Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

CPI este 'foarte preocupată' de execuţiile din Filipine

Procurorul Curţii Penale Internaţionale (CPI) s-a declarat joi "foarte preocupat" de informaţiile despre miile de execuţii printre traficanţii de droguri şi consumatorii de narcotice în Filipine, avertizând că responsabilii pentru aceste acţiuni ar putea fi urmăriţi penal, relatează AFP, potrivit agerpres.

"Sunt profund preocupată de aceste afirmaţii şi de faptul că înalţi responsabili ai Republicii Filipine par să justifice aceste omoruri şi chiar să încurajeze forţele de ordine şi populaţia civilă să continue să facă uz de forţa letală împotriva acestor persoane", a declarat Fatou Bensouda, într-un comunicat difuzat la sediul CPI din Haga.

Citeşte şi: 'Bibi' Netanyahu critică dur proiectele Unesco din Ierusalim

Din luna iulie, preşedintele Rodrigo Duterte şi-a angajat ţara într-o sângeroasă campanie împotriva traficului de droguri în care peste 3.300 de persoane au fost ucise, fie de către poliţie, fie în cursul unor reglări de conturi personale, potrivit cifrelor oficiale.

ONU, UE, SUA, precum şi numeroase organizaţii de apărare a drepturilor omului şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la aceste execuţii extrajudiciare.

Procuroarea a adresat un avertisment guvernului filipinez: "Ţin să fiu foarte clară. Orice persoană în Filipine, care incită la comiterea acţiunilor de violenţă pe scară largă sau care ia parte la ele, în special ordonând, solicitând sau încurajând comiterea crimelor ce ţin de competenţa CPI sau care contribuie la ele în orice alt mod, este pasibilă de urmăriri penale în faţa acesteia din urmă".

Yemen: Washingtonul nu doreşte să se implice în războiul civil

"Execuţiile extrajudiciare revin competenţei CPI dacă sunt comise în contextul unui atac sistematic sau generalizat dirijat împotriva populaţiei civile prin politica unui stat", a precizat ea.

"Biroul meu va supraveghea îndeaproape evoluţia situaţiei în Filipine în cursul săptămânilor următoare şi va lua act de orice incitare la recurgerea la violenţă cu scopul de a determina dacă este necesară demararea unei examinări preliminare a situaţiei care prevalează în această ţară", a conchis ea.

Citește și: Siria: 17 morţi în explozia unei maşini capcană la un post de control rebel (OSDO)

Rodrigo Duterte a fost ales preşedinte în mai cu un program ultrasecuritar, angajându-se să pună capăt în şase luni traficului de droguri şi făcând să fie ucişi mii de presupuşi traficanţi de droguri. El i-a îndemnat pe compatrioţii săi în numeroase rânduri să-i execute pe traficanţi şi i-a insultat în termeni foarte duri pe diferiţi responsabili politici din lumea întreagă care au denunţat aceste incitări la violenţă.

Raportorul special al ONU asupra execuţiilor extrajudiciare declarase la sfârşitul lunii august pentru AFP că doreşte să se deplaseze în Filipine, dar preşedinţia filipineză a ripostat, afirmând că această vizită nu este binevenită.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.