Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cu Mossad-ul s-a fâsâit. Ce urmează?

politicscan.ro
monede cube analiza

Scandalul “timorării” şefului DNA de către Black Cube s-a fâsâit. Cum era de altfel de aşteptat. Cine şi-ar putea imagina că una dintre cele mai bune organizaţii de spionaj din lume, Mossad-ul ar fi putut să stea în spatele unei asemenea operaţii executată prin intermediul unei societăţi fondată de unul dintre cei mai mari directori ai săi şi din care fac parte spioni de prim-rând? Cum ar fi putut asemenea etnităţi să dea dovadă de atât de mult amatorism? Dar faptul că gogoaşa se dezumflă, în mare viteză, nu ne împiedică absolut deloc să ne punem câteva întrebări. Dimpotrivă.

Vezi și: DEZVĂLUIRI BOMBĂ ÎN PRESA ISRAELIANĂ: Cine sunt cei doi arestaţi la Bucureşti în scandalul spionării

Au fost capturaţi doi aşa-zişi spioni Ron Weiner și David Geclowicz. Cel de-al doilea, despre care instituţiile statului român au informat opinia publică că este fost agent Mossad, are doar 24 de ani. Şi o idilă cu o cetăţeancă vest-europeană, care a postat pe Facebook fotografii cu acesta. Pe care le-a şters imediat după declanşarea scandalului. Aşa spioni Mossad mai zic şi eu. Spioni Mossad pe Facebook.

Ei sunt sub arest şi se judecă pentru a fi puşi în libertate. Cum era şi firesc, ambasadorul Israelului la Bucureşti – Israelul fiind unul dintre statele cele mai apropiate de România – a dat o succintă declaraţie, prin care infirma zvonurile conform cărora Israelul şi Mossad-ul ar fi fost implicaţi în această operaţiune. Ceea ce nu înseamnă, de fel, că, în mod discret, nu încearcă să obţină eliberarea celor doi. Iar cei doi vor fi eliberaţi în curând. Pun pariu!

Dar cine i-a prins? Aici informaţiile sunt atât de contradictorii încât stârnesc un râs nebun. Doamna Laura Codruţa Kovesi lasă să se înţeleagă, dar, totuşi, destul de explicit, că, aflând că apropiaţi ai domniei sale sunt hărţuiţi, a sesizat DIICOT-ul. Pe alte canale, aflăm însă că cine a sesizat DIICOT-ul a fost un pensionar. Fost procuror. Domnul Ioan Lascu, care este tatăl şefei DNA. În fine, fel de fel de lingăi care fac parte din Divizia Media a SRI apar pe diverse posturi de televiziune pentru a ne strecura în urechi informaţia că acest serviciu secret şi-a făcut şi de această dată datoria. Că a vegheat la siguranţa naţională. Şi că, de fapt, SRI este cel care i-a documentat şi prins pe spioni.

Dar este vorba de o operaţiune de spionaj? Acesta este unul dintre marile mistere. Pentru că nu există, dincolo de aceste afirmaţii, nici cea mai mică informaţie cum că echipa Black Cube ar fi încercat să fure secrete militare, economice sau de altă natură ale României. Tot ce ştim, indiferent din ce direcţie suntem injectaţi cu informaţii, este că israelienii ar fi încercat să penetreze informatic anturajul doamnei Kovesi. Dar doamna Kovesi nu deţine secrete de stat. Doamna Kovesi coordonează munca procurorilor DNA şi, conform legii, nici măcar acolo nu are acces la conţinutul anchetelor. Ancheta fiind, nu-i aşa, doar apanajul procurorului de caz. DNA nu se ocupă cu secretele de stat. Sub nicio formă. Deci, dacă israelienii făceau spionaj, activitatea lor trebuia să se desfăşoare într-o cu totul altă parte. Şi să vizeze alte instituţii. Şi alte personalităţi publice.

Nu sunt deloc curios cum se va sfârşi acesta telenovelă. Ştiu sigur că se va fâsăi. Am certitudinea că cei doi israelieni vor fi urgent repatriaţi. Şi că, într-un fel sau altul, va fi găsită şi o scuză plauzibilă. De exemplu, că ei cercetau, în România, cazuri de mare corupţie în care erau implicaţi cetăţeni israelieni.

Până când va fi spulberat mitul spionilor care tocmai au fost prinşi la Bucureşti, cu concursul tatălui doamnei Kovesi sau al doamnei Kovesi sau, cine ştie, poate chiar al SRI, eu mă aştept să mai auzim câteva zile istorii amuzante despre grupuri ilegitime de interese care i-ar fi tocmit pe aceştia pentru a-l  intima sau compromite pe şeful DNA. Dar va fi un film de scurt metraj.

un comentariu de Sorin Roșca Stănescu, jurnalist

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.