Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cozmin Gușă dă DETALII despre Răzvan Ionescu, noul prim-adjunct al SRI

www.paginademedia.ro
Cozmin Gușă

Cozmin Gușă crede că numireea generalului de brigadă Răzvan Ionescu în funcția de prim-adjunct al directorului Serviciului Român de Informații este coerentă cu un "SRI de tip 2.0", care se adaptează vremurilor, și va avea rolul de a-i sigura pe partenerii internaționali că România își păstrează orientarea euroatlantică.

"Numirea lui Răzvan Ionescu în funcția de prim-adjunct al șefului SRI este normală. Ea trebuia să fie făcută într-un interval de timp util. Eu am aproximat atunci la trei luni de zile intervalul de timp util în care trebuie să fi numit înlocuitorul lui Florian Coldea. Reorganizările ulterioare trebuiau să fie conform criteriilor de poziționare a SRI. Au fost multe speculații în ultima vreme în presă. Era limpede că ele nu vor fi conform deciziei finale", a explicat Cozmin Gușă la Realitatea TV, imediat după anunțul numirii lui Ionescu.

Citește și: După ATENTATUL de la Londra, 5 tineri au fost arestați la Ploiești pentru un ATAC ARMAT cu un pistol de jucărie: Spuneau că sunt TERORIȘTI / VIDEO

Consultantul politic crede că numirea în importanta funcție a generalului de brigadă arată că directorul SRI gândește sofisticat.

"Am mai spus. Am avantajul că îl cunosc pe Eduard Hellvig de mult timp. El dovedește că gândește sofisticat. Și această numire - Răzvan Ionescu a fost făcut general de brigadă la propunerea lui Hellvig și în mandatul acestuia - ne arată o anumită poziționare a serviciului. Pot să pornesc de la faptul că Iohannis mută la SRI cu un fizician. El este fizician, Ionescu este fizician. Și eu sunt fizician, deci nu pot decât să fiu pozitiv că un fizician ajunge prim-adjunct la SRI în vremuri de furtună maximă în plan intern și internațional. Ce se întâmplă în exterior ne poate sugera ce s-ar putea întâmpla și în România. Semnificația acestei numiri este legată și de poziționarea din punct de vedere geopolitic a României. Asta va fi analizată de către specialiști sau parteneri. E în acord cu orientarea noastră de tip euroatlantică. Numirea lui va fi văzută ca o garanție de către partenerii noștri, dar și ca pe siguranță de cei care aveau îndoieli apropo de orientarea instituțiilor din România în acest vremuri", a mai spus Gușă, care a observat că experiența lui Ionescu va fi de folos în zona de ordine publică.

Citește și: INCREDIBIL Faimosul Stephen Hawking pleacă în SPAȚIU

Gușă crede că noul prim-adjunct este în concordanță cu noul SRI, un SRI 2.0, adaptat vremurilor de furtună geopolitică.

"Îngrijorarea mea, mai ales după alegrea lui Trump, e legată de agitația mare în plan internațional care ne va lovi pentru că suntem dublă frontieră a NATO și a UE. Eu văd această numire coerentă cu un SRI de tip 2.0, un SRI care se adaptează vremurilor, și vine după o perioadă în care SRI a fost supus la mari încercări", a explicat consultantul, care a enumerat apoi atacurile la adresa Serviciului.

Citește și: Cea mai nouă DESCOPERIRE pentru bolnavii de cancer: Cum se oprește dezvoltarea tumorilor

"Începând cu episodul Coldea, SRI a fost atacat programatic. Prima dată pe subiectul Coldea de către fugarul Sebastian Ghiță, un atac extrem de coroziv care a supus instituția unor presiuni greu de bănuit. Apoi a venit perioada atacului dur din partea unor membri PSD din perioada manifestațiilor. SRI era atacat chiar de către unii analiști respectabili că s-ar afla la baza manifestațiilor. Unii au încercat să inducă ideea că acea manifestație ciudată - episodul Dinamo - a fost inspirat tot de SRI. Dacă acel episod se va elucida, mulți din PSD vor avea de suferit. Al treila episod vizibil pentru telespectatori este cel al pressing-ului parlamentar. Acel pressing parlamentar la care a fost supusă instituția era tot o răzbunare politică. Rămâne celebră fraza prin care Dragnea a cerut: "Ia aduceți-i pe ăștia la ordine". Aceste trei episoade au fost niște exemple că SRI-ul este o miză importantă", a reamintit consultantul politic.

Citește și: Ce visăm sâmbătă noaptea, se împlinește: Ce se întâmplă cu celelalte vise

"Am vrut să fie evident de ce este importantă această numire și care este semnificația reală. Ea vine într-o perioadă de mare război subteran din punct de vedere politic și ar fi de natură să liniștească puțin zona de forță și ordine publică din România, până la viitorul episod, care va fi legat de directorul civil al SIE. Dar această numire rezolvă parțial și relaționarea și conflictul existent, chiar dacă nu evident, între SRI și SIE pentru că din fosta sa poziție, generalul Ionescu a trebuit să aibă o colaborare de tip operativ-constructiv cu SIE", a mai spus Gușă, care a obsevat că noul prim-adjunct mai are un avantaj - faptul că nu a fost absolvent al Academiei SRI.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.