Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

DOCUMENT - CSM critică spectacolul cătușelor. Măsură BOMBĂ a senatorilor/UPDATE

csm

Discuții extrem de încinse au avut loc, astăzi, în Comisia Juridică a Senatului. Subiectul, unul extrem de interesant: eliminarea cătușelor pentru politicienii ajunși în malaxorul DNA.

Membrul CSM, Mircea Aron, susține că în acest moment avem parte de un spectacol al cătușelor, iar DNA sau instanțele de judecată trebuie să găsească soluții pentru ca arestații preventiv să nu mai fie prezentați încătușați toată ziua la televizor.

”Nu este nevoie de noi texte în ceea ce privește încătușarea, în ceea ce privește modul de restricționare a libertății la nivelul cătușelor, pentru că există deja Legea 254/2013, referitoare la executare pedepselor, care, în articolul 16 nuanțează gradualitatea și măsura în care se poate apela la cătușe. Chiar dacă este vorba despre legea executării pedepselor, la articolul 110, sunt texte care trimit la aceste articol 16, articolul 110 referindu-se la arestarea preventivă.

În niciun caz nu m-am referit la activitatea unui Parchet sau altuia, în general nu mă asociez cu nicio persoană care produce infracțiuni și total îmi exprim lipsa de rezervă a unei măsuri împotriva celor care comit infracțiuni.

Cu privire la încătușare am exprimat punctul de vedere conform căruia nu este adecvat într-o societate normală un spectacol permanent de cătușe, atâta vreme cât nu s-a dat o hotărâre definitivă, iar în ceea ce privește modul în care se pun cătușele, asta rămâne la aprecierea celui care are paza efectivă a persoanei care duce arestatul preventiv dintr-un loc în altul, nici măcar procurorul nu el decide dacă pune cătușe sau nu. Ceea ce poate să facă procurorul sau instanțele este să creeze condiții în așa fel încât să nu fie spectacol. Adică să găsească modalități prin care atunci când oamenii sunt duși în stare de arest să nu fie la îndemâna spectacolului mediatic, în ceea ce privește chestiunea”, a spus membrul CSM, Mircea Aron, într-un punct de vedere pentru STIRIPESURSE.RO.

content-image

În cadrul Comisiei Juridice au venit două amendamente la Codul de procedură Penală asemănătoare, unul din partea senatorului PSD Șerban Nicolae, iar al doilea din partea senatorului UDMR, Pataki Csaba.

Amendament Șerban Nicolae:

content-image

Al doilea amendament vine de la senatorul UDMR, Pataki Csaba:

content-image

content-image

UPDATE: întreaga discuție din Comisia Juridică va fi tranșată pe data de 5 mai.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.