Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Criză încheiată în Gambia: Fostul preşedinte a plecat spre Guineea, cedând puterea după 22 de ani

Operation World
Gambia

Fostul preşedinte al Gambiei, Yahya Jammeh, a părăsit sâmbătă seara, la bordul unui avion, capitala ţării, Banjul, cu destinaţia Guineea, ţară care i-a oferit azil pentru a pune capăt crizei politice, după ce acesta anunţase că va ceda puterea deţinută timp de 22 de ani, au informat mediile locale, preluate de EFE și citat de agerpres.

Aparatul de zbor, un Falcon, a decolat puţin înainte de ora 21,20 locală (şi GMT) cu Jammeh la bord şi preşedintele Guineei, Alpha Conde, transmite şi AFP. 

Yahya Jammeh a anunţat la televiziunea de stat din Gambia că va părăsi puterea, după discuţii de ultimă oră cu mediatorii internaţionali şi sub ameninţarea unei intervenţii militare vest-africane. 

"Am decis astăzi (vineri) să părăsesc conducerea acestei mari naţiuni, cu o infinită gratitudine faţă de toţi gambienii", a declarat Yahya Jammeh. 

La conducerea Gambiei din 1994, Yahya Jammeh a refuzat să îi cedeze puterea lui Adama Barrow în pofida înfrângerii sale la prezidenţialele de la 1 decembrie, al căror rezultat îl contestă. 

Yahya Jammeh a declarat că plecarea sa, după săptămâni de criză, ţine numai de decizia sa, în pofida unei foarte puternice presiuni exercitate de liderii din Africa de Vest pentru a se retrage şi în ciuda unei operaţiuni militare vest-africane pe teritoriul Gambiei, operaţiune în prezent suspendată în aşteptarea rezultatelor medierii în curs. 

Această mediere a ultimei şanse a fost dusă la Banjul de preşedintele Guineei, Alpha Condé, şi Mauritaniei, Mohamed Ould Abdel Aziz. 

"Decizia mea de astăzi nu a fost dictată de orice altceva decât interesul suprem al poporului gambian şi al scumpei noastre ţări", a dat asigurări Yahya Jammeh la televiziune.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.