, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la un an de închisoare cu suspendare în dosarul "Case pentru generali", în legătură cu achiziţionarea în condiţii ilegale a unei locuinţe de serviciu la preţ subvenţionat.

Completul de cinci judecători condus de Livia Stanciu a respins apelul declarat de DNA şi de inculpaţii din acest dosar, fiind menţinută în mare parte sentinţa dată de un alt complet de magistraţi în martie 2015.

Citește și: E mamă și soție, dar și-a părăsit soțul pentru un deținut condamnat la moarte: Ce vrea să facă acum

Singura modificare a sentinţei a fost faptul că Francisc Radici şi Constantin Năstase, condamnaţi la câte 2 ani, 2 luni şi 20 de zilei închisoare cu suspendare, nu vor mai trebuie să presteze 60 de zile în folosul comunităţii.

În rest, rămâne în vigoare sentinţa de la fond, respectiv condamnarea lui Corneliu Dobriţoiu la un an închisoare cu suspendare pentru săvârşirea infracţiunii de participaţie improprie la abuz în serviciu contra intereselor publice şi participaţie improprie la fals intelectual, cu un termen de încercare de 3 ani.

Citește și: A apărut cel mai periculos joc sexual: I se spune ruleta sârbească! Vezi ce presupune

În acelaşi dosar, general de brigadă în rezervă Traian Pigui, şef al Direcţiei Domenii şi Infrastructuri din MApN la data faptelor, şi gen. mr. (r) Floarea Şerban, şef al Direcţiei Legislaţie şi Asistenţă Juridică din MApN la data faptelor, au fost achitaţi.

Alte condamnări rămase definitive: general locotenent în rezervă Sergiu Medar - un an închisoare cu suspendare, locotenent în rezervă Gheorghe Rotaru - un an şi 6 luni cu suspendare, comandor în rezervă Gheorghe Gonciaruc - un an şi 6 luni cu suspendare, colonel în rezervă Ionel Vizitiu - un an cu suspendare, plutonier adjunct în rezervă Mihaela Matei - un an şi 6 luni cu suspendare, general de brigadă în rezervă Corneliu Duţă (comandant al Garnizoanei Bucureşti la data faptelor) - un an şi 2 luni cu suspendare.

Citește și: Ea e primul model INTERZIS pe Facebook: Cum arată femeia / VIDEO

De asemenea, inculpaţii au fost obligaţi la plata de despăgubiri civile către MApN: Corneliu Dobriţoiu - 15.846 lei, Floarea Şerban - 140.586 lei, Francisc Radici - 239.255 lei, Constantin Năstase - 230.040 lei, Sergiu Medar - 8.286 lei, Gheorghe Rotaru - 175.215 lei, Mihaela Matei - 45.514 lei, Ionel Vizitiu - 12.866 lei (achitaţi deja), Gheorghe Gonciaruc - 59.124 lei, Corneliu Duţă - 280.934 lei.

Doi dintre cei cinci judecători din completul de judecată au făcut opinie separată, în sensul condamnării Floarei Şerban la închisoare cu suspendare şi achitării altor inculpaţi, respectiv Corneliu Duţă, Corneliu Dobriţoiu, Sergiu Medar, Gheorghe Rotaru, Ionel Vizitiu şi Mihaela Matei, pentru toate infracţiunile pentru care au fost trimişi în judecată.

Citește și: El e bărbatul cu cel mai mare penis din lume, dar nimeni nu-l vrea / VIDEO 18+

În septembrie 2013, fostul ministru al Apărării Corneliu Dobriţoiu, în prezent senator PNL, a fost trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunilor de participaţie improprie la abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, şi participaţie improprie la fals intelectual, toate cu consecinţe deosebit de grave.

Procurorii au reţinut că, în perioada 1999 - 2005, Traian Pigui, în calitate de şef al Direcţiei Domenii şi Infrastructuri din MApN, s-a implicat în atribuirea în condiţii nelegale a unor locuinţe de serviciu (dintre care unele preluate de la RA-APPS), pentru a fi cumpărate la preţ subvenţionat, în baza Legii 562/2004, de beneficiari - cadre militare cu funcţii de conducere din Ministerul Apărării Naţionale.

Citește și: Acestea sunt cele mai ciudate legi din Europa: Citești și te crucești

"Concret, inculpatul Traian Pigui a întocmit, în mod nelegal, adrese de repartiţie a unor locuinţe de serviciu şi a acordat avize de repartizare ce nu erau în concordanţă cu legea, dar prin documentele astfel întocmite i-a indus în eroare pe membrii comisiilor de auditare formate în vederea vânzării în regim subvenţionat a acestor locuinţe. Prin urmare, membrii comisiilor respective au întocmit, în fals, mai multe documente oficiale, în baza cărora s-au vândut locuinţele în regim subvenţionat inculpaţilor Şerban Floarea, Radici Francisc, Năstase Constantin, Medar Sergiu Tudor, Rotaru Gheorghe", susţine DNA.

Vânzarea în regim subvenţionat a acestor locuinţe a fost de natură să aducă MApN un prejudiciu cumulat de peste 962.000 lei, Traian Pigui înlesnind obţinerea de foloase materiale injuste pentru titularii contractelor de cumpărare în regim subvenţionat.

Citește și: DNA mută decisiv în plină campanie electorală: Decizia luată de procurori

Procurorii susţin că ceilalţi inculpaţi au închiriat şi ulterior au cumpărat, în regim subvenţionat, o locuinţă de serviciu de la MApN, cu încălcarea prevederilor legale, scrie agerpres.ro.

Prejudiciul reţinut în cauză este de peste 1,2 milioane lei (compus din aproximativ 1,1 milioane lei, care reprezintă prejudiciul suferit de MApN ca urmare a vânzării la un preţ diminuat faţă de valoarea de inventar a fiecărei locuinţe, la care se adaugă suma de peste 100.000 lei, contravaloarea chiriei plătite de MApN unei părţi vătămate, începând din luna ianuarie 2005 până la zi).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.