Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cristian Dănileț critică ancheta DNA în privința dosarului Belina: Ce gafe au făcut procurorii conduși de Laura Codruța Kovesi

danilet

Scandalul dintre Putere și Direcția Națională Anticorupție (DNA) escaladează. Procurorii au deschis dosarul Belina, iar vicepremierul Sevil Shhaideh este suspect, iar ministrul Rovana Plumb este la rândul ei 'agățată' în acest caz. Cei din PSD spun că DNA nu are dreptul să ancheze această speță, iar ministrul Justiției, Tudorel Toader a luat, la rândul său poziție.

Citește și: Știați? Ce sporuri vor primi bugetarii începând cu anul 2018

Un punct de vedere interesant are și judecătorul Cristian Dănileț care critică DNA-ul în acest caz. Dănileț spune că nu se poate ancheta legalitatea adoptării HG, ci numai dacă există suspiciuni privind fapte de corupţie, conform romaniacurata.ro. “O Hotărâre de Guvern este rezultatul unei proceduri: plecând de la o nevoie concretă exprimată într-un referat, cineva a venit cu propunerea de soluţionare a acelei nevoi administrative, altcineva a avizat acest demers, mai multe departamente şi-au exprimat opinia legală cu privire la oportunitate, un minister aduce proiectul în Guvern, premierul o semnează, miniştrii care urmează să o pună în executare o contrasemnează, nota de fundamentare se publică pe internet, hotărârea se publică în Monitorul Oficial.

Citește și: A fost făcut public! Când va fi cumpărat primul sistem Patriot

Evident, dacă pe parcursul procedurii se comit erori (de exemplu, hotărârea nu se dă în aplicarea unei legi sau ea a apărut în Monitorul Oficial fără a fi trecută prin Guvern), ele pot duce la nulitatea hotărârii, aspect ce impune abrogarea ei chiar de către Guvern sau anularea ei de către Curtea de Apel Bucureşti (n.red- în contencios administrativ). Dar dacă în cursul procedurii se constată că s-au comis falsuri (de exemplu, avizele au fost înlocuite sau hotărârea a fost semnată de altcineva, neîmputernicit) sau dacă s-a dat mită pentru a emite un aviz pozitiv sau a se emite hotărârea într-un domeniu nepermis de lege, atunci procurorii sunt chemaţi să investigheze comportamentul oamenilor implicaţi”, a explicat judecătorul, conform sursei citate.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.