Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

CTP, întrebare cheie pentru președintele Klaus Iohannis

ctp

În REVISTA PRESEI de astăzi, stiripesurse.ro vă prezintă reacția jurnalistului Cristian Tudor Popescu pe tema intenției președintelui Klaus Ioahnnis de a-i invita anul acesta pe liderii PSD și ALDE la festivitățile de Ziua Națională.

Digi24:

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a comentat la Digi24 decizia lui Klaus Iohannis de a-i chema anul acesta la parada de 1 Decembrie şi Liviu Dragnea şi pe Călin Popescu Tăriceanu, decizie pusă faţă în faţă cu afirmaţia preşedintelui ca Dragnea să demisioneze în contextul dosarelor penale pe care le are.
Președintele Klaus Iohannis a declarat miercuri seară, la Ploiești, referindu-se la invitarea președinților Senatului și Camerei Deputaților la parada de 1 Decembrie, că românii își doresc ca în conducerea statului să existe o bună înțelegere.
„E ilogic. Anul trecut a spus cât se poate de limpede că nu cheamă penali. Şi-a asumat asta şi acum zice că a trebuit să dăm un mesaj de înţelegere şi consens la vârful statului între politicieni. Atunci de ce a făcut asta data trecută? Atunci de ce îi mai ceri demisia lui Dragnea? De ce îl inviţi la Cotroceni dacă îi ceri demisia? Adică demisia să şi-o dea înainte sau după?”, a spus jurnalistul.
Potrivit acestuia, preşedintele a renunţat la criteriile de anul trecut din dorinţa de a câştiga capital politic de la muţime. (Mai multe detalii AICI)

Ziarul Financiar:

În Anul Centenar 2018 România trebuie să se uite înapoi să vadă ce a ţinut-o în viaţă şi înainte pentru a identifica factorii de dezvoltare economică necesari pentru a trece pentru totdeauna la statutul de ţară dezvoltată Avem un drum lung în faţă. Salariile sunt la 20% faţă de Germania, una din trei locuinţe nu are canalizare şi apă, este nevoie de zeci de miliarde de euro pentru şosele şi căi ferate Cu o creştere economică de 5-7% pe an timp de 2-3 decenii putem ajunge Vestul din urmă Programe precum „România 5%“ lansat de Ziarul Financiar în 2014, când nimeni nu credea că este posibil, arată astăzi, când nivelul de creştere economică este de 7%, că se poate accelera creşterea. Resurse sunt destule: umane, naturale, financiare. Cu un proiect ambiţios şi mult curaj, putem face saltul.
10 indicatori care arată unde este astăzi România şi unde trebuie să ajungă
Angajaţii români au salarii de 4 ori mai mici decât germanii, iar PIB-ul pe locuitor este de 4,5 ori mai scăzut decât în Ger­ma­nia. În acelaşi timp, re­ţea­ua de autostrăzi germană este de 17 ori mai mare (deşi supra­fa­ţa ţării este doar cu o treime mai mare decât a României), iar în Germania aproape că nu există lo­cuin­ţă fără acces la toa­le­tă în interior (pe când în Ro­mâ­nia unu din trei locuitori nu are baie în casă). ZF a cen­tra­li­zat 10 indicatori care arată cum stă România în prezent faţă de Germania şi ca­re sunt mă­surile care vor duce, pe termen me­diu şi lung, la o ameliorare a acestora şi la o reducere a de­calajelor faţă de cea mai puternică eco­no­mie europeană.
1. PIB per capita în 2016
România a înregistrat un nivel al PIB per locuitor de 8.000 de euro în 2016 (în preţuri cu­rente), de 4,5 ori mai scăzut decât nivelul acestui in­dicator în Germania, arată datele Băncii Mon­diale. Cu un ritm de creştere economică de 5% pe an, în condiţiile în care economia ger­ma­nă ar stagna, valoarea PIB per capita din Ro­mâ­nia ar ajunge la jumătate din nivelul indi­ca­to­ru­lui din Germania în 17 ani, potrivit calculelor ZF. (Mai multe detalii AICI)

