Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

CTP: De 400 de ani nu s-a făcut ce se face astăzi în România

CTP

Digi24:

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a declarat că România trăiește un moment istoric: pentru prima dată în ultimii 400 de ani există luptă anticorupție. Cristian Tudor Popescu a precizat că nu a mai existat o acțiune susținută împotriva corupției la nivel instituționalizat care să vizeze toate instituțiile statului fără discriminare.

„Având în vedere miliardele de euro care se duc în corupție în fiecare an în România, devine fără sens să îți mai pui problema rentabilizării reactorului de la Cernavodă sau să mai construiești o autostradă sau să întreprinzi alte acțiuni în economie, de vreme ce știi că anul următor vei pierde miliarde de euro prin corupție. Trăim un moment istoric. De 400 de ani în această țară nu s-a făcut ce se face astăzi. Nu a existat o acțiune susținută împotriva corupției la nivel instituționalizat și care să vizeze întreg spectrul politico-economico-finaciar din România fără discriminare. O astfel de acțiune este un unicat în 400 de ani de istorie. De atâtea sute de ani, România trăiește cu acest cancer, încât organismul românesc s-a obișnuit să trăiască cu metastazele corupției. Această actiune prin care sunt puși să dea socoteală, sunt trași la răspundere membri ai elitelor, ai "ştablimentului". În sfârșit, după 400 de ani se face acest lucru sistematic în această ţară. Există o șansă în această direcție. Când corupția va fi diminuată până la un procent civilizat, abia atunci putem vorbi de modernizare”, a spus Cristian Tudor Popescu.

Cristian Tudor Popescu a declarat că fenomenul corupției este strâns legat de istoria țării noastre. De altfel, spune jurnalistul, „independența României se datorează corupției”.

„Totul începe de la fanarioţi. Cum să funcţioneze în regim necorupt sau cu o corupție mai redusă, o ţară în care şeful statului își cumpără funcția de la o putere străină și după aceea el însuși vinde cu măsuţă și cu banii jos toate posturile înalte din administrația ţării respective. În buza primei încercări de modernizare de anvergură a României, adică revoluția de la 1848, Sturza era cel care vindea și cumpăra, principalul geambaş de posturi în administrația românească, punându-și deoparte comisionul pentru fiecare numire. Carol I a făcut mult pentru imaginea României și poziția României în Europa și în lume. Dar până și independența României, consacrarea independenței se datorează coruptiei, nu e din cauza. Independența a fost câștigată cu sângele soldaților români în Bulgaria, dar marile puteri n-au vrut s-o consemneze vreme de aproape trei ani. Când s-a dat liber la semnarea independenței României și acceptării României ca stat independent în Europa? După ce România a acceptat să răscumpere căile ferate construite de compania Strousberg, cu o pierdere imensă pentru bugetul României, comparabilă poate cu ce s-a pierdut în afacerea Bechtel. Ceva de aproape un miliard de euro. Au jefuit bugetul României cu niște preţuri pe unitate de cale ferată. Același mecanism. Preţul pe kilometru de autostradă, prețul umflat cu lucrări prost executate. La câteva zile după ce România a acceptat această răscumpărare și bagă bani în conturile Strousberg, Bismark a dat liber la independența României. Vedeti ce intim e legată corupția de istoria noastră”, a spus jurnalistul.

Ziarul Financiar:

Dieter Zetsche, preşedintele consiliului de administraţie al Daimler, un gigant cu afaceri de 130 mld. euro anual, trimite reţeta către Bucureşti: Vreţi uzină? Avem nevoie de infrastructură şi personal calificat.
Grupul Daimler, unul din­tre cei mai mari con­structori auto din lu­me, cu afaceri anuale de aproape 130 de mi­liar­de de euro, are în plan să devină nu­mă­rul unu în segmentul premium până în 2020, motiv pentru care Mercedes-Benz tre­buie să depăşească vânzările BMW, lider pe segment anul trecut.
„Decizia privind o nouă uzină este un proces foarte raţional în care com­parăm toate aspectele legate de nivelul edu­caţional, disponibilitatea forţei de muncă, logistică, infrastructură, cât de uşor este să faci afaceri în acea ţară, dis­tan­ţa faţă de furnizori şi clienţi. Ro­mâ­nia poate fi o soluţie. În România avem o experienţă pozitivă datorită fabricii de cutii de viteze, care este una foarte bu­nă. Şi reprezintă un avantaj pentru Ro­mânia  faptul că avem acolo o uzină pen­tru cutii de viteze“, a spus Dieter Zetsche, preşedintele consi­liului de ad­ministraţie al Daimler AG.

RFI:

Revista L’Express publică un lung reportaj realizat în Transnistria, « un stat fantomă ţinut în braţe de un sfert de secol de Moscova şi rămas încă în era sovietică ». Intr-un interviu acordat ziariştilor francezi, Evgheni Şevciuk, preşedintele republicii autoproclamate, propune un « divorţ la mica înţelegere cu Republica Moldova ».
« Degeaba căutaţi pe o hartă acest teritoriu ; n-o să-l găsiţi pentru că nu are nicio existenţă oficială. Singurele sale « ambasade » se află în Oseţia de sud şi Abhazia, alte două state ilegitime, şi ele autoproclamate independente după războiul dintre Georgia şi Rusia din 2008 » scrie L’Express. « Transnistria s-a născut dealtfel şi ea dintr-un conflict, cel de la începutul anilor ’90 » mai explică revista franceză. « Intr-un sfert de secol nimic nu s-a clintit la Tiraspol. In fapt nimic nu s-a schimat acolo de pe vremea lui Leonid Brejnev : statuia lui Lenin e mai departe la locul ei, mai toate monumentele îi glorifică pe eroii Armatei roşii iar pe străzi circulă practic numai maşini Lada şi troleibuze obosite ».
« Moscova, care are de 25 de ani militari staţionaţi la faţa locului, suportă greu ideea că Moldova priveşte către Uniunea europeană. Menţinându-şi militari acolo, Rusia jenează guvernul de la Chişinău, Vladimir Putin împiedică astfel Republica Moldova să adere la NATO » spune un diplomat occidental citat de L’Express. Nici autorităţile de la Tiraspol nu au stat degeaba în acest răstimp : republica fantomă şi-a creat propria poliţie, propria poştă şi în plus bate monedă. Cert o monedă sub formă de jetoane din plastic dar cine să se mai mire » notează uşor ironic ziariştii francezi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.