Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cristoiu: Atentatele din Franța au rezolvat câteva interese ale Rusiei

rusia

Jurnalistul Ion Cristoiu afirmă că atentatele teroriste din Franţa au adus o serie de avantaje pentru Rusia. "Nu merg pînă acolo cu teoria Conspirației încît să cred că Atentatele de la Paris au fost dacă nu puse la cale, atunci măcar influențate de un Serviciu secret străin. Asta nu mă oprește să scriu: Prin aceste atentate Rusia și-a rezolvat atîtea interese în conflictul din Siria că o clipă ești tentat că ea le-a pus la cale", notează Cristoiu în cel mai recent editorial publicat pe blogul personal.

Jurnalistul trece în revistă câteva dintre avantajele obţinute de Rusia în urma atentatelor de la Paris:

"1. Rusia a intervenit împotriva Statului islamic ca aliat al lui Assad. Președintele sirian a fost însă oaia neagră a Franței, mai precis a lui Francois Hollande. Opoziția siriană la Assad a fost sprijinită mai ales de Franța. Mai mult decît America, Franța, bolnavă de deșartele visuri napoleoniene, incapabilă să-și dea seama că după al doilea Război mondial a fost coborîtă la rangul de putere de mîna a doua, a încurajat Opoziția siriană prin toate mijloacele. După atentate, Francois Hollande a declarat public că dușmanul Franței e acum Statul islamic. Fostul premier Alain Juppe și-a permis să spună direct ceea ce Francois Hollande a decis, dar nu-și permite încă s-o spună tranșant: „Astazi, care este prioritatea? Sa scapam de Bashar sau sa zdrobim Daesh ? Raspunsul e clar: zdrobirea Daesh.”

2. Intervenția Rusiei în Siria a avut în Franța un adversar înverșunat. Oficialii francezi au denunțat în dese rînduri intervenția Rusiei ca una nu împotriva Statului islamic, ci drept una împotriva rebelilor anti- Assad. Acum Franța e alături de Rusia în intervenția împotriva Statului islamic. Rebelii au fost împinși în plan secund.

3. Prin intervenția sa în Siria, Rusia și-a asumat de la început, cu de la sine putere, rolul de salvatoare a Europei și chiar și a lumii de la pericolul terorist. Acest rol a fost respins pînă la atentate prin argumentul că Statul islamic ia ostateci occidentali, amenință Occidentul cu atentate, a cucerit o mare parte din Siria și din Irak, dar că n-a pus la cale nici un atentat în Europa. Atentatele de la Paris au dat dreptate lui Vladimir Putin. Așa cum lui Stalin îi ciuguleau din palmă Churchill și Roosvelt, pentru a-i ajuta să scape de fascism, acum liderii țările europene îi fac curte lui Vladimir Putin proclamîndu-l aliat în lupta împotriva pericolului terorist."

"După atentatul împotriva avionului rusesc, soldat cu moartea a 220 de persoane, toate din mica burghezie rusească, rușii au început să bombăne împotriva intervenției din Siria. Acum, după atentate, ei nu numai că sunt de acord cu intervenția, dar mai mult sunt mîndri că Rusia, Măreața Rusie, e din nou salvatoarea civilizației de o nouă fiară, la fel de periculoasă ca și cea fascistă: Fiara teroristă.

Ați mai auzit în ultimul timp de Ucraina? Firește că nu. În relația dintre Ucraina și Rusia nu s-a schimbat nimic în ultimul timp. Crimeea a fost luată de Rusia. Estul Ucrainei e sub influență rusească. Liderii ucraineni, răzgîiați pînă nu demult de liderii occidentali, au fost dați uitării. Și totul din cauza Atentatelor de la Paris.

Victoria Nuland a zis zilele trecute că America nu va uita Ucraina în conflictul cu Rusia. Pe lîngă faptul că, spre deosebire de imaginea noastră despre tanti, Victoria Nuland e o pițifelnică în planul politicii externe americane, tare aș vrea să văd cum ar reacționa țările UE la o cerere a SUA de a abandona alianța anti- ISIS cu Rusia de dragul Ucrainei.

Nu-i așa că Atentatele de la Paris servesc atît de mult interesele Rusiei c-ai crede, o clipă, serviciile secrete rusești le-au pus la cale?!", scrie Ion Cristoiu pe blog.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.