Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cozmin Guşă avertizează: Este evident că Europa a greșit, UE a mințit

gusa

Cozmin Guşă a criticat lipsa unei politici de apărare comună la nivelul Uniunii Europene. În viziunea sa, "proiectul Uniunii Europene este, astăzi, șchiop rău", în contextul în care se poate observa lipsa de securitate și de leadership politic. Consultantul politic consideră că europarlamentarii sunt cei care ar trebui să plătească, în primul rând, pentru lipsa unei forțe de securitate comună, care reprezintă "esența unei structuri geopolitice", cum este UE.

"Discuția comportă, în acest moment, cel puțin două aspecte: cel de securitate și cel geopolitic. Cel de securitate înseamnă că, în mod sigur, cineva a împiedicat o politică de apărare comună a Europei, un subiect care se discută, eu cred că prima dată am asistat la un astfel de discurs în 2001, deci dăm înainte minimum 15 ani, cel puțin din experiența mea și s-au tot negociat și de la stânga, și de la dreapta și nimeni nu a fost de acord cu așa ceva. Acea politică de apărare comună ar fi înlocuit, într-un fel, politica de apărare a NATO peste Europa și atunci între fundamentaliștii euroatlantiști și KGB-iștii remanenți la nivelul UE s-a dus această luptă", a declarat Cozmin Gușă la Realitatea TV.

Citește și: ALERTĂ NUCLEARĂ la granița Belgiei cu Germania: Panică totală din cauza teroriștilor

Consultantul politic a subliniat faptul că UE trebuie să aibă o structură de securitate comună și a criticat europarlamentarii pentru lipsa sa.

"Dacă ne uităm astăzi, America sigur care, e într-un fel o insulă, e foarte bine apărată, ranforsată. Nimic de o asemenea anvergură nu prea se poate întâmpla, astăzi, acolo. La capitolul securitate este evident că cineva trebuie să plătească și, în primul rând, trebuie să plătească acești europarlamentari care, de atâția zeci de ani, au cheltuit sute de miliarde pe salariile lor și privilegiile lor și mereu au dezbătut și s-au opus unei forțe de securitate comună, care e esența unei structuri geopolitice. Structura UE este o structură geopolitică care trebuie să aibă și această structură de securitate comună", a mai spus consultantul politic.

Citește și: TERIFIANT Momentul exploziei de la metroul din Bruxelles / VIDEO

În viziunea sa, decizia Angelei Merkel "de a primi fără discernământ refugiați" a contribuit la marea slăbiciune "a acestui proiect geopolitic numit UE".

"Este evident că Europa a greșit, UE a mințit și proiectul geopolitic a fost șchiop și, într-o mare măsură, culminând cu acea decizie, influențată de Merkel de a primi fără discernământ refugiați, deseori mascați în teroriști, a generat această mare slăbiciune a acestui proiect geopolitic, numit UE, care a fost creat tocmai pentru pace și prosperitate. Dacă sunt două lucruri care ar putea să caracterizeze inițierea și desfășurarea procesului de integrare a UE astea ar fi. Pacea nu mai e, e clar că s-a greșit violent.

Citește și: IMAGINI ȘOCANTE Tragedia din Bruxelles surprinsă de camerele de luat vederi / 18+

Nu doar doamna Merkel a făcut greșeli și poate, sigur, și lăcomia corporațiilor din Germania sau cu sediul în Germania au avut un anumit cuvânt de spus pentru că noi, dacă vedem astăzi ceva, vedem urme de prosperitate în Europa, dar vedem lipsă de securitate și lipsă de leadership politc. Faptul că avem doar structuri de pază și protecție private peste tot, în focarele de terorism cum sunt aeroport, metrou și așa mai departe, poate să ne explice într-o mare măsură ca pe altarul profitului corporațiilor a fost jertfită autoritatea statelor și autoritatea unei structuri geopolitice construite de către state", a explicat Cozmin Gușă.

Pe de altă parte, consultantul politic a punctat faptul că grupurile informale, coordonate de către corporațiile multinaționale, sunt, de fapt, cele care dețin ultimul cuvânt în Parlamentul European.

Citește și: ALERTĂ NUCLEARĂ la granița Belgiei cu Germania: Panică totală din cauza teroriștilor

"Dacă nu reușim să ne dăm seama că grupurile cele mai importante din Parlamentul European nu sunt grupul Social Democraților, grupul ALDE sau cei anti-europeni, ci sunt grupurile informale, coordonate de către corporațiile multinaționale cu interes în economie și mai puțin interes în securitate, atunci înseamnă că dorim să ne mințim în continuare. 'În Europa, dar nu așa' - asta a fost o deviză pe care am tot vânturat-o câțiva ani, pentru că 'În Europa, dar nu așa' înseamnă să ne recunoaștem interesele, dar și limitele. Europa avea acest interes al păcii și al prosperității, și avea această limită a securității, iar declanșatorul a fost acest exod al imigranților care cu disperare, în numele unor credințe care le domină mișcările excesive, care le domină atentatele, pot foarte ușor să alinieze anumite autorități care sunt, mai degrabă, interesate de profitul unor corporații decât de vreo filosofie sau de un interes al statului", a adăugat consultantul politic.

În acest context, Cozmin Gușă a afirmat că "proiectul UE, este, astăzi, șchiop rău".

Citește și: Scurgeri din PSD: 3 vicepreședinți pleacă la Tăriceanu

"Dacă ne uităm, jocul de complicități ciudate între capitalul german și capitalul rusesc, unul de inspiratie FSB sau fost KGB, atunci începem să ne speriem și să ne întrebăm de ce acest proiect al pieței comune, inspirat după Planul Marshall de către SUA, un proiect de inspirație euroatlantică a fost atât de neglijat încât să ajungă, astăzi, atât de șchiop. Proiectul UE, este, astăzi, șchiop rău. Situația e critică, iar impotența politicienilor din Europa e reliefată de aceste comunicate panicarde, să plângem pe umerii familiilor victimelor, să ridicăm garduri, să facem momente de reculegere, să ne gândim", a conchis Cozmin Gușă.

Reamintim că cel puțin 34 de persoane au murit într-un dublu atac terorist petrecut, marți dimineață, în capitala Belgiei. Două explozii au avut loc pe aeroportul Zaventem, unde au murit 14 oameni. O a treia deflagrație s-a produs la metrou, în stația Maelbeek, unde alte 20 persoane au decedat. Gradul de alertă teroristă în Belgia a fost ridicat la cea mai înaltă treaptă, iar Bruxelles-ul este în aceste momente complet paralizat. O armă Kalasnikov a fost descoperită în aeroport, anunţă presa belgiană.

Citește și: Fost președinte de Consiliu Județean, săltat de DNA după 8 ore de percheziții / VIDEO

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.