Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

CTP, critici dure pentru Dragnea și Tăriceanu: Mai periculoși pentru România decât Rusia și ISIS

ctp

stiripesurse.ro vă prezintă principalele teme ale zilei din presa de mâine:

Digi24:

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu spune că președinții PSD și ALDE, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, încearcă să îndepărteze România de Occident, ceea ce face ca acțiunile lor să fie „mult mai periculoase pentru România decât Rusia și ISIS la un loc”.
„Azi se dovedește că NATO ne poate apăra de ceva sau cineva mult mai periculos decât Rusia, URSS, bolșevism la un loc și anume domnii Dragnea și Tăriceanu. Pentru că acțiunile menite să îndepărteze România de Occident, de parteneriatul cu SUA, de apartenența deplină la UE, aceste acțiuni pe care le întreprind de aproape un an de zile acești doi domni sunt mult mai periculoase pentru România decât Rusia și ISIS la un loc”, a spus Cristian Tudor Popescu.
„Pentru că suntem membri NATO, Ambasada SUA își manifestă susținerea pentru procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, și avem în persoana președintelui Iohannis pe cineva care să țină seama de ce spune principalul nostru partener strategic, SUA”, a adăugat el.
Jurnalistul spune că niciunul dintre foștii lideri PSD nu a încercat să îndepărteze România de Occident.
„Spre deosebire de Năstase, Geoană și Ponta, care cunoșteau câteva limbi străine, au avut relații și au încă în plan extern relații foarte bune, dl Dragnea s-a făcut remarcat în plan internațional prin faptul că a 'bullshit' corupția, în vreme ce, atât dinspre SUA, cât și dispre Bruxelles, mesajele au fost constante și puternice: corupția e principalul dușman al României, lupta nu trebuie să se diminueze”, a spus jurnalistul.
„Apoi chelnăreala cu președintele Trump, precum și nenumăratele vizite private în Brazilia. Asta e cariera internațională a d-lui Dragnea. Încearcă să obțină un control de tip izolaționist, ceaușist, asupra României, îndepărtând-o de Vest”, a continuat el. (Mai multe detalii AICI)

Ziarul Financiar:

Intenţia guvernului PSD de a majora salariul minim pe economie cu 38% începând cu anul viitor (de la 1.450 de lei brut pe lună la 2.000 de lei brut pe lună) este văzută diferit de jucătorii din economice: cei care operează în lohn, cu marje reduse, ameninţă cu închiderea fabricilor în cazul acestei majorări; în schimb, alţii spun că măsura este benefică dacă stimulează consu­mul de produse româneşti.
„Dacă salariul minim va creşte aşa cum s-a anunţat, noi vom închide fabrica, pentru că nu putem face faţă acestor costuri. Suntem de 22 de ani pe piaţă, avem 600 de angajaţi acum, iar pe întreaga platformă de aici lucrează peste 1.100 de angajaţi care vor rămâne fără loc de muncă dacă va creşte salariul minim la 2.000 de lei brut“, a spus Luiza Iacob, acţionar şi director al producătorului de confecţii Pancarprod din Vaslui, cel mai mare angajator din industria textilă din judeţ, care exportă produsele în Franţa.
Ea a mai precizat că, şi aşa, creşterea salariului minim de la 1.250 la 1.450 de lei brut pe lună din luna februarie a acestui an a fost greu de susţinut. În plus, companiile străine – cliente nu vor accepta să plătească preţuri mai mari şi se vor orienta spre alte pieţe, cum este Marocul, în cazul unor creşteri de costuri cu furnizorii din România.
„Suntem deja la limită cu această creştere-şoc a salariului minim la 1.450 de lei brut. În plus, ne-a mai «omorât» anul acesta creşterea costurilor cu electricitatea cu 6% şi cu gazele. Niciodată, în 22 de ani, nu am avut costuri atât de mari cu gazele în lunile ianuarie şi februarie: pentru 10.000 de metri pătraţi am plătit la gaze facturi în valoare de 22.000 de euro, dublu faţă de alţi ani. Nu avem cum să rezistăm în condiţiile astea. Dacă va creşte salariul minim aşa cum s-a anunţat, fiecare va fi pe drumul lui de acum înainte“, a mai spus Luiza Iacob, care conduce un business cu afaceri de 35,8 milioane de lei anul trecut şi un profit net de 0,4 milioane de lei. (Mai multe detalii AICI)

