Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cu raportul Inspecției Judiciare deasupra capului, DNA dezlănțuie atacul total

strike lovitura

S-au adunat nori greu asupra procurorului șef DNA. Raportul Inspecției Judiciare se prefigurează deja ca fiind negativ, cu semnalări de abuz în serviciu și de încălcări grave ale independenței procurorilor. La asta se adaugă recenta înregistrare în care procuroarea Mihaela Focica povestește înspăimîntată cum a fost chemată de Koveși și cum aceasta i-a sugerat să nu-și continue ancheta ca procuror al Inspecției Judiciare. În fine, există dezvăluirile fostului ofițer SRI Dragomir, care vorbesc despre culoarele din Justiție, despre felul în care ofițerii SRI întocmeau rechizitorii pe care procurorii DNA le semnau și pe care, apoi, judecătorii selectați le adoptau ca sentințe. Probe tot mai clare, martori tot mai mulți, oameni din interiorul sistemului judiciar și din servicii, vorbesc despre practici abuzive și ilegale din DNA.

Sevil Shhaideh, la ieșirea de la DNA: Am calitatea de suspect

Scaunul și cariera șefei DNA se clatină. Ba chiar există perspectiva ca ea să ajungă să răspundă în fața legii. Și asta o face să ducă un război dezlănțuit împotriva majorității parlamentare care o poate scoate din scenă.

Campania împotriva liderului PSD Liviu Dragnea, care a început cu atacuri de presă pe parcursul verii, a continuat cu audierea foștilor premeri Grindeanu și Ponta și continuă azi cu chemarea la DNA a ministrului Dezvoltării, Sevil Shhaideh, a atins nivelul de furie al dosarelor din 2014-2015, cînd procurorii citau de dimineață pînă seara oameni la DNA. Shhaideh a fost chemată în dosarul lacului Belina, transferat de la Guvern la Consiliul Județean Teleorman în guvernarea Ponta.

Ținta este, în mod vizibil, fixată pe Dragnea, cel de care depind evoluția comisiilor de anchetă parlamentare și presiunea politică pentru demiterea șefei DNA.

Asistăm, așadar, la o luptă contracronometru între tabăra parlamentară și tabăra judiciară, între comisiile parlamentare și Insprecția Judiciară, pe de o parte, și nucleul de procurori fideli lui Koveși, pe de alta. Dacă dezvăluirile de la comisie și raportul Inspecției Judiciare vor înclina balanța mai repede decît interogatoriile de la DNA și eventualele cereri de reținere sau începere a urmăririi penale, atunci Koveși se poate confrunta cu cererea de revocare, formulată de Ministrul Justiției.

E de așteptat, deci, ca asalturile DNA asupra PSD și a lui Dragnea să continue cu disperare. Nu sînt de neglijat nici foloasele politice pe care aceste asalturi le aduc taberei Iohannis și, deci, nici sprijinul care îi poate veni șefei DNA de aici. E destul de probabil ca Iohannis să respingă o eventuală cerere de revocare, dar asta i-ar deschide ușa unui război politic cu un PSD dornic de revanșă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.