Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

CTP, revoltat de scriitorii din pușcării: Și Hitler a scris Mein Kampf în închisoare

CTP

Digi24:

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a comentat anunțul ministrului Justiției care vrea ca pedepsele deținuților să nu mai fie reduse datorită cărților scrise în închisoare și ancheta DNA în privința coordonatorilor acestor lucrări. El a amintit că și Adolf Hitler a scris Mein Kampf în timp ce se afla în închisoare.„E foarte bine ce a propus Raluca Prună. Hai să ne imaginăm că demersurile DNA, cercetările DNA în legătură cu niște universitari care au girat niște lucrări așa-zis științifice, să presupunem că aceste cercetări duc la trimiterea în judecată și condamnarea profesorilor. Vă dați seama că dacă legea nu se schimbă, dacă au produs elevilor lor 4-5 cărți în medie, vă dați seama cât poate să producă atunci când intră după gratii? O să facă în două săptămâni 10 cărți și îi dă drumul”, a spus Cristian Tudor Popescu. El a adăugat că scriitorii din România nu primesc nimic de la stat, în timp ce deținuții care scriu cărți beneficiază de reduceri de pedeapsă de 30 de zile pentru fiecare carte. „În medie în România se fură cu zecile de milioane de euro. Hai să raportăm o sumă ciordită de unii din ei, să o raportăm la aceste zile scăzute din pedeapsă. Atunci per pagină e mai bine plătit decât Dan Brown, în vreme ce eu, un scriitor in libertate, nu primesc niciun sfanț de la stat”, a mai spus Cristian Tudor Popescu. El a amintit și de Mein Kampf, cartea scrisă de Hitler în „în condițiile în care au fost produse tratatul despre Dinamo a lui Cristi Borcea, eseurile despre hoție în alegeri ale lui Miron Mitrea, înlocuirea taxei pe valoarea adăugată cu taxa pt tulburarea armoniei a lui Dan Voiculescu”. „Toți au scris despre ce au în cap. Hitler a făcut același lucru. A scris Mein Kampf. În carte există pasaje scrise în stil științific. Există pasaje scrise cu raționalitate aproape științifică. Trebuia să i se scadă din pedeapsă pentru că a scris în pușcarie?”, a mai spus Cristian Tudor Popescu.

Evenimentul Zilei:

Președintele Barack Obama a rostit la începutul acestui an ultimul său discurs despre Starea Națiunii americane, un discurs influențat de anul electoral 2016, de candidaturile alternative din cadrul partidelor pentru alegerile prezidențiale din noiembrie. Președintele american a folosit prilejul de a vorbi despre viitor, dar nu fără a sublinia marile realizări ale sale în timpul mandatului. De altfel, discursul a fost în marea majoritate rezervat politicii interne și devenirii națiunii americane, și o mică parte a fost rezervată securității și politicii externe. De remarcat însă abordarea, în ultimul an de mandat, și a marilor probleme ale umanității, ale lumii, reflectate și în probleme cu care se va confrunta poporul american, acolo unde SUA își asumă să caute soluții, precum cancerul sau energia alternativă curată. Interesantă mi s-a părut viziunea despre națiunea americană și adaptarea la schimbare. Într- adevăr, Barack Obama a surprins chintesența puterii americane, aceea de a folosi crizele pentru a identifica oportunități și a se adapta, națiunea americană fiind cea mai echipată la nivel global pentru asemenea evoluții. Astfel, pentru SUA, crizele și schimbarea sunt privite pragmatic, ca elemente care trebuie să lucreze și ele în favoarea națiunii, deci noile oportunități care se prezintă să susțină prosperitatea și securitatea cetățenilor, nu să o submineze. Conștiința de națiune mare și rezilientă în fața crizelor este prezentă și prin optimismul cu care națiunea americană abordează pragmatic marile probleme cu care se confruntă. Abordarea cu încredere și optimism a problemelor complicate și care, altfel, crează amenințări ajută în mare măsură la depășirea lor prin solidaritate, cooperare și concentrarea atenției pe problema majoră de depășit. Și America a reușit, ieșind mai puternică și mai bine din orice asemenea încercare, astfel că și-a consolidat și încrederea nu numai voința că trebuie să reușească și că are soluții întotdeauna. Atributele puternice ale națiunii americane sunt citate de Președintele Obama: optimismul, etica muncii, spiritul inventiv, capacitatea de inovare, diversitatea și susținerea statului de drept. „Acestea sunt tot ce avem nevoie pentru a asigura prosperitatea și securitatea generațiilor viitoare”, susține Barack Obama. Firește că sunt surprinse și problemele divizării politice, a influențelor lobbyurilor și chiar a constrângerilor făcute de finanțatori asupra libertății opțiunilor congresmanilor și senatorilor, sau constrângerile disciplinei de partid care limitează opțiunile, înțelegerea și deschiderea pentru a soluționa marile teme actuale din motive înguste.

Ziarul Financiar:

Bursa de la Bucureşti a încheiat o nouă săptămână de scăderi, principalul indice BET marcând o cădere de 9,5% faţă de începutul anului, ceea ce va face viaţa brokerilor şi a investitorilor în acest an destul de dificilă. Din cauza Chinei, iar mai nou din cauza datelor proaste economice proaste din Statele Unite, pieţele bursiere din întreaga lume văd numai roşu în faţa ochilor, iar investitorii încearcă să îşi reducă pierderile cât mai mult, accelerând vânzările de acţiuni. Nicio mare piaţă din lume nu mai reprezintă un refugiu, având în vedere scăderile de peste tot, începând de la acţiuni, obligaţiuni, până la materii prime. La Bucureşti, indicele BET-FI, care urmăreşte evoluţia celor cinci SIF-uri şi a Fondului Proprietatea, cea mai lichidă acţiune de pe piaţă, are un minus de 9,2% faţă de începutul anului. Nici Fondul Proprietatea nu rezistă, cu toate că administratorul a anunţat un nou plan de răscumpărare de acţiuni care ar trebui să susţină preţul în piaţă. Indicele pe energie BET-NG consemnează un minus de 8,1%, cu o scădere accelerată pe Petrom, care a coborât vineri spre 0,25 lei/acţiune, faţă de 0,29 lei la începutul anului. Din cauza scăderii preţului petrolului, dar mai ales ale previziunilor care indică prăbuşirea barilului spre 20 de dolari, faţă de 30 de dolari acum, acţiunile Petrom sunt aruncate în piaţă de investitori, cu toate că au pierdere pe ele.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.