Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cozmin Guşă vorbește despre 'TELENOVELA' Sebastian Ghiță: Ce scenarii lansează analistul

www.paginademedia.ro
Cozmin Gușă

Cozmin Guşă a afirmat, în cadrul emisiunii Prime Time News de la Realitatea TV, că aspectele telenovelistice privindu-l pe Sebastian Ghiţă vor face audienţă la alte televiziuni. "Eu voi aborda aspectele grele pe care venirea în ţară a lui Sebastian Ghiţă le are asupra statului român", a spus acesta.

"Să fim cinstiţi să nu ne mai ascundem în spatele degetului, MAI a făcut nişte lucruri pentru că era de datoria sa să facă, însă adevăratul performer, care nu se va putea lăuda cu performanţa sa, este entitatea cea mai interesată de a fi adus Sebastian Ghiţă înapoi pentru că ar avea vulnerabilităţi serioase în momentul în care Sebastian Ghiţă ar fi vorbit, şi mă refer la SRI. Nu am nicio îndoială că se ştia deja de ceva vreme, fusese localizat, fusese urmărit şi, într-un fel sau altul ar putea să fie prima cărămidă la soclul de autoritate a noului prim adjunct al SRI, Răzvan Ionescu, pentru că sunt convins că dânsul a coordonat aceste treburi operative. Deci, nu este vorba nici de DNA, MAI sigur a derulat câte ceva, dar în mod clar SRI-ul este cel care a operat şi va opera în continuare", a explicat Cozmin Guşă.

Citește și: Sebastian Ghiță a fost prins

Acesta a spus că speculaţiile acestea care se fac legate de faptul că Serbia ar avea ceva de spus sau că prietenia dintre actualul preşedinte al Serbiei şi Sebastian Ghiţă ar fi precumpănitoare sunt bârfe de cafenea spuse de oameni care nu ştiu cum funcţionează relaţiile dintre state atunci când un stat are capete de acuzare serioase, de ordin economic, asupra unui personaj, indiferent cât de important sau neimportant ar fi acel personaj.

"Nu vor fi incidente pe linia relaţiilor dintre Serbia şi România legat de asta, adică de recuperarea şi aducere a lui Sebastian Ghiţă, decât într-un singur scenariu care ţine de războiul geo-politic instalat, despre care noi vorbim de ceva vreme, şi care implică şi interesele ruseşti în a-l captura pe unul ca Sebastian Ghiţă. Cred că această capturare a lui Sebastian Ghiţă, cu implicarea SRI, a avut legătură şi cu o posibilă preluare a lui Ghiţă de către serviciile ruseşti. Predarea lui Sebastian Ghiţă, aşadar, nu ar putea să fie perturbată decât de o logică de război în care să vedem un scenariu de tipul lui Edward Snowden sau a lui Julian Assange, apropo de interesele ruseşti şi de doi oameni care au deranjat zona de tip euro-atlantic sau americană, dar asta are o probabilitate scăzută, deşi este o posibilitate, şi doar în acea logică Sebastian Ghiţă ar putea să nu fie predat conform uzanţelor dintre state şi, repet, în ciuda speculaţiilor care se fac legat de prietenia baschetbalistică şi de afaceri cu actualul preşedinte al Serbiei. Nu se sacrifică relaţiile cu un stat în baza unei prietenii, se întâmplă doar diverse ajutoare şi doar politica de război ar putea să schimbe asta", a detaliat consultantul politic.

Citește și: Ce grile de impozit pregăteşte Guvernul!

Cozmin Guşă a mai explică că Sebastian Ghiţă, în toată această toamnă electorală din 2016, a jucat un şah simultan la mai multe mese.

