Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

CTP face analiza discursului lui Iohannis: 'Singura formă de opoziție politică credibilă'

ctp

stiripesurse.ro vă prezintă principalele știri din presa zilei, având ca temă centrală o analiză la cald făcută de jurnalistul Cristian Tudor Popescu pe tema ieșirii președintelui Klaus Iohannis referitoare la implicarea politicului în justiție.

Digi24:

Luarea de poziție a președintelui Klaus Iohannis privind situația din sistemul judiciar și implicarea politicului în justiție este justificată, a apreciat, la Digi24, jurnalistul Cristian Tudor Popescu.
Președintele Iohannis se constituie, în clipa de față, ca singura formă de opoziție politică credibilă la actuala guvernare și la actuala coaliție, pentru că așa-zisele partide de opoziție continuă să nu conteze. Luarea de poziție a președintelui este, în cea mai mare măsură, justificată de un principiu care unifică tot ceea ce a spus: problemele justiției se rezolvă în justiție. Asta este esența, pentru că o grămadă persoane și de instituții din afara justiției doresc să rezolve problemele justiției în locul organismelor existente și abilitate în cadrul sistemului judiciar din România. Adică problemele justiției să le rezolve ministrul justiției, o persoană numită politic, să le rezolve parlamentul, care are atribuții legislative. Parlamentul nu face justiție, parlamentul face legi cu care funcționează justiția”, a spus Cristian Tudor Popescu.
„Toate aceste instituții – guvernul, parlamentul, partidele de guvernare: PSD, ALDE – doresc să se substituie justiției. Jusțiția are problemele, dificultățile și neajunsurile ei grave, dar ele nu pot fi rezolvate de către alte puteri în stat, ci trebuie rezolvate în interiorul justiției de organismele abilitate: Inspecția Judiciară, CSM-ul. Sunt organisme care pot lua măsuri. De aceea este justificat ceea ce a spus președintele Iohannis. Acum se vor pune tunurile pe domnul Iohannis din partea coaliției de guvernare, a unor membri ai guvernului, din partea televiziunilor de propagandă. Se va trece la un tir mult mai intens asupra preşedintelui Iohannis. Până acum nu s-a pronunțat preşedintele și atunci au fost atacuri sporadice. Acum, ele se vor intensifica”, a subliniat jurnalistul. (Mai multe detalii AICI)

Romania Libera:

Oare când va veni domnul președinte să ne salveze de pesedeul cel rău? E ceva din piesa lui Samuel Beckett în această așteptare plină de speranță: când domnul K. se va trezi și se va pogorî asupra țării, răul va dispărea, iar România va fi reconstruită.
Deocamdată, domnul K. nu are niciun motiv să vină. Nici măcar nu îl acuz că ar fi vreun leneș. E rațional. Ca să câștige fără probleme alegerile din 2019, are nevoie ca PSD-ul să se compromită cât mai mult, fiind la putere. Dacă ar fi în opoziție, i-ar crea o problemă, așa cum s-a văzut la alegerile parlamentare din 2016. În plus, pentru ca PSD-ul să fie complet anesteziat, domnul președinte are nevoie de infractorul Dragnea și de plagiatorul Tudose.
Un Dragnea disperat că ajunge la pușcărie și un Tudose conștient că decizia CNATDCU privind plagiatul său depinde de documente de la Academia SRI: combinația perfectă pentru victoria domnului K. la prezidențialele din 2019. Deci, nu, domnul președinte nu are niciun interes să salveze țara de domnia lui Dragnea. Cel puțin până în 2019.
Desigur, la un moment dat, va da un semn către simpatizanții săi, nu-i va lăsa să fiarbă în suc propriu. Va spune două, maximum trei fraze despre justiție și stat de drept, iar propaganda sa le va interpreta ca pe un „atac dur“ sau „fără precedent“ împotriva lui Dragnea. Ca să fie fericită toată turma alegătorilor săi, deși domnul președinte știe (speră) că, orice ar face, îl vor vota în turul doi al prezidențialelor. În paranteză fie spus, eu nu cred că Traian Băsescu a beneficiat vreodată, pe vremea când era la Cotroceni, de o propagandă atât de puternică și lipsită de orice nuanță critică. (Mai multe detalii AICI)

