Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Critici VIOLENTE ale Angelei Merkel: 'Vedem diferit viitorul UE şi al statului de drept'

merkel

Cancelarul german Angela Merkel şi premierul polonez Beata Szydlo şi-au afirmat în întrevederea avută marţi la Varşovia voinţa de a coopera în interesul Uniunii Europene, admiţând însă că unele divergenţe încă persistă, transmite AFP.

În declaraţiile date presei după discuţii, Angela Merkel s-a declarat 'bucuroasă' că Polonia intenţionează să răspundă preocupărilor Comisiei Europene şi ale Comisiei de la Veneţia privind statul de drept şi independenţa presei şi a justiţiei. 'Doresc ca această discuţie să fie foarte constructivă', a indicat şefa guvernului german, scrie agerpres.ro.

Citește și: Alexandra Dragnea a pozat goală / FOTO 18+

La rândul ei, premierul Beata Szydlo a apreciat că 'un bun parteneriat între Polonia şi Germania este necesar pentru ca proiectul european să fie un succes', ea subliniind că aceste două ţări 'au de jucat un rol semnificativ în schimbările aşteptate în Europa'.

Însă abordările Berlinului şi Varşoviei privind viitorul proiectului european rămân diferite. Astfel, în timp ce oficialii polonezi susţin o reformă a blocului comunitar în sensul consolidării statelor naţiune şi diminuării rolului instituţiilor comunitare, Angela Merkel a cerut marţi, în Polonia, 'prudenţă' în abordarea unor posibile reforme în UE şi a insistat că orice demers de acest fel trebuie să se facă fără 'a aduce atingere tratatelor' europene în vigoare.

Citește și: VIDEO O tânără de 17 ani a fost șantajată de un bărbat care avea imagini PORNO cu ea: Ce i-a cerut

Pe de altă parte, Beata Szydlo a reafirmat că Polonia nu acceptă construcţia gazoductului Nord Stream 2, care leagă Rusia de Germania pe sub Marea Baltică.

Cancelarul Merkel urmează să se mai întâlnească cu preşedintele Andrej Duda, precum şi cu Jaroslaw Kaczynski, preşedintele partidului conservator de guvernământ Dreptate şi Justiţie (PiS).

Citește și: Șeful MI6 dezvăluie cine e personajul ‘Q’ din filmele cu James Bond

De când această formaţiune a câştigat alegerile legislative din octombrie 2014, autorităţile de la Varşovia se află într-un conflict permanent cu Comisia Europeană, din cauza unor măsuri care, în opinia oficialilor de la Bruxelles, pot afecta în special libertatea presei şi separaţia puterilor în stat.

După ce executivul comunitar a lansat anul trecut în luna iunie o procedură pe tema respectării statului de drept în Polonia, pe 21 decembrie i-a dat guvernului de la Varşovia un termen de două luni pentru a răspunde preocupărilor legate de reforma Tribunalului Constituţional.

Citește și: Una dintre cele mai mari vedete ale muzicii a dezvăluit că nu și-a spălat părul de…14 ani / VIDEO

Disputele pe tema acestei instanţe au început de fapt încă de dinaintea alegerilor legislative, când fostul guvern condus de liberalii din Platforma Civică (PO) a adoptat un amendament pentru numirea a cinci noi judecători în Tribunalul Constituţional, deşi mandatele celor pe care aceştia urmau să îi înlocuiască nu expiraseră.

Dar preşedintele Andrej Duda, provenit din rândurile formaţiunii PiS, a refuzat atunci să promulge legea, iar odată ce au câştigat alegerile şi au preluat conducerea executivului, conservatorii din PiS au revizuit şi ei actul normativ pentru a aduce alţi judecători în locul celor pe care au încercat liberalii să-i impună, împreună cu alte prevederi ce le-au atras criticile că ar dori să-şi subordoneze Tribunalul Constituţional.

 

În urma presiunilor Comisiei Europene, guvernul conservator polonez a revizuit procesul de reformă a Tribunalului Constituţional, dar oficialii europeni consideră că măsurile propuse în legea ce conţine această reformă nu sunt suficiente pentru garantarea independenţei puterii judecătoreşti.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.