Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cozmin Guşă, după ieșirea DURĂ a lui Klaus Iohannis: 'Sunt lucruri grave. Ne aflăm într-un moment foarte complicat'

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Klaus Iohannis

Mesajul dur al preşedintelui Klaus Iohannis la adresa coaliţiei PSD-ALDE a fost devoalat. Consultantul politic, Cozmin Guşă a vorbit la Realitatea TV despre intervenţia susţinută astăzi de preşedintele Klaus Ioahannis. "Suntem într-un moment foarte complicat", a precizat Cozmin Guşă, adăugând că şeful statului a comunicat o serie de lucruri foarte grave.

Citește și: Ministrul Muncii se dezlănțuie: ‘Sindicaliștii să învețe matematică’

"Nu cred că vor fi nişte reacţii agregate la afirmaţiile preşedintelui Klaus Iohannis, ci mai degrabă nişte voci care vor încerca să îl contreze pentru că este foarte dificil să îl contrazici pe preşedintele ţării. Dacă analizăm discursul, Klaus Iohannis a fost ca un cetăţean de rând bine informat, care pe înţelesul tuturor a developat această degingolandă din majoritatea parlamentară, din interiorul PSD, acţiunile uşor haotice ale guvernării", a spus Cozmin Guşă.

Citește și: Se vrea înființarea unei noi instituții de stat! Salarii impresionante

Conform acestuia, Klaus Iohannis poate să fie analizat din punct de vedere instituţional, vocea lui fiind a celui unui cetăţean precis şi responsabil, cât şi din punct de vedere politic. "Din punct de vedere instituţional, preşedintele României a comunicat nişte lucruri extrem de grave, faptul că ne paşte pericolul ca din cauza măsurilor foarte proaste luate în plan fiscal, toate acest lucruri dublate de lipsa investiţiilor, care au fost tăiate pentru ca să se acopere bula de promisiuni sociale din programul de guvernare şi ne-a anunţat preşedintele României că ne paşte în orice momement un pericol ca economia României să cadă câteva etaje cu liftul. Ceea ce nu este puţin lucruri. Nici măcar nu s-a referit la un alt pericol legat de securitatea energetică pe care îl dezbatem de câteva zile la Realitatea TV. Pe de o parte, de lipsa rezervelor de gaze interne, care de la marile companii, Romgaz sau OMV Petrom, nu s-a realizat şi atunci dependenţa de gazele ruseşti va creşte cu 50%. Este un lucru legat de securitatea naţională şi de foarte mulţi banii care vor părăsi România în loc să rămână în ţară în perspectiva unei ierni cu vârfuri negative de temperatură, cu un consum mai mare de energie cu cu cheltuieli mai ridicate. Nu ştiu dacă a fost abordat acest lucru, dar putea să fie un motiv de maximă îngrijorare", a detaliat Cozmin Guşă.

Citește și: Total neașteptat! Ce LIPSEȘTE din declarația de AVERE a politicianului care și-a împușcat finul în inimă

Consultantul politic a mai spus că în plan instituţional a mai reţinut un element care nu se referă la anduranţa guvernării, ci la defecţiune majoră. "Klaus Iohannis a spus că este cazul ca guvernarea să părăsească linia programului de guvernare care în mod evident a fost un plan de guvernare fals, care dacă va fi implementat în continuare, ne va aduce mari probleme. Acesta este un cec în alb pentru cei din coaliţie că ar putea avea în Klaus Iohannis un aliat public dacă s-ar îndepărta de la programul de guvernare şi ar înţelege că trebuie să facă guvernarea coerentă, pragmantică şi care să ne dea siguranţa unor creşteri economice în anii care vor urma. Mă îndoiesc că cei din PSD vor dori să înterpreteze aşa lucrurile, dintr-un motiv simplu: cel al luptei interne din partid, şi aici trec la al doilea nivel al analizei mele. Lupta internă din interiorul PSD este un crâncenă, după cum aţi văzut după înfrângerea lui Liviu Dragnea de la CEX. S-au creat fel de fel de tabere, sunt mai multe ca înainte, doresc să îşi reîmpartă autoritatea, luptul alfa al PSD a ajuns căţeluşul gama, după ce puterea lui a început să se disipeze", a explicat Cozmin Guşă.