"A stat la masă pe rând fie cu partenerul său de afaceri Victor Ponta, fie cu potenţialul viitor partener politic Liviu Dragnea, fie cu aliatul conjunctural din această toamnă cu care a avut zeci de întâlniri Traian Băsescu, fie cu oameni din SRI cu care încerca să îţi negocieze ce mai putea să îşi negocieze. Toate cu scopul de a fi de folos şi de a se vedea salvat într-o structură parlamentară care mai apoi să dea legea amnistiei şi graţierii. Ghiţă la final de drum s-a văzut trădat pentru că Ponta i-a promis că vine în stuctura PRU adăugând acele procente necesare astfel încât partidul să intre în Parlament să se salveze şi Ghiţă şi ai săi. Dragnea i-a promis că dacă îi dă structura de media va face eforturi în organizaţii pentru ca PRU să aibă bruma de voturi necesară pentru a trece pragul electoral. Dragnea l-a trădat, dar ar fi avut o scuză pentru că Ghiţă şi Ponta i-ar fi perturbat parcursul electoral, însă e doar o scuză pentru că nu a fost deloc aşa. Cu Băsescu nu aveau cum să se trădeze reciproc unii pe alţii pentru că şi în ceea ce priveşte acea înregistrare de la restaurant în care Băsescu spune nişte lucruri cred că s-au pus de acord. Acolo nu era vorba de trădări, ci de un interes comun legat de amnistie şi graţiere: Băsescu legat de necazurile lui de la Elena Udrea în jos şi Ghiţă legat de necazurile lui persoanele sau ale apropiaţilor săi. Şahul cu cei din SRI sigur că s-a desfăşurat pe baza apartenenţei sale la Comisia de control a SRI, a contractelor pe care firmele lui le-a avut de-a lungul timpului cu SRI şi a informaţiilor cu caracter personal despre anumiţi oameni din SRI", a explicat consultantul politic.

Citește și: Vine CRIZA financiară? La ce ne putem aștepta

Conform acestuia, "în urma acestui şah simultan toţi pe care i-am enumerat au fost câştigători". "Dragnea conduce România din punct de vedere electoral, Ponta s-a salvat în plan parlamentar, Băsescu a trecut pragul electoral şi se pare că a fost mai şmecher decât Ghiţă când a negociat nişte lucuri. Deci, Ghiţă a fost păcălitul de serviciu. Ăsta este motivul pentru care a plecat din ţară văzându-se în poziţia în care ar fi fost singurul care ar fi trebuit să plătească", a mai spus Cozmin Guşă.

Citește și: Pippa Middleton se marită

"Aceasta este pe scurt telenovela lui Ghiţă şi decizia lui de a pleca, o decizie luată probabil într-un mod disperat care nu i-a adus beneficii absolut deloc, nu a mai putut să stea în control, a fost folosit în continuare pentru că după ce a plecat s-a pus la dispoziţia noii majorităţi parlamentare condusă de Drgnea şi Tăriceanu (nota bene: să nu uitaţi că Tăriceanu şi-a înfiinţat partidul pe banii lui Ghiţă, când a plecat din PNL) care dorea amnistia şi graţiere prin atacurile la adresa Laurei Codruţa Kovesi şi ca să îi facă pe plac şi lui Traian Băsescu a început cu atacurile la adresa lui Florian Coldea, în speranţa că majoritatea să dea graţierea şi amnistia. Nu a dat, majoritatea a clacat din cauza strategiei proaste sau a trădării din partea lui Liviu Dragnea. Atunci, omul a umblat puţin prin lume, şi-a dat seama că trebuie să caute alte poziţionări, alte discuţii, altă putere, nu cu cea care îi promisese amnistia, şi uite aşa a ajuns în Serbia", a declarat consultantul politic.

Citește și: Victoria Beckham a început să-și vândă hainele în supermarketuri

Potrivit acestuia, plecarea în Serbia este un gest calculat, pentru că nu se putea preda oricărei autorităţi publice. "Probabil că preferă un tratament normal, mai soft la arestare şi la reţinere, de ce nu o eliberare până se ia decizia şi asta i se poate acorda în Serbia care îi este o ţară prietenă familiei sale baschetbalistice", a completat Cozmin Guşă.

Citește și: Holograma lui Stephen Hawking a apărut la Hong Kong / VIDEO

"Acesta este scenariul pe scurt şi închei spunând că viitorul nu este foarte predictibil. Pe lângă acele lucruri multe care s-au discutat despre Sebastian Ghiţă, vor fi multe alte lucruri, iar această poziţie a sa de păcălitul de serviciu, pentru că el asta consideră că a fost, îi va genera un alt aplomb în a discuta despre persoanele despre care până acum nu a discutat, pe de o parte. Pe de altă parte, sigur, îl aşteaptă alte dosare acasă cele în care este vizat statul român, acolo unde a stat şi a negociat în numele lui Ponta sau în nume personal de la OMV, Rompetrol, alte afaceri grele din care statul român a ieşit păgubit sau alte persoane care au fost destul de harnice în a scrie multe lucruri despre Ghiţă cum a fost doamna Socol sau alţii corespunzători. La finalul zilei şi în Vinerea Mare, înaintea Paştelui, cam atât pot să spun despre această întâmplare fără aspectele telenoveslistice pe care le-am ocolit", a încheiat Cozmin Guşă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.