Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cozi simulate la vot în Diaspora. De unde știe Ponta?

u diaspora coada vot

Pentru că e din ce în ce mai puțin băgat în seama, Victor Ponta stă pe malul bălții și aruncă pietre. Cineva s-o găsi totuși să se repeadă să le scoată.

Să-i dăm satisfacție fostului premier și să-i analizăm ultima zicere legată de cozile din Diaspora. Nici mai mult, nici mai puțin, perdantul alegerilor prezidențiale din 2014 sugerează că, în realitate, numărul celor care așteptau să voteze la Paris, Madrid, Londra era mult mai mic decât cel prezentat pe ecranele televiziunilor.

Citiți și: Unchiul Gepetto trage de sfori. Dragnea și Cioloș se luptă

Cum asta? Simplu. Un număr mic de oameni stăteau la coadă și pe urmă se mai așezau o dată, ca să întrețină „iluzia” cozii.

Să trecem peste frustrările lui Ponta care s-a văzut președintele țării pentru câteva clipe, după care totul s-a năruit. De unde i-a venit idea că ar fi fost vorba de o tehnică de menținere a cozilor?

Nu credem că Ponta minte. E foarte probabil să spună exact ce crede în privința asta.

Metoda iluziei cozilor la vot este una din tehnicile brevetate după Revoluție de partidele mari, în special în mediul rural. PSD este mama experților în tehnici de fraudare și intimidare la urne. Și a avut ucenici destoinici: PDL sau PNL, mai târziu. Cine vrea să afle mai multe să citească opera lui Miron Mitrea din închisoare.

Se întâmplă așa. Undeva, mai spre seară, când vin alegătorii întârziați, îndeobște aceia care nu votează cu primarul  în funcție (ei au fost mobilizați încă de dimineață), oamenii primarului (activiști de partid) se înghesuie la cele câteva secții din comună și se așează la coadă „ca și cum” ar vota. Ei nu votează, pur și simplu, se așează în grup la secțiile de votare, pentru a-i descuraja pe eventualii „întârziați” de la Opoziție.

Unii văd coada și se răzgândesc. Alții sunt împinși mereu mai în spate de „noi” alegători care se alătură grupului care blochează intrarea în secție, așa încât nu mai apucă să voteze până la închiderea urnelor.

Metoda e reală, iar cei care sunt familiarizați cu dedesubturile manevrelor de partid în ziua votului știu despre ce e vorba.

Foarte probabil că „experții” săi în „înghesuială la urne” i-au povestit lui Ponta despre această metodă, pe care ei o aplică de când hăul în România, iar Ponta a găsit o explicație facilă pentru eșecul său la prezidențiale. Firesc, trebuie să rămâi cel mai bun în ochii tăi și după ce pierzi, ca să poți digera eșecul. Așadar, ești dispus să construiești o întreagă teorie care să arate că o mână invizibilă ți-a furat victoria.

În realitate, cei care înțeleg metoda înțeleg și de ce era greu de pus în aplicare la votul în Diaspora.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.