Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

CSM, atac la Guvern: 'Apreciem ca inadmisibile şi regretabile declaraţiile...'

csm

Consiliul Superior al Magistraturii apreciază ca inadmisibile şi regretabile declaraţiile publice ale unor reprezentanţi ai puterii executive în sensul că asociaţiile profesionale ale magistraţilor ar da o interpretare abuzivă şi inechitabilă dispoziţiilor OUG 20/2016 privind salarizarea bugetarilor.

„Consecvent principiilor enunţate prin Hotărârea nr.1020/2016 a Plenului, Consiliul Superior al Magistraturii îşi menţine poziţia adoptată în şedinţa din data de 23 august 2016 în legătură cu aplicarea unitară a dispoziţiilor OUG nr.20/2016 pentru modificarea şi completarea O.U.G. nr. 57/2015 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, prorogarea unor termene, precum şi unele măsuri fiscal-bugetare şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, în scopul eliminării inechităţilor salariale existente în sistemul judiciar.

Reamintim că în cadrul şedinţei menţionate, Plenul Consiliului a hotărât că dispoziţiile OUG nr.20/2016 pentru modificarea şi completarea O.U.G. nr. 57/2015 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, prorogarea unor termene, precum şi unele măsuri fiscal-bugetare şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, sunt aplicabile şi familiei ocupaţionale „Justiţie”.

Prin urmare, Plenul a recomandat ordonatorilor de credite ca în interpretarea acestor dispoziţii legale să aibă în vedere principiul de drept menţionat în expunerea de motive a OUG nr.20/2016 şi în cuprinsul art.31 din O.U.G. nr. 57/2015, aşa cum a fost modificată şi completată prin O.U.G nr. 20/2016, în sensul eliminării discrepanţelor salariale existente în sistemul judiciar, astfel încât personalul care beneficiază de aceleaşi condiţii să fie salarizat la nivelul maxim al salariului de bază/indemnizaţiei de încadrare din cadrul instituţiei sau autorităţii în care îşi desfăşoară activitatea.

Principiile enunţate şi poziţia adoptată de Plen au fost ferm susţinute de conducerea CSM cu prilejul întâlnirii ordonatorilor de credite din sistemul judiciar cu reprezentanţi ai executivului pe tema aplicării dispoziţiilor OUG nr.20/2016.

Apreciem ca inadmisibile şi regretabile declaraţiile publice ale unor reprezentanţi ai puterii executive în sensul că asociaţiile profesionale ale magistraţilor ar da o interpretare abuzivă şi inechitabilă dispoziţiilor OUG nr.20/2016.

Reamintim că această interpretare a fost adoptată inclusiv de Plenul Consiliului Superior al Magistraturii şi ordonatori principali şi secundari de credite din sistemul judiciar.

Declaraţiile menţionate pot fi de natură a genera o dispută nedorită între magistraţi şi alte puteri ale statului.

Subliniem, totodată, că potrivit notei de fundamentare, scopul urmărit de OUG nr.20/2016 a fost eliminarea, începând cu 1 august 2016, a unor disfuncţionalităţi salariale în sistemul public, respectiv eliminarea discrepanţelor salariale în rândul diverselor categorii sociale şi nu acordarea unor creşteri salariale.

Fără a pune în discuţie abilitarea Guvernului de a stabili politica salarială a statului român, atragem atenţia asupra nevoii întregului sistem judiciar de eliminare a discrepanţelor salariale, cu respectarea deplină a principiilor constituţionale şi legale.

Consiliul Superior al Magistraturii susţine în continuare necesitatea eliminării discrepanţelor salariale din cadrul sistemului judiciar şi va acţiona pentru identificarea unor căi legale de înlăturare a acestora!”, se arată într-un comunicat al CSM.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.