Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cu ce echipă atacă PNL parlamentarele la București. Conducerea, sfidată de foștii lideri codași

pnl gorghiu blaga

PNL București, cea mai importantă organizație  dar și  Cenușăreasa alegerilor locale, este pe punctul de a-și clarifica   situațiile de la nivelul șefiilor de sectoare, după compromisul treimii Bușoi- Săftoiu-Raețchi instalat la cârma  organizației.  Constestați de numărul doi în partid, Ilie Bolojan , pentru rezultatele  modeste  obținute la alegerile din 5 iunie,  foștii lideri demisionari de sectoare  sunt  acum pe punctul să recâștige   terenul pierdut prin demisiile  puse pe masă cu scandal   după alegerile locale.

Conducerile  filialelor de sectoare vor fi unificate  la  finele  lunii august. Și nu oricum  ci prin alegeri interne pentru desemnarea președinților acestor organizații controversate.  Noii președinți  vor  fi aleși prin vot electronic, pe baza legitimaţiei de partid cu coduri de bare, susțin surse  din partid. De altfel,  aceasta a fost  singura concesie  făcută  noului lider  desemnat al PNL București, Cristian Bușoi, care  condiționase preluarea acestei funcții tocmai de  organizarea acestor scrutinuri interne.

"PNL București are nevoie pentru alegerile parlamentare ca toţi membri organizației să se implice, să încheiem disputele interne şi să ne concentrăm pe opoziția față de PSD și pe atragerea de oameni noi spre PNL. Este doar o modalitate de lucru în PNL București: în echipa PNL București. “Pe cont propriu” sau „pe bisericuțe” nu mai există", a  anunțat recent, noul lider, noul curent pe care l-ar dori să-l simtă în sânul organizației.

Ultimele  evoluții însă îl contrazic. Negocierile purtate între vechii liberali și foștii  democrat-liberali  nu au avut, într-adevăr, decât un singur scop: păstrarea parității dintre cele două tabere la nivelul celor  șase sectoare, în așa  fel încât luptele  pentru putere interne  să fie  mult diminuate  și organizațiile să fie mobilizate  pentru campania la parlamentare și nu pentru  noi conflicte intestine.

Numai că  socoteala  de acasă nu se potrivește  cu cea din târg.  După ce  au acceptat  cu mârâieli la adresa lui Bolojan  să fie sacrificați  în piața publică și lăsați fără cap pentru eșecul de la locale,  demisionarii  zilei de 8 iunie  se pregătesc   acum să-și ia revanșa și culmea,  cu  acordul tandemului Blaga-Gorghiu care atunci le-au cerut demisiile în sediul din Modrogan.

Potrivit surselor citate, cel puțin patru  din demisionari, Mihai Voicu,  ex-liderul PNL Sector 1, Marius Rogin, de la 3,   Cristi Olteanu,  fostul șef de la  PNL Sector 5, precum și Aleodor Frâncu, la sectorul 6, au tras  deja sforile necesare, și-au pregătit oamenii din filiale  și susținătorii din conducerea centrală pentru ca  rezultatul la alegerile  care  vor  avea loc în  ultima decadă a  lunii august să nu  fie decât cel scontat: ei reinstalați în funcțiile  temporar părăsite, de  acestă dată cu  legitimitatae oferită de voturile colegilor de filială.

Explicația lor este faptul că la alegerile locale candidații le-au fost parașutați de la centru și nu au cum să fie trași la răspundere pentru rezultate.  Drept urmare ar avea  tot dreptul să candideze  din nou pentru  funcțiile pierdute, mai ales că au toate șansele să le recâștige de vreme ce controlează membrii din filială și consilierii locali.

În schimb,  paritatea mult dorită de amebel părți riscă să fie dată peste capa de situația din  alte  două organizații de sector, îndeosebi de războiul de la sectorul 2. Acolo, Anca Boagiu, președinte PNL Sector 2 București, a fost acuzată că ar fi făcut blat cu PSD și tocmai de aceea candidatul PNL, Dan Cristian  Popescu nu a obținut un scor bun. Doar că Boagiu nu se dă  plecată de la cârma  organizației în ciuda   faptului că până și Vasile Blaga și-a luat mâna de pe ea , suțin sursele citate.  Fostul ministru  are o poziție puternică în interiorul   filialei , cu mulți   susținători și adepți, ea  conducând  practic de facto biroul politic al acestei filiale chiar și din postura de demisionar. Pretendent la  scaunul de  lider de organizație prin prisma celor 18.000 de voturi  obținute la  locale în cursa pentru primăria de sector, deputatul Dan Cristian Popescu nu poate spera decât la  o intervenție de la  centru  pentru a-și obține  acest deziderat, dar acest  lucru  ar  echivala  cu  păstrarea situației de tensiune în interiorul organizației, un scenariu  total  contraproductiv în perspectiva  alegerilor parlamentare care vor urma.

 

În cazul  în care  Boagiu ar  pierde cursa internă la 2,  necesitatea  păstrării parității ar  echivala cu cedarea de  către foștii liberali a șefiei  filialei de Sector 3 acolo unde Florin Alexe a anunțat că nu este interesat de  un nou mandat de președinte. Liderul deputaţilor, Eugen Nicolăescu, exponent al vechiului PNL, și-a anunțat deja  disponibilitatea  să se ocupe de această organizaţie, dar  totul depinde de rezultatul  negocierilor pentru sectorul 3.  O altă alternativă pusă pe masă de  vechii liberali pentru  oamenii lui Blaga pentru  câștigarea șefiei la sectorul 2,  o constituie susținerea, la schimb, a unui candidat la sectorul 6 în persoana lui Alex Coita, fost consilier pentru afaceri externe şi europene al Robertei Anastase în perioada în care aceasta conducea Camera Deputaţilor.

Acest lucru ar  echivala cu menținerea unei stări de conflict surd și al nivelul organizației  conduse până nu demult de liberalul Rareș Mănescu și cu un nou focar de potențial  non-combat,  situație pe care cei din conducerea centrală caută să o evite.  Surse la vârf susțin că în răstimpul de o lună  rămas,   co-președinții PNL  vor căuta să o convingă pe Boagiu să se retragă din  cursă pentru a limpezi  apele și a potoli eventualele nemulțumiri ce   ar putea   avea  apărea în urma acestor  alegeri interne.

 

Pentru tandemul Alina Gorghiu și Vasile Blaga, acceptarea  ofensivei   foștilor lideri codași  pentru redobândirea  pozițiilor pierdute, chiar dacă este  una de compromis, are potențialul unei  bombe cu ceas pe viitor. Precedentul care se va crea va putea  fi folosit pe viitor și de alți lideri de filiale care nu vor performa la alegeri,  pentru a  atrece peste deciziile și sancțiunile de la centru și a-și păstra  funcțiile.

PNL București are nevoie pentru alegerile parlamentare ca toţi membri organizației să se implice, să încheiem disputele interne şi să ne concentrăm pe opoziția față de PSD și pe atragerea de oameni noi spre PNL. Este doar o modalitate de lucru în PNL București: în echipa PNL București. “Pe cont propriu” sau „pe bisericuțe” nu mai există.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.