Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Criteriile de integritate PNL, intre redundanta si portite de scapare

balanta

PNL a anuntat miercuri criteriile de integritate pe care vor trebui sa le indeplineasca cei care doresc sa candideze din partea partidului la alegerile locale sau parlamentare de anul viitor. Insa multe dintre acestea sunt redundante, fiind deja prevazute in statutul partidului, altele sunt acoperite de prevederi legislative care oricum ar impiedica o persoana sa candideze, iar altele nu sunt atat de stricte pe cat vor sa para, lasand portite de scapare de exmplu celor acuzati de plagiat sau traseistilor.

1. Lustraţie

a. Să nu fi fost membru sau colaborator al fostei Securităţi şi să nu fi fost dovedit ofiţer acoperit.

b. Să nu fi deţinut funcţii retribuite în aparatul de conducere al Partidului Comunist Român, la orice nivel.

Acest criteriu este redundant, el fiind prevazut de statutul PNL care interzice persoanelor care au fost colaboratori ai Securitatii sau care au avut functii in PCR sa fie membrii ai PNL.

Citeste si: Reguli draconice la PNL: Cele 10 criterii de integritate pentru candidaţii din 2016

Statut PNL

Art. 15. (2) O persoana nu poate deveni membru al PNL dacă:

(b) i s-a stabilit, printr-o hotărâre, calitatea de lucrător, colaborator sau asimilat colaborator al Securităţii în conformitate cu prevederile legale în vigoare;

(e) a ocupat funcţii politice de conducere retribuite în aparatul central al Partidului Comunist Român.

-----------------------------------------------------------------

Citeste si: Gorghiu, replica lui Dragnea privind criteriile de integritate: N-a fost sa fie. Ghinion

2. Traseism.

Să nu-şi fi schimbat apartenenţa politică astfel încât să fie candidat pentru al treilea partid politic, altfel decât prin fuziuni.

Cu alte cuvinte PNL nu considera traseisti decat persoanele care au schimbat cel putin doua partide si mai mult decat atat, acestia trebuie totodata sa fi candidat din partea acelor partide. Daca un potential candidat al PNL a schimbat 5 partide, dar nu a candidat decat din partea unuia dintre ele, nu ar avea o problema in candidatura sa la PNL.

Sa luam un exemplu concret. Deputatul Florentin Gust este unul dintre cei mai 'plimbareti' alesi din Parlament. Acesta a fost ales in 2008 sub sigla PSD, in 2011 s-a inscris in PC pentru cateva luni, apoi s-a retras si a devenit parlamentar independent. In martie 2012 s-a inscris in PDL unde a stat 1 luna, intorcandu-se ulterior in PSD.

In 2012 cercul fusese inchis si Florentin Gust a candidat tot din partea PSD. In timpul acestui mandat a parasit din nou barca social-democratilor si s-a alaturat lui Geoana in PSRO. Cu toate astea el nu s-ar incadra potrivit criteriilor liberale la categoria traseist pentru ca nu a candidat din partea a doua partide diferite si daca pana in primavara s-ar inscrie in PNL ar putea candida pentru liberali.

Astfel, criteriul traseismului nu este atat de strict pe cat s-ar putea crede si probabili foarte putini vor fi eliminati din cauza acestuia.

-----------------------------------------------------------------

Citeste si: Un fost liberal, atac fără precedent la adresa PNL: 'Va fi un partid castrat'

3. Nepotism.

Să nu fi angajat în funcţii în cadrul instituţiilor publice pe care le-a condus soţia, soţul, rude sau afini de gradul 1.

Este cunoscut faptul ca multi parlamentari si-au angajat rudele la cabinetele parlamentare. Insa acest criteriu nu li s-ar aplica. De ce? Pentru ca parlamentarii nu 'conduc' institutia din care fac parte. Astfel ei chiar daca si-au angajat rudele la cabinetul parlamentar pot candida in continuare.

In plus acest criteriu poate fi redundant, pentru ca a-ti angaja rudele in institutia din care faci parte reprezinta un conflict de interese, iar acesta este prevazut la punctul 6 din decalogul PNL.

-----------------------------------------------------------------

4. Contractele şi relaţia cu statul.

Să nu fie implicate în afaceri sau contracte cu instituţia pentru care candidează sau în instituţii din subordinea acesteia.

