Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cozmin Guşă atrage atenţia asupra problemelor României: 'Sunt presiuni mari asupra graniţelor'

cozmin gusa

Consultantul politic, Cozmin Gușă, a vorbit, miercuri, la Adevărul Live, despre criza din Ucraina și impactul conflictului geoeconomic din regiune asupra României, dar și despre situația internă.

"În geopolitica clasică, care încă se aplică și care e de inspirație britanică, cu consolidarea de tip american, s-a spus în felul următor, cam de exact 100 de ani: în lume cine stăpânește Europa de Est stăpânește Euroasia, cine stăpânește Euroasia stăpânește insula lumii, care pe lângă Eurasia mai cuprinde și Africa (...) Europa de est înseamnă mai mult sau mai puțin țările fostului Tratat de la Varșovia și din care am făcut și noi parte. Teoriile geopolitice care nu au fost infirmate de realitate au spus că trebuie creat un cordon sanitar între două puteri hegemonice, rivale, respectiv Rusia și Germania. În asta a constat în 1989 secretul cuceririi spațiului fost comunist de către forțele euroatlantice, cedarea realizată de către sovietici în folosul NATO, respectiv țările fostului Tratat de la Varșovia care realiza o adevărată zonă de separație dintre Rusia și Germania, două puteri inderdependente.

Citeşte şi: Mihai Gâdea anunţă o nouă plimbare a fanilor Antena 3: Când și unde are loc

În special, pe durata mandatului domnului Obama, s-a înregistrat o lipsă totală de atenție pentru această zonă care, repet, cine stăpânește Europa de Est stăpânește Euroasia, stăpânește insula lumii care înseamnă în plus și Africa, adica zonele de cea mai mare aglomerare umană și de resurse minerale și energetice. Pe această lipsă a atenției administrației Obama de zonă, întreaga această frontieră, cordon sanitar a picat sub diverse influențe", a declarat Cozmin Gușă. În viziunea sa, Ucraina a ratat fereastra de opurtunitate de a se integra în Europa. "Poroșenko a făcut un apel de demitere a guvernului pentru a încerca să mai salveze ceva. Ucraina, să nu uităm, e tot o țară fost comunistă cu puternice nostalgii de tip sovietic, care a avut o fereastră de opurtunitate de a se integra în Europa. Cred că această fereastră a trecut pentru că succesul economic, după un război intern, nu a venit. Atunci dezamăgirea e foarte mare, Poroșenko a încercat să aibă un sprijin, România nu e în măsură să i-l ofere. Putem fi doar solidari. Acolo avem o situație foarte tensionantă care crește temperatura la granița noastră de nord", a explicat Cozmin Gușă.

Detalii aici: Iohannis despre acțiunea ANAF împotriva Antenei 3: O acțiune heirupistă a ANAF/ VIDEO

În ceea ce privește România, Cozmin Gușă a punctat că "temperatura pe granița de nord și est a României este una foarte puternică, care ar îndemna la o act de consolidare a acestor frontiere". "Ultimele decizii de la nivelul NATO, tardive, aranjază într-un fel teoretic, rearanjază dispoziția de trupe numai că suntem într-o vreme în care războiul de tip militar are mai puțină relevanță. În Europa are relevanță războiul de tip geoeconomic. Aici românii nu au fost ajutați aproape deloc. Ba dimpotrivă, am fost lăsați cu ochii în soare", a punctat consultantul politic conform Realitatea TV.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.