Hotnews:

Noul model Dacia Duster va fi comercializat in Romania la preturi cuprinse intre 12.350 si 18.750 de euro, au anuntat, joi, reprezentantii producatorului auto., pentru Agerpres.
Potrivit informatiilor furnizate in premiera, cu ocazia unui drive-test organizat in Grecia pentru jurnalistii romani, noul Duster va fi comercializat in trei versiuni de echipare: Esential, Comfort si Prestige.
Pretul pentru versiunea Esential porneste de la 12.350 de euro, cu TVA si creste in functie de tipul de motorizare, putand ajunge la peste 16.000 de euro, cu TVA. In cazul nivelului de echipare Comfort, preturile sunt cuprinse intre 13.400 si 17.100 de euro, cu TVA, cel mai mare pret, de 18.750 de euro, fiind in cazul nivelului de echipare Prestige.
Intrebati de ce in Romania nu va fi comercializata si varianta de echipare Acces, care in Franta se va vinde cu mai putin de 12.000 de euro, reprezentantii Dacia au explicat ca pe piata din tara noastra mai putin de 1% dintre cumparatori au optat, in ultimii ani, pentru autoturisme Duster cu un nivel minimal de dotari.
Noul model Duster, produs la Uzina Dacia de la Mioveni, a fost testat in premiera de jurnalistii romani, joi, pe soselele din sudul Greciei. (Mai multe detalii AICI)

RFI:

Revista L’Express publică o lungă anchetă despre ceea ce numeşte «Scandalul filierei româneşti». Este vorba despre studenţii francezi – tot mai numeroşi - care vin să studieze medicina în România după ce şi-au ratat examenul de promovare în Franţa.
Reportajul din L’Express începe  la Iaşi, într-o cafenea frecventată de studenţii francezi de acolo. «Sunt 600, primiţi cu braţele deschise de români după ce la ei acasă, în Franţa, cei mai mulţi şi-au ratat examenul de trecere din anul întâi în doi. România este deci pentru ei o a doua şansă : nu tu examen, nici măcar unul oral. Trebuie doar să completezi un dosar şi să-ţi alegi filiera : medicină generală, dentară, veterinară sau farmacie. Notele la bac sunt hotărâtoare şi o experienţă în domeniul umanitar este un plus. In rest, selecţia nu este aspră : din 170 de dosare primite anul acesta, 150 – cota maximă admisă de autorităţi - au fost acceptate » ne spun cei doi confraţi de la L’Express, autorii reportajului.
O dată admişi, studenţii mai trebuie apoi să plătească : 5 mii de euro pe an, cu alte cuvinte 30.000 de euro pentru cei 6 ani de studii. «E mult dar nu disuasiv» notează L’Express. Nu-i deci de mirare că actualmente la Iaşi dar şi la Cluj, Timişoara şi Arad există în total 2.135 de studenţi francezi, cu 120 mai mulţi decât în anul precedent. Toată această lume nu doar plăteşte studiile dar şi închiriază apartamente, ies serile, cumpără produse – pe scurt, «aduc anual milioane de euro» spune primarul Iaşului. Care, pentru a atrage şi mai mulţi tineri, promite investiţii în toate direcţiile.
Cursurile le sunt evident predate francezilor în limba lor maternă dar «mai bine este să înveţi şi româna, obligatorie în ciclul doi de studii ca să poţi vorbi cu pacientul şi pune un diagnostic» ne mai spun autorii articolului. Cei care nu vorbesc româna la sfârşitul studiilor – foarte puţini – sunt picaţi la examenul final. Aproape 90% dintre francezii prezenţi îşi termină însă cu bine studiile şi se reîntorc acasă.
Unde e problema, de ce vorbeşte L’Express despre «scandalul filierei româneşti»? (Mai multe detalii AICI)

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.