Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cristian Bușoi: Ludovic Orban şi echipa sa nu vor creşte electoral PNL/ INTERVIU

Cristian-Busoi-2

Convenția Națională a Partidului Național Liberal (PNL) se apropie în plin scandal guvernamental în Coaliția majoritară și la doar o săptămână după alegerile locale parțiale unde PNL a cunoscut un reviriment sănătos reușind o victorie spectaculoasă la Târgu-Jiu. Acesta este și mesajul europarlamentarului Cristian Bușoi care candidează la președinția PNL pentru baza PNL: ”Succesul parţialelor este al candidaţilor locali, nu al conducerii naţionale a PNL: pare că ne ridicăm pe vârfuri ca să părem mai înalţi şi ne furăm căciula”

***

Este o criză politică majoră provocata de neintelegerile din PSD si exista o probabilitate ca Guvernul sa pice, este PNL pregătit să-si asume guvernarea ?

Nu cred că PNL trebuie să se arunce cu capul înainte. Să nu uităm că PSD a făcut promisiuni mari în campanie şi acum nu mai ştie cum să spună că de fapt ce a promis, nu se poate.  Deci  poate PSD merită să-şi ducă crucea,  timp în care PNL trebuie să se clarifice şi să consolideze intern. Dacă întrebarea este legată despre dacă are PNL resurse să susţină o guvernare, atunci răspunsul este da, PNL poate susţine o guvernare. Şi nu este vorba doar de oamenii care acum candidează , ci de o întreagă linie de profesionişti în administraţie pe care PNL îi are şi cu care poate guverna serios şi echilibrat.

Credeţi că dezbaterea din partid de până acum a ajutat ca PNL să găsească o soluţie pentru viitor ?

Cred că PNL are nevoie de o gândire nouă. Nu mai suntem acum 20 de ani în care partidele se luptau în activişti pe stradă. Activismul s-a mutat în online, pe forumuri, nu mai sunt graniţe fizice, distanţele s-au redus, interesul oamenilor faţă de politică s-a modificat radical.

Viitorul preşedinte al PNL are nevoie să cuprindă toate astea cu privire ca să poată conduce partidul în direcţia corectă. Şi spun toate astea pentru că am văzut declaraţia lui Ludovic Orban legată de Crin Antonescu care spunea că Crin Antonescu este mai legat de politica europeană decât de realităţile din ţară. Nu comentez atacul la Crin Antonescu – Crin Antonescu poate răspunde singur chiar mai bine - dar vorbesc despre faptul că un lider de partid are nevoie de o viziune mai largă decât jocul politic intern.

Ludovic Orban vrea să conducă PNL, dar vede legătura cu politica europeană ca fiind inutilă pentru politica de partid, asta limitează viziunea politică şi mai ales, duce la ratarea unei direcţii importante pentru PNL. Nu poţi cere să fi preşedintele Partidului Naţional Liberal şi să vezi doar în curtea casei, că înseamnă că te izolezi, scapi realitatea. De asta spun că este nevoie de o viziune nouă.

Ce credeţi că vă deosebeşte de Ludovic Orban ?

Cred că Ludovic Orban este un bun coleg de partid, dar nu cred că Ludovic Orban este un bun lider al PNL care va creşte electoral PNL. Un bun lider al PNL are nevoie de o viziune nouă şi mai largă decât cadrul de partid şi Ludovic Orban nu a arătat că are o viziune.  Faptul că s-a înconjurat de lideri pe care altfel îi acuza că au fost răspunzători pentru eşec, îmi confirmă că drumul pe care merge este închis şi nu poate duce mai departe PNL decât unde este acum. Ce mă deosebeşte este o viziune politică nouă, experienţa politică europeană şi un plan clar despre unde vreau să duc PNL şi pe cine mă  bazez ca echipă.

Cum poate creşte PNL ?

Trebuie împărţită în două dezbaterea publică şi împins PSD spre stânga, venind cu nişte mesaje clare, de dreapta. PNL nu va câştiga doar cu un mesaj de moralitate şi de Justiţie, pentru că nu poţi să le spui unora care cresc salarii doar ca-s corupţi, pentru că - ne place sau nu - oamenii sunt pragmatici, bine ăla măcar creşte salariul, tu ce faci, îl ataci pe cel care îmi creşte salariul ?  Pentru asta avem nevoie să ne recuperăm mesajul economic, PNL să se identifice ca fiind partidul care scade taxele.

Spuneţi că trebuie PNL să renunţe la mesajul anti-corupţie şi de susţinere a Justiţiei ?

