Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cresc amenzile în București pentru fațadele neîngrijite

facebook.com/ Gabriela Firea
Bucuresti blocaj

La propunerea Primarului General, Gabriela Firea, Consiliul General al Municipiului Bucuresti a aprobat, in sedinta de astazi, proiectul de hotarare privind instituirea unor obligații și răspunderi ce revin instituțiilor publice, agenților economici și cetățenilor pentru buna gospodărire a locuințelor și înfrumusețarea acestora". Grupurile PSD, ALDE, PMP si PNL au votat "pentru", iar consilierii USB au votat "impotriva".

Primarul General, Gabriela Firea: "Starea și aspectul clădirilor și precum si împrejmuirile acestora se reflectă în imaginea generală din punct de vedere urbanistic a orașului și au o mare influență asupra felului în care Bucureștiul este perceput de locuitorii săi și de vizitatori.

Toți proprietarii de clădiri, indiferent că sunt persoane fizice, societăți comerciale sau instituții ale statului, au obligativitatea întreținerii acestora, atât din punct de vedere al aspectului, cât și al funcționalități, potrivit prevederilor Ordonanței 21/2002 a Guvernului.

Întrucât din rapoartele Poliției Locale și ale Direcției de Urbanism a Primăriei Capitalei rezultă că aceste prevederi sunt de cele mai multe ori nerespectate, am decis să inițiem o hotărâre de Consiliu General prin care să explicăm foarte clar obligațiile ce le revin proprietarilor de clădiri și să stabilim amenzi în cuantum de la 1.000 la 5.000 de lei pentru nerespectarea acestora".

Potrivit proiectului de hotarare, institutiile publice, agentii economici si persoanele juridice au obligatia de a intretine imobilele in care lucreaza, prin reparatii si amenajari, spalarea geamurilor si a vitrinelor, intretinerea fatadelor si zugravirea lor si asigurarea igienei.

La randul lor, cetatenii au obligatia de a intretine locuintele pe care le detin, precum si anexele gospodaresti, curtile si imprejurimile lor, sa finalizeze la termen constructiile incepute si sa repare si sa intretina instalatiile aferente imobilelor. Nerespectarea acestor obligatii se sanctioneaza cu amenzi de la 1.000 la 5.000 de lei.

De asemenea, proprietarii de constructii si terenuri pe a caror limita de proprietate se afla constructii de locuinte sau cu alta destinatie aflate in proprietatea sau detinerea altor persoane, vecini cu acestia, au obligatia sa le permita accesul temporar, dar nu pentru mai mult de 60 de zile, pe proprietate, in vederea realizarii de catre acestia a lucrarilor de reparatii, intretinere, consolidare sau dupa caz reabilitare energetica.

Nerespectarea acestor obligatii se sanctioneaza cu o amenda de la 2.000 lei la 5.000 lei.

Din activitatea curenta a Directiei Generale de Politie Locala si Control a Municipiului Bucuresti si a Directiei Generale Dezvoltare Urbanism, s-au constatat numeroase incalcari sau nerespectari ale normelor privind buna gospodarire din parea institutiilor publice, ale agentilor economici, ale altor persoane juridice, precum si ale cetatenilor. Aceasta a determinat un aspect urbanistic neplacut al municipiului Bucuresti, principalul centru economico-administrativ si cultural al tarii si implicit o degradare a starii de normalitate civica", se arata in expunerea de motive a proiectului.

NOTA

- În Franța, o lege în care proprietarii erau obligați să curețe fațadele clădirilor există din 1852. Potrivit legii actuale, amenda pentru nerespectarea obligației de renovare a fațadei este de 3.750 Euro. În caz de recidivă amenda se dublează: 7.500 Euro.

- În New York, amenda e de 1.000 de dolari pe an dacă nu raportezi deteriorarea fațadei plus 250 dolari pe lună până când o repari, plus 1.000 dolari pe lună dacă deteriorarea pune în pericol trecătorii sau locatarii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.