Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cozmin Gușă dezvăluie cum ar putea profita Iohannis de statutul dobândit pe plan internațional

Inquam Photos / Adel Al-Haddad
Klaus Iohannis

stiripesurse.ro vă prezintă principalele teme ale zilei din presa de mâine:

realitatea.net:

Consultatul politic Cozmin Gușă a precizat, vineri, la Realitatea TV, că președintele Klaus Iohannis ar putea profita de faptul că nu mai este legat în prezent de niciun partid politic, pentru a construi un proiect intern cu relevanță pentru marile puteri ale lumii. Astfel, spune el, și-ar putea menține statutul pe care și l-a dobândit pe plan internațional în ultima perioadă.
”Klaus Iohannis, în mod paradoxal, are o fereastră de oportunitate pentru că nu mai este agățat de vreun partid și liberalii s-au făcut harcea parcea și nu se mai poate baza pe ei. În baza acestui fapt, el ar putea să reconstruiască ceva că are avantaje, având în vedere ascendența lui personală și profesională și poate să-l transforme într-un joc cu o singură condiție: ca România să enunțe un proiect. El trebuie să prezinte, nu extern, ci intern, un proiect de relevanță pentru marile puteri.”, a precizat consultantul politic.
Cozmin Gușă a mai adăugat că vizita președintelui Iohannis în Statele Unite ale Americii a venit într-un moment oportun pentru șeful statului și acest lucru l-a poziționat într-un loc favorabil în ceea ce privește relațiile cu marile puteri ale lumii. "Pentru România, un moment critic în care a devenit interesantă, cu o creștere economică nefructificabilă pentru națiune, dar dacă nu vine cu un proiect, fereastra noastră de oportunitate va trece (...) Asta nu ține foarte mult, dacă nu ai un proiect național de relevanță internațională geopolitică", a completat acesta.
”În marasmul ăsta social din România un om care are aptitudini intelectuale sectoriale, el nu se mai activează singur, pentru că atunci când te activezi, vin alți șapte și-ți trag câte o flegmă. Oamenii ăștia cu relevanță, ei trebuie să fie chemați într-un proiect unde să le fie clar că se va întâmpla ceva și nu vor avea necazuri.”, a explicat Gușă.
Consultantul politic a precizat că în România cetățenii sunt îndobitociți din punct de vedere politic chiar de către mass media. "Pentru faptul că mass media au decăzut atât de mult și nu mai poate fi finanțată corespunzător și este finanțată doar pentru a reprezenta interese, cetățenii nu mai au cum să înțeleagă, s-au îndobitocit din punct de vedere politic. De aia națiunea e tristă, că și-au dat seama că au greșit". (Mai multe detalii AICI)

Digi24:

Când s-a așezat pe scaunul lăsat liber de Florin Iordache, „părintele” atât de nocivei OUG 13, puțini social-democrați și-ar fi imaginat că Tudorel Toader nu va continua în linia predecesorului său, eventual într-un mod la fel de brutal. Acum, la șase luni de la instalare, pesediștii se uită siderați cum Toader pare să fi „ratat” cam toate țintele: nu a schimbat-o pe Kovesi, nu l-a schimbat nici pe Lazăr, nu a introdus prag pentru abuz în serviciu, nu a operat nici alte modificări dorite în Codurile penale, a temporizat legea grațierii și nu a venit nici cu o lege a răspunderii magistraților. Dacă, până la sfârșitul acestei luni, Toader nu face să schimbe ceva din tabloul de mai sus, soarta lui ar putea fi pecetluită. Deja, sunt destui social-democrați care îi numără zilele la șefia MJ.
Sesizarea Inspecției Judiciare cu privire la refuzul procurorului general, Augustin Lazăr, de a transmite Parlamentului copia dosarului referitor la alegerile din 2009, clasat, reprezintă doar ultima fandare executată de Tudorel Toader. Unii au văzut în decizia ministrului Justiției un atac în forță la procurorul general, mai ales că, la nivelul discursului public, șeful MJ a fost destul de acid, vorbind despre „tensiune” și „încrâncenare”, despre „adevărul absolut” pe care cred că-l dețin unii când sunt într-o funcție.
Da, doar că anunțul sesizării Inspecției Judiciare vine la insistențele comisiei parlamentare care anchetează alegerile din 2009, comisie care i-a cerut, în scris, lui Tudorel Toader să-l trimită pe Augustin Lazăr în fața Inspecției Judiciare. Concomitent, aceeași comisie a cerut lui Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, în calitatea lor de șefi ai celor două Camere, să sesizeze Curtea Constituțională cu privire la un eventual conflict juridic de natură constituțională care s-ar fi creat între puterea judecătorească și Parlament ca urmare a refuzului lui Lazăr. Deocamdată, conducerea Senatului a luat act de cerere (în ședința Biroului Permanent din 8 august) și a trimis scrisoarea, pentru punct de vedere, la Comisia juridică și Comisia pentru constituționalitate. Chiar dacă Consiliul Superior al Magistraturii a apreciat (de data aceasta, la solicitarea lui Augustin Lazăr) că nu se impune sesizarea CCR, dacă Dragnea sau Tăriceanu ar satisface doleanța Comisiei, iar Curtea condusă de Valer Dorneanu ar decide în favoarea Legislativului, Toader s-ar trezi în ofsaid. Așa că, pentru a nu fi acuzat că nu ia poziție, a venit cu sesizarea Inspecției Judiciare. (Mai multe detalii AICI)

