Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Creştere cu 12% în primul semestru pe piaţa de factoring. Domeniul IT tinde să depăşească sectorul FMCG la capitolul finanţare prin factoring

pixabay.com
diverse, bani, monede

Piaţa de factoring din România - pe care activează bănci şi companii spe­cializate în scontarea şi administrarea de facturi comerciale - a crescut în primul semestru al acestui an cu 12% faţă de aceeaşi perioadă din 2016, atingând 2 miliarde de euro, potrivit datelor colectate de Asociaţia Română de Factoring (ARF).

“Creşterea este una consistentă per ansamblu, însă cifrele ar fi putut fi chiar cu 5 - 6 puncte procentuale mai mari dacă economia ar fi beneficiat şi de un nivel crescut de investiţii şi nu doar de consum. Cheltuielile de capital (investiţiile directe ale statului) sunt în continuare la niveluri minime; în continuare nu se alocă suficiente fonduri pentru proiectele strategice în infrastructură sau energie, iar absorbţia de fonduri europene este la un nivel foarte redus, aceste fapte afectând major dezvoltarea economică din anii următori”, declară Bogdan Roşu, preşedinte ARF.

Luate în ansamblu, operaţiunile de factoring intern au înregistrat o creştere de peste 14%. Din punctul de vedere al produselor accesate, cea mai semnificativă creştere procentuală a avut-o factoringul revers, de 58%, contribuind la menţinerea pe prima poziţie a factoringului intern fără regres cu un volum de peste 1,25 miliarde de euro. Factoringul revers este un produs din ce in ce mai căut în ultimii ani, mai ales pentru segmentul companiilor foarte mari. “Candidatul tipic pentru un produs de factoring revers poate fi un key account care are iniţiativa finanţării prin factoring a furnizorilor săi (de pe piaţa internă sau externă). Astfel, aceştia vor avea posibilitatea de a avea facturile plătite înainte de termen printr-un sistem pus la dispoziţie de clientul său împreună cu finanţatorul (bancă sau IFN). Problema termenelor de plată extinse este deci preluată de instituţia finanţatoare, iar relatia comerciala se desfăşoară în condiţii ideale”, explică Bogdan Roşu.

Ca si volume de creante administrate prin factoring, pe primul loc se situează domeniul FMCG, cu crestere de 40%, urmat îndeaproape de IT cu creştere 168%, pe locul trei fiind construcţiile cu crestere de 10%, faţă de primul semestru din 2016.

Creştere cu 168% a factoringul intern pe domeniul IT

"La capitolul factoring intern, domeniul IT&C a avut cea mai frumoasă evoluţie faţă de 2016, crescând de la 106 milioane de euro la aproape 290 milioane euro. În acest moment se situează în apropiere de volumele realizate de companiile din FMCG, iar cu acest ritm de creştere, ne aşteptăm ca în timpul apropiat chiar să treacă pe primul loc”, mai declară Bogdan Roşu, potrivit News.ro.

Citește și: Studiu: Angajaţii din construcţii au aşteptări salariale mai mari decât IT-iştii

Factoringul de export a crescut cu 3,5% per total, în timp ce factoringul de import a crescut cu peste 12%.

"O explicaţie a acestei creşteri rezidă şi în expandarea total neaşteptată a consumului, pe fondul măririi veniturilor populatiei, în special a angajaţilor din sectorul public, din ultimul an. Cererea pentru consum nu a putut fi acoperită de producţia internă care este insuficient dezvoltată şi insuficient de elastică la astfel de evoluţii. În consecinţă, diferenţa a trebuit să fie acoperită prin importuri, dezechilibrul dintre importuri şi exporturi având o contribuţie negativă la PIB”, precizează Bogdan Roşu.

Mai mult de jumătate din volumele administrate prin factoring de export (cu o cota de 56 %) au fost accesat de firme din domeniul „Metale, chimicale, apă şi reciclare”, acest domeniu fiind pe primul loc şi la factoringul de import (cu o cota de 44%).

În ceea ce priveşte factoringul de import, pe locurile doi şi trei se situează domeniile IT&C (cu o cota de 22%), respectiv FMCG (cu o cotă de 21%).

În cifre absolute, la toate cele trei tipuri de operaţiuni de opreţiuni de factoring s-au obţinut creşteri. Factoringul intern a ajuns la 1,58 miliarde de euro, cel de export  a depăşit 350 de milioane euro, iar cel de import a depăşit 70 milioane euro.

"Putem spune că printr-o promovare constantă, obiectivele principale ale ARF au fost îndeplinite în prima parte a acestui an, mai ales prin faptul că a crescut atat volumul de creanţe administrate, cu 12%, dar şi numărul companiilor care au accesat factoring, cu aproximativ 15%. De asemenea, volumele gestionate prin factoring pentru companii mici şi mijlocii au crescut cu 5%, iar disciplina de plată a debitorilor cedaţi s-a îmbunătăţit,  întârzierea medie la plată înregistrând o scădere de aproximativ 18%”, mai spune preşedintele ARF.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.