Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

CRIZĂ majoră în UE: Italia ameninţă cu 'opţiunea NUCLEARĂ'

pravda
italy exit italia

Copleşită de sosirea masivă a migranţilor veniţi din Africa prin Libia şi Marea Mediterană şi în faţa refuzului celorlalte state europene de a-şi deschide porturile pentru navele cu migranţi, Italia ia în calcul aplicarea 'opţiunii nucleare', adică oferirea de vize temporare pentru 200.000 de mii de migranţi, astfel încât aceştia să poată pleca înspre alte state europene, scrie publicaţia britanică The Times, citată luni de cotidianul spaniol ABC, potrivit Agerpres.

Vezi şi: Donald Trump, avertisment despre scutul de la Deveselu: Nu se ştiu consecinţele asupra populaţiei

Informaţia a fost confirmată de mai mulţi oficiali italieni, printre care se numără subsecretarul Ministerului italian de Externe, Mario Giro, şi senatorul Luigi Manconi, preşedintele Comisiei pentru Drepturile Omului în legislativul de la Roma, ei afirmând că posibilitatea acordării unor astfel de vize temporare este la ora actuală 'în discuţie'. 

O astfel de măsură excepţională are şi o bază legală în legislaţia comunitară, fiind vorba despre directiva 2001/55, adoptată în anii '90 pentru a permite refugiaţilor războaielor din Balcani să se îndrepte către alte ţări europene, dar care nu a fost niciodată pusă în practică. 

Sute de mii de migranţi proveniţi din statele Africii subsahariene au debarcat în Italia în ultimii ani după ce au reuşit să traverseze Libia ca urmare a haosului ce persistă în această ţară de la înlăturarea de la putere a lui Muammar Gaddafi.

Vezi şi: DNA face precizări esenţiale în ziua începerii controlului Inspecţiei Judiciare

Numărul migranţilor ajunşi în Italia de la începutul anului în curs se apropie de 100.000, numai la sfârşitul săptămânii trecute încă aproximativ 7.000 debarcând în porturile din Sicilia, unde primarii cer imperativ guvernului să ia măsuri pentru că nu mai au unde să-i cazeze. 

Un grup de circa 30 edili au organizat şi un protest împotriva sosirii masive a migranţilor şi avertizează de asemenea asupra climatului de tensiune creat în rândul populaţiei locale şi asupra riscurilor privind siguranţa publică, fiind înregistrate şi violuri comise de migranţi.

Vezi şi: LOVITURĂ de teatru: Se cere redeschiderea dosarului OUG 13

De asemenea, un raport al Departamentului american de Stat relevă că în taberele de refugiaţi din Italia s-au infiltrat traficanţi de fiinţe umane şi crima organizată. Raportul prezentat la Washington evidenţiază şi alte numeroase nereguli în funcţionarea acestor tabere, cum ar fi de exemplu supraaglomerarea lor. 

Guvernul de la Roma a cerut celorlalte state europene să-şi deschidă şi ele porturile pentru a primi navele cu migranţi, solicitare deocamdată neacceptată de partenerii europeni. La ultima reuniune a miniştrilor europeni de justiţie şi interne s-a convenit să fie elaborat un cod de conduită pentru ONG-uri, acuzate tot mai des că trimiţându-şi navele de salvare foarte aproape de coastele Libiei încurajează astfel migraţia ilegală.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.