Am mai spus că nu renunţ la Justiţie, ci doar că economia devine primul mesaj. Doar cântând refrenul luptei anticorupţie, oamenii nu vor vota PNL, pentru că de la PNL aşteaptă şi măsuri economice. Mesajul pro-Justiţie, fără mesajul pro-economie, nu  mai are forţă de convingere: nu pot să-i spun guvernului PSD că este anti-Justiţie , când ei vin şi vorbesc despre creşteri de salarii de 100%, înseamnă că sunt defazat şi nu înţeleg realitatea.

În acelaşi timp, ştiu că electoratul PNL este total diferit de electoratul PSD, prin raportare la mesajul de susţinerea a Justiţiei. PNL nu va putea strânge electoratul de dreapta în jurul său dacă nu are un mesaj ferm de susţinere a Justiţiei şi de condamnare a abuzurilor clasei politice.

Alegerile parţiale au adus câteva victorii pentru PNL vedeţi asta ca pe un semn al redresării partidului ?

Am felicitat colegii mei pentru rezultatele obţinute şi au fost rezultate bune şi este o veste bună pentru PNL. Nu aş transforma lupta şi victoria personală a unor lideri, într-o victorie de partid. Succesul parţialelor este al candidaţilor locali, nu al conducerii naţionale a PNL: ne ridicăm pe vârfuri ca să părem mai înalţi şi ne furăm căciula.

La legea salarizării au fost parlamentari PNL care au votat proiectul, asta vi se pare că PNL face Opoziţie la PSD?

Legea salarizării care amână creşterile de salarii pe care PSD le-a promis medicilor şi profesorilor în campanie şi pe care şi le-a asumat prin programului de guvernare, confirmă că PSD a câştigat alegeri cu o minciună de proporţii, despre care se ştia bine că nu pot fi puse în practică. În forma de acum, legea salarizării nu aduce nici bunăstare, nici echitate în sistemul bugetar. Mai important însă, Legea salarizării arată chiar slăbiciunea acţiunii politice a PNL care la votul legii a avut 3 tipuri de voturi.

Aţi vorbit despre ideea că PNL are nevoie de o doctrină anti-populism ? Ce înseamnă asta ?

Populismul cu  multele lui feţe, de la  ura împotriva străinilor, la promisiunile de creşteri de venituri peste noapte, la manifestările împotriva proiectului european, până la ideea că statul este mai important decât individul –  este cea mai periculoasă doctrină pentru că-l incită pe oamenilor să gândească că sursa problemelor şi soluţia problemelor individului sunt în afara lui, la vecini, la străini, la stat. Asta face PSD. Urmările populismului  sunt o societate divizată condusă de demagogi care nu au nicio soluţie, doar aţâţă frustrări şi temeri ca să stoarcă voturi.

M-au întrebat oamenii din partid ce voi face eu ca politician : o să spun în faţă oamenilor când ceva poate fi făcut şi când nu se poate. Am să rămân un politician echilibrat şi serios care nu vorbeşte vorbe şi nu caută se bată pe burtă cu oamenii. Nu voi fi demagog şi populist şi îi las pe oameni să judece dacă merit să fiu susţinut sau nu.

Credeţi că puteţi fi liderul de care PNL are nevoie acum?

Mai în glumă, mai în serios pot să spun că am înţeles ideea că nu trec sticla, am avut lideri care chiar spărgeau sticla cu scandaluri non-stop şi s-a dovedit că nici genul asta de lideri nu fac bine deloc.  Am fost mereu un om disciplinat de partid şi nu am făcut comentat niciodată public decizii ale partidului pentru a câştiga eu ca imagine. Nu mi-am atacat niciodată colegii în public, ba chiar dimpotrivă i-am apărat de atacurile altora , inclusiv la Antena3.

Cred că pot conduce bine PNL pentru că am o viziune clară despre ce trebuie să facă PNL şi am o echipă de oameni din partid care au dovedit rezultate şi care vin cu o gândire nouă.  Este esenţial să reimpunem polarizarea cu PSD şi asta înseamnă trei zone: câştigarea bătăliei contra populismului pe tema legii salarizării şi a impactului asupra mediului privat, familia tradiţională şi Justiţia. Din păcate pentru PNL, am pierdut avantajul legat de economie şi pentru asta spun că trebuie să punem economia şi fiscalitatea pe primul plan.

Realitatea este că PNL nu are lideri acum care să aibă încredere peste partid, niciunul unul dintre liderii PNL nici eu, nici dl Orban nu suntem peste partid, eu am potenţial de creştere mai mare, pot deci construi încredere.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.