Ziarul Financiar:

Grupul chinez WH Group, cu afaceri de 21 mld. euro şi activ în domeniul procesării cărnii, cumpără prin filiala Smithfield Foods companiile active în piaţa mezelurilor Elit şi Vericom 2001 din judeţul Alba, de la antreprenorul român Dorin Mateiu.
Cele două companii aveau anul trecut cu­mulat afaceri de 95 de milioane de euro şi aproape 1.400 de angajaţi. Smith­field are pe piaţa locală atât ferme de creştere a por­ci­lor, cât şi activităţi de pro­cesa­re a cărnii, compa­niile de­ţinute de com­panie în România având afaceri cumulate de peste 350 de milioane de euro, con­form estimărilor ZF. Tran­zacţia este prima în care un grup chinez cumpără o afacere românească şi dă încă un semnal că investitorii chinezi sunt interesaţi de piaţa est –europeană.
„Da, suntem în discuţii cu Smithfield“, a declarat ieri Dorin Mateiu pentru ZF. Conform datelor trans­mi­se de casa de avocatură Ţuca Zbâr­cea & Asociaţii, care a asistat juridic compania Elit în această vânzare, tranzacţia a fost semnată.
Până acum, grupurile chineze au intrat pe piaţa locală prin cumpărarea afacerilor de la alte grupuri internaţionale, aşa cum este şi cazul China Energy Company, care a preluat recent pachetul majoritar al grupului Rompetrol, unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa de petrol şi gaze. Împreună, primele cinci companii cu acţionariat chinez aveau anul trecut afaceri de 14 mld. lei (3 mld. euro). În topul care include doar cele mai mari companii cu acelaşi acţionar face parte şi Smithfield Prod, filiala locală a grupului chinez cu acelaşi nume. (Mai multe detalii AICI)

Adevarul:

Omul forte al regimului, Vladimir Putin, care se pregăteşte de prezidenţialele din martie, a încercat să-şi fardeze faţa plină de ridurile minciunilor şi agresiunii, corupţiei şi îmbogăţirii pe seama propriului popor, aducând în prim-plan pe bătrânul vulpoi Serghei Lavrov, diplomatul prin excelenţă, care a promovat Rusia la ONU ca pe un actor raţional şi echilibrat, gata să se ia la trântă cu militarismul american şi impredictibilul Trump.
Cu aceeaşi dorinţă de a se afirma ca superputere, Rusia face eforturi majore, dar zadarnice pentru a preîntâmpina aducerea sa pe scaunul infamiei şi încearcă să facă uitate acţiunile sale din Georgia, Ucraina şi Siria, acţiuni care i-au atras sacnţiuni şi oprobiul mondial pentru declanşarea războiului împotriva vecinilor săi, încălcarea tuturor acordurilor internaţionale la care e parte din 1975 până astăzi, ameninţarea cu utilizarea forţei, impunerea suveranităţii limitate şi a unei pretinse sfere de influenţă în spaţiul post-sovietic. Revizionismul rus şi revanşismul au fost exact temele pe care Serghei Lavrov a vrut să le facă uitate, ca şi modificarea frontierelor în Europa prin forţa armelor.
Cu toate dificultăţile posturii sale şi a sarcinilor ce i-au fost trasate, Serghei Lavrov s-a păzit ca de Necuratul să afirme că Rusia nu s-a implicat în alegerile americane, preferând să arate că nu sunt probe formale prezentate pe această direcţie, asupra cărora să comenteze. În plus, s-a erijat în actor pragmatic şi raţional împăciuitor între impredictibilul şi vocalul Trump, cu exprimări dure şi fără precedent la adresa Coreei de Nord, şi nebunul cu arma nucleară, Kim Jong Un, capabil să arunce în aer lumea. (Mai multe detalii AICI)

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.