Acest criteriu nu spune insa nimic despre rudele si apropiatii folositi de multe ori ca interpusi sau favorizati de catre politicieni pentru obtinerea de contracte cu statul.

-----------------------------------------------------------------

5. Fals în declaraţii.

Să nu aibă nereguli sau falsuri constatate prin decizii definitive în declaraţia de avere sau de interese.

-----------------------------------------------------------------

6. Incompatibilitate şi conflict de interese.

Să nu se afle sub efectul unei decizii definitive de incompatibilitate sau conflict de interese.

Acest criteriu este redundant pentru ca legea ANI interzice oricum persoanelor gasite incompatibile sau in conflict de interese sa mai candideze timp de 3 ani. De altfel asta se intelege din sintagma "se afla sub efectul unei decizii definitive". Cu alte cuvinte daca o persoana a fost gasita incompatibila sau in conflict de interese si cei trei ani de la pronuntarea deciziei s-au scurs, ea va putea candida din partea PNL.

Legea 176/2010. ART. 25

(1) Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat că a emis un act administrativ, a încheiat un act juridic, a luat o decizie sau a participat la luarea unei decizii cu încălcarea obligaţiilor legale privind conflictul de interese ori starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementării aplicabile demnităţii, funcţiei sau activităţii respective, în măsura în care prevederile prezentei legi nu derogă de la aceasta şi dacă fapta nu întruneşte elementele constitutive ale unei infracţiuni.

(2) Persoana eliberată sau destituită din funcţie potrivit prevederilor alin. (1) sau faţă de care s-a constatat existenţa conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică ce face obiectul prevederilor prezentei legi, cu excepţia celor electorale, pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului. În cazul în care persoana nu mai ocupă o funcţie sau o demnitate publică la data constatării stării de incompatibilitate ori a conflictului de interese, interdicţia de 3 ani operează potrivit legii, de la data rămânerii definitive a raportului de evaluare, respectiv a rămânerii definitive şi irevocabile a hotărârii judecătoreşti de confirmare a existenţei unui conflict de interese sau a unei stări de incompatibilitate.

-----------------------------------------------------------------

7. Atitudini discriminatorii.

Să nu fi avut declaraţii sau atitudini rasiste, şovine, xenofobe sau discriminatorii.

Si acest criteriu este redundant. Statutul PNL nu permite persoanelor care "promovează sau a promovat idei sau acţiuni de rasism, xenofobie, antisemitism sau intoleranţă" sa fie membrii PNL.

-----------------------------------------------------------------

8. Datorii la buget.

Să nu înregistreze datorii la bugetul local (persoană fizică)

Acest criteriu nu spune insa nimic despre situatia in care un eventual candidat al PNL are o firma cu datorii la stat.

-----------------------------------------------------------------

9. Plagiat.

Să nu fi fost dovedit prin decizie judecătorească definitivă că a obţinut diplome sau alte titluri prin plagiat.

Acest criteriu presupune o 'decizie judecatoreasca definitiva' de plagiat. In Romania foarte putine decizii de acest timp s-au pronuntat si mai mult decat atat Victor Ponta si Gabriel Oprea, acuzati de plagiat si dati ca exemplu negativ de PNL nu ar fi impiedicati de acest criteriu sa candideze din partea liberalilor.

-----------------------------------------------------------------

10. Probleme penale.

a. Să nu fi fost condamnat definitiv pentru o infracţiune de corupţie sau pentru infracţiuni comise cu violenţă.

b. Să nu fi fost condamnat definitiv pentru alte infracţiuni cu intenţie.

c. Să nu fi început împotriva sa urmărirea penală pentru fapte de corupţie sau infracţiuni comise cu violenţă.

d. Să nu fi fost trimis în judecată pentru alte infracţiuni comise cu intenţie.

e. Să nu se afle într-o măsură preventivă - arest, arest la domiciliu sau control judiciar pentru orice infracţiune cu intenţie.

Si acest criteriu este redundant, majoritatea acestor aspecte fiind prevazute deja de statutul PNL.

Criteriile care fac parte din statutul PNL ar avea sens sa faca parte din acest decalog daca liberalii ar alege sa sustina in alegeri candidati care nu fac parte din partid.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.