Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cu două zile înainte de alegeri, deputatul PNL Mureş, Florin Urcan a cerut validarea candidaturii

PNL

Deputatul PNL Florin Urcan, a cărui candidatură nu a fost validată de Biroul Electoral de Circumscripţie Judeţeană numărul 28 Mureş din cauza rămânerii definitive a raportului de evaluare a stării de incompatibilitate al Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), a solicitat vineri validarea candidaturii, invocând suspendarea în instanţă a sesizării Camerei Deputaţilor de către ANI, pentru încetarea mandatului.

Deputatul Florin Urcan a încercat să candideze pentru un nou mandat, de pe poziţia a doua a listei PNL Mureş, însă BEJ Mureş i-a respins candidatura din cauza rămânerii definitive a raportului de evaluare a stării de incompatibilitate al ANI, iar, ulterior, decizia fost menţinută de două instanţe de judecată. Preşedintele BEJ Mureş, judecătorul Adrian Bereczki, i-a comunicat vineri deputatului că, potrivit art. 59 alin. 9 şi art. 115 alin. 2 din Legea 208/2015, împotriva hotărârilor definitive pronunţate în procedura admiterii sau respingerii candidaturilor propuse de competitorii electorali nu există cale de atac.

Deputatul a invocat în solicitarea sa de validare a candidaturii faptul că la Curtea de Apel Târgu Mureş a obţinut suspendarea, până la pronunţarea pe fond, a executării adresei nr. 9402/26.05.2016, emisă de ANI, prin care Camera Deputaţilor a fost sesizată să ia act de încetarea mandatului său de deputat şi prin care se cerea supunerea la vot în plen a hotărârii prin care se vacantează locul de deputat al acestui parlamentar. 'Instanţa dispune suspendarea, până la pronunţarea instanţei de fond, a executării adresei nr. 9402/26.05.2016, emisă de pârâta A.N.I. în ceea ce priveşte sesizarea Preşedintelui Camerei Deputaţilor pentru a lua act de situaţia de încetare a mandatului şi pentru a supune votului plenului camerei adoptarea hotărârii prin care se vacantează locul de deputat al domnului Urcan Ioan-Florin, ca urmare a faptului că Raportul de evaluare nr. 50082/G/04.11.2013 a rămas definitiv prin Decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie nr. 924/23.03.2016', se arată pe portalul Curţii de Apel Târgu Mureş.

Hotărârea pronunţată de respectiva instanţă, de admitere a cererii de suspendare formulată de reclamantul Florin Ionaş Urcan, în contradictoriu cu ANI şi Camera Deputaţilor nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs în termen de 5 zile de la comunicare. Agenţia Naţională de Integritate a solicitat, în luna mai, Camerei Deputaţilor, aplicarea sancţiunilor disciplinare în cazul a doi deputaţi, printre care şi Florin Ionaş Urcan, ca urmare a rămânerii definitive a rapoartelor de evaluare. În cazul deputatului Florin Ionaş Urcan, ANI a solicitat încetarea de drept a mandatului de deputat, în conformitate cu prevederile legale potrivit cărora 'preşedintele Camerei ia act de situaţia de încetare a mandatului de deputat (...) şi supune votului plenului Camerei (...) adoptarea hotărârii prin care se vacantează locul de deputat'. 'ANI a constatat, la data de 4 noiembrie 2013, faptul că Urcan Ionaş Florin, la data faptelor primar al oraşului Luduş, judeţul Mureş, s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada exercitării mandatului 2008 ? 2012, întrucât a deţinut, simultan, atât funcţia de ales local, cât şi calitatea de reprezentant din partea autorităţii publice locale în cadrul Consiliului de Administraţie al Grupului Şcolar Industrial Luduş, precum şi calitatea de administrator în cadrul a două societăţi comerciale. Raportul de evaluare a stării de incompatibilitate în cazul deputatului Urcan Ionaş Florin a rămas definitiv şi irevocabil prin decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie nr. 924 din 23 martie 2016', se preciza într-un comunicat de presă remis de ANI, în luna mai, conform Agerpres.

Pe 26 septembrie, ANI a transmis Biroului permanent al Camerei Deputaţilor o scrisoare în care solicita să se ia act de vacantarea a trei posturi de deputat, inclusiv a lui Urcan, în urma stării de incompatibilitate şi declanşarea procedurii disciplinare pentru alţi doi parlamentari pentru conflict de interese.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.