Citește și: Ieșire explozivă a președintelui Klaus Iohannis! Atac NECRUȚĂTOR la PSD-ALDE

"Motivul pentru care Liviu Dragnea nu s-a îndepărtat de programul de guvernare este pentru că acesta reprezintă capitalul său simbolic cu care mai emană autoritate în partid, deşi nu a fost scris de el, dar şi l-a asumat. Liviu Dragnea ştie că acel program de guvernare pe care şi l-a asumat este greşit, dar va face toate oforturile să nu renunţe la el tocmai pentru că în acest program constă autoritatea lui", a afirmat consultantul politic.

Citește și: Ce se întâmplă cu averea marelui poet Adrian Păunescu? Milioanele de euro de care NIMENI nu se poate atinge.

Conform acestuia, s-a înţeles că opoziţie azi în România nu mai avem. "Celebra fuziune PDL-PNL nu a reuşit. Acolo sunt în continuare tabere, se merge cu frana de mână, sunt probleme în justiţie, leadership-ul PNL este foarte slab. Celelalte partide se dezagreghează uşor, respectiv USR, tocmai că a fost o construcţie făcută de cineva să diminueze potenţialul dreptei în alegeri, UDMR-ul nu face parte din opoziţie pentru că se află într-o relaţie excepţională cu PSD-ul şi în teritoriu guvernează. Deci în condiţiile lipsei de opoziţie, Klaus Iohannis a avut astăzi un discurs care se adresează cetăţenilor revoltaţi. Exemplele din ultimele zile, marile greşeli ale strategiei lui Liviu Dragnea, fuga ruşinoasă din sediul PSD din Sibiu, unde a fugit de 50 protestari, ziua lui de naştere, huiduielile care apar pe stradă aveau nevoie de un mijloc de coagulare. Şi nu putea să vină din partea opoziţiei întrucât este slabă şi necredibilă, ci de la preşedinte care este beneficiarul celui mai mare capital de încrederea. Iohannis a oferit cetăţenilor revoltăţi acest mijloc de coagulare a vocilor, efect care din acest moment se va rostogoli", a declarat consultantul politic.

Citește și: Ministrul Muncii se dezlănțuie: ‘Sindicaliștii să învețe matematică’

Cozmin Guşă a mai explicat că efectele acestei ierni asupra guvernării vor fi foarte dure. "Nemulţumirile sociale vor creşte în această iarnă, facturile mult mai mari decât până acum, de la energie la alte cheltuieli vor oferi peste tot acest tablou al unui partid dezbinat condiţii extrem de proaste, iar partidul condus amatoristic de către Liviu Dragnea şi de echipa de miniştri vor genera tocmai în anul centenarului o nemulţumire socială bagază pe ceva şi care este confirmată şi de preşedintele Iohannis. Asta descifrez eu ce s-a întâmplat astăzi. Nu este rău că s-a întâmplat. Dacă noi analiştii spunem că guvernarea nu este bună şi că Guvernul trebuie să se desprindă de program este una, dar când preşedintele României foloseşte tribuna oficială să spună că programul cu care s-a câştigat alegerile este defect şi trebuie părăsit este un lucru de o mare magnitudine pe care un partid inteligent ar putea să îl folosească pentru ca să gireze modificarea programului de guvernare în faţa românilor care au votat. Nu cred însă că se va întâmpla aşa, din păcate", a detaliat acesta.

Citește și: Banca Mondială se implică în infrastructura României: Ce proiect vital va susține gigantul

"Văd scenele în care Liviu Dragnea îi este frică să în piept valul popular negativ, practic nu îl mai părăseşte pe Mihai Tudose, ci în tratează ca pe o consoartă cu care merge peste tot împreună să îi vadă lumea, ceea ce este în dezavantajul lui Migai Tudose care cred că ar face mult mai bine să rămână la Guvern şi să lucreze. Am înţeles că Liviu Dragnea este o prezenţă vie în Guvernul, dacă nu este el acolo este unul din interpuşii săi. Sunt semne de disperare ale unui om şi deja văzând lipsa de reacţie din PSD la adresa acestor excese ale lui Liviu Dragnea, s-ar putea să fie şi disperarea unui partid, ceea ce este absurd în condiţiile în care nu se vede la orizont alt partid politic rival sau o scinziune în PSD. Suntem într-un momement foarte complicat. Apreciez ca fiind utilă intervenţia preşedintelui Iohannis cu consecinţele posibile despre care am vorbit", a încheiat Cozmin Guşă.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.