Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Criza elenă pune la încercare cuplul franco-german

tsipras merkel hollande

In dosarul grecesc, premierul Alexis Tsipras şi-a reiterat apelul către populaţie ca să voteze « NU » la referendumul de duminică privind propunerile creanţierilor Greciei. In opinia sa însă a spune « NU » nu ar însemna şi o respingere a Europei sau a monedei euro, cu toate că responsabilii europeni repetă acest lucru. La Bruxelles, membrii Eurogrupului şi-au terminat de partea lor ultima reuniune fără vreun acord cu Atena. In opinia lor până nu se cunosc rezultatele referendumului nu se mai poate avansa în acest dosar. Cancelara germană Angela Merkel a spus de partea ei că Grecia nu şi-a respectat angajamentele şi că nu va exista deci nicio nouă reuniune până luni. Soarta Greciei a reaprins şi tensiunile dintre Franţa şi Germania.

Angela Merkel şi François Hollande nu mai sunt pe aceaşi lungime de undă în dosarul grecesc, « tandemul franco-german e pus la grea încercare » scriu conservatorii de la ziarul Le Figaro, potrivit RFI. Declaraţiile de miercuri ale cancelarei germane şi ale preşedintelui francez i-au făcut pe analişti să speculeze pe eventuale divergenţe în cuplul franco-german. Trebuie spus că Angela Merkel şi François Hollande au spus lucruri foarte diferite.

Lidera de la Berlin a estimat că « sub nicio formă nu trebuie găsit un compromis cu orice preţ » iar « soluţia nu poate veni înainte de a cunoaşte rezultatul referendumului » De partea sa, şeful statului francez, sprijinit în acest sens de Comisia europeană, a fost mai « grăbit », a spus că « nu mai putem amâna dosarul la nesfârşit. Să fim clari, acordul trebuie găsit acum ! » a exclamat François Hollande. Preşedintele Franţei, « agasat » scrie acelaşi Le Figaro, a pus în gardă contra « afirmaţiilor grăbite şi a rupturilor brutale ». Până în ultima clipă Hollande a vrut să-l convingă pe Tsipras să nu mai facă referendum sau barem să nu militeze contra « ofertelor » europene. Pentru liderul de la Paris, e important să se caute întotdeauna acordul, evident dacă toate părţile sunt convinse că aşa e mai bine. Din perspectiva de la Elysée, aceste lucruri sunt aplicabile atât grecilor cât şi germanilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.