Adevarul:

Programul de guvernare 2017-2020 prezentat de către noul guvern propune o serie de modificări, una din cele mai importante fiind majorarea salariului minim. Acesta urmează să crească, potrivit programului, la 2.000 lei în 2018, 2.200 lei în 2019 şi 2.400 lei în 2020.
Pentru cei cu studii superioare, salariul minim va fi diferenţiat, de 2.300 lei în 2018, 2.640 lei în 2019 şi 3.000 lei în 2020. În prezent, salariul minim brut este de 1.450 de lei pe lună.
Efecte negative
Potrivit unui studiu de impact realizat de Iancu Guda, preşedintele Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România (AAFBR) şi lector la Institutul Bancar Român, pe termen scurt, efectele majorării salariului minim sunt vizibile cu preponderenţă la nivel microeconomic, şi sunt mai degrabă negative. „Mă aştept la persistenţa efectelor negative pe termen scurt cauzate de majorarea nesustenabilă a salariului minim: descurajarea antreprenoriatului, accentuarea diferenţelor dintre firmele mari şi cele mici, creşterea şomajului în rândul tinerilor”, arată studiul realizat de Guda.
De asemenea, pe termen mediu-lung (3-5 ani) efectele sunt vizibile cu preponderenţă la nivel macroeconomic şi pot fi pozitive mediului de afaceri doar într-un anumit context propice. „Din păcate, realitate ultimilor zece ani ne indică lipsa fundamentelor structurale care să susţină propagarea unor posibile efecte pozitive pe termen mediu-lung (creşterea consumului care să antreneze avansul sustenabil al producţiei interne, fundamentată pe un management financiar solid). În concluzie, majorarea repetată a salariului minim generează efecte negative pe termen scurt care vor persista în dauna efectelor pozitive improbabile pe termen mediu-lung”, a declarat Iancu Guda. (Mai multe detalii AICI)

RFI:

Nicolas Hulot, ministrul francez al Tranziţiei ecologice şi solidare, şi-a prezentat aşa-zisul « plan climă ». Un plan ce urmăreşte să traducă în acte dorinţa preşedintelui Emmanuel Macron de a respecta acordul de la Paris privind combaterea încălzirii climei. Liderul francez vrea să apară în prima linie după ce SUA s-au retras din acordul privind clima la iniţiativa preşedintelui Donald Trump. Prima măsură preconizată de guvernul de la Paris este şi cea mai simbolică: ea se referă la dispariţia programată a maşinilor pe benzină şi diesel.
Revoluţie în lumea automobilă franceză ! Guvernul de la Paris plănuieşte ca începând cu anul 2040 să nu mai comercializeze vehiculele poluante. Cu alte cuvinte cele care merg pe diesel sau cu benzină. « E o adevărată revoluţie dar condiţiile se îndeplinesc pentru a o realiza » a estimat Nicolas Hulot, ministrul francez al Tranziţiei ecologice şi solidare. El a recunoscut că obiectivul este greu mai ales pentru constructorii de maşini dar totodată Hulot spune că « fabricanţii au în cutiile lor planurile necesare pentru a alimenta şi încarna această promisiune care este şi una de sănătate publică ».
Obiectivul afişat este într-adevăr extrem de ambiţios într-o ţară care numără doi mari constructori de automobile – PSA (Peugeot-Citroën) şi Renault – şi încă foarte puţine maşini electrice sau hibride pe străzi. La ora actuală doar două ţări europene – Olanda şi Norvegia - au anunţat recent măsuri similare. Potrivit Asociaţiei constructorilor europeni de automobile, în 2016 peste 95% din vehiculele noi înregistrate în Europa occidentală erau fie diesel fie pe benzină. Automobilele electrice cântăresc 1,2% din vânzări iar cele hibride, benzină-electrică 3,5 procente. (Mai multe detalii AICI)

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.