Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Crește din nou tensiunea în Orientul Mijlociu! Irakul avertizează Kurdistanul: 'Vom accepta doar anularea referendumului'

Al Jazeera
Irak kurdistan kirkuk

Premierul Haider al-Abadi a afirmat joi că va accepta "doar anularea referendumului privind independenţa" regiunii Kurdistan din nordul Irakului, respingând propunerea liderilor regionali kurzi de a "îngheţa rezultatele" acestei consultări controversate, relatează France Presse, conform agerpres.ro.

"Vom accepta doar anularea referendumului şi respectarea Constituţiei", a afirmat Abadi, aflat într-o vizită la Teheran, potrivit unui comunicat dat publicităţii de serviciul său de presă din Bagdad.

Ordinea de zi a CSM, suplimentată! Augustin Lazăr și Tudorel Toader, față în față. Discuții CRUCIALE pe legile justiției

În noaptea de marţi spre miercuri, Kurdistanul irakian a propus "îngheţarea rezultatelor" referendumului privind independenţa regiunii autonome, la origine - de la organizarea sa acum o lună - a unei crize majore în relaţiile cu Bagdadul. 

Consiliul de securitate al regiunii Kurdistan - cea mai înaltă autoritate militară din cadrul guvernului regiunii autonome - a anunţat anterior începerea unei ofensive a forţelor irakiene împotriva luptătorilor kurzi peshmerga în nordul Irakului, la frontiera cu Turcia. 

Acelaşi consiliu a menţionat "bombardamente de artilerie grea" în regiunea petrolieră Zummar, la nord-vest de Mosul, şi în apropiere de punctul de trecere a frontierei Fish Khabur. Acesta din urmă este un punct de trecere important spre Turcia, situat pe traseul conductei pe care Bagdadul intenţionează să o reabiliteze pentru a-şi exporta petrolul, inclusiv cel preluat de la kurzi la Kirluk săptămâna trecută, spre portul turc Ceyhan.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.