Ziarul Financiar:

Ministerul Finanţelor va anunţa în curând o schimbare majoră în propunerea sa privind TVA split-proiectul de ordonanţă privind divizarea plăţilor efectuate de plătitorii de TVA.
„Ca urmare a discuţiilor pe care le-am avut cu mediul de afaceri, cu patronatele, cu mari întreprinderi şi IMM-uri, vom propune o serie de modificări la proiectul de ordonanţă privind splitul TVA, care să ţină cont de observaţiile reprezentanţilor companiilor. Am reţinut că principalele observaţii se referă la implementarea prea rapidă a proiectului şi la penalitatea de 50% care ar fi introdusă prea repede asupra neplăţii TVA. De aceea, vom amâna intrarea în vigoare a TVA split în mod obligatoriu la 1 ianuarie 2018, iar de la 1 octombrie va fi doar opţional”, au spus înalte surse oficiale din cadrul Ministerului de Finanţe astăzi pentru Ziarul Financiar.
Pentru a atrage companiile să treacă pe sistemul TVA split încă de la 1 octombrie, acestea vor primi o bonificaţie de 5% din impozitul pe profit pentru anul în curs, sau după caz a impozitului pe veniturile microîntreprinderilor. De asemenea, vor fi anulate penalităţi de întârziere aferente obligaţiilor fiscale principale reprezentând TVA, restante la 30 septembrie 2017. Conform noilor prevederi, penalitatea pentru neplata TVA, de 50% din suma datorată, va intra în vigoare doar după 30 de zile şi nu imediat. În plus, se va extinde termenul în care persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA au obligaţia virării TVA de la 3 zile lucrătoare la 7 zile lucrătoare. De asemenea, registrul persoanelor care aplică plata defalcată a TVA va fi înfiinţat în perioada 1 octombrie-31 decembrie 2017. ANAF îşi mai asumă ca în termen de maxim 3 zile lucrătoare să aprobe transferul sumelor din contul de TVA în contul curent al titularului. (Mai multe detalii AICI)

Hotnews:

Aceasta adunare alcatuita din 545 de membri a anuntat printr-un decret oficial ca a decis "sa isi asume puterea de a legifera asupra subiectelor vizand direct garantarea mentinerii pacii, securitatii, suveranitatii, sistemului social-economic si financiar, bunurilor statului si intaietatea dreptului venezuelenilor".
Decizia care include puterea de a dicta legi a fost luata in cursul unei sedinte la care comisia de conducere a Parlamentului fusese invitata sa participe, ceea ce a refuzat, scrie Agerpres.
Decretul reaminteste ca "toate organele puterii publice sunt subordonate Adunarii Nationale Constituante".
"Nu vom mai permite deturnarea puterii! (...) Constituanta a venit pentru a face ordine!", a declarat vineri presedinta acestei adunari, fosta sefa a diplomatiei de la Caracas Delcy Rodriguez, inainte de a citi decretul. (Mai multe detalii AICI)

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.