Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cui îi mai pasă de buget?

pixabay.com
diverse, bani, monede

Înghesuit între lentoarea deciziei politice și graba procedurii parlamentare, bugetul va fi, probabil, discutat doar de formă.

Amânarea procedurilor care duc la apariția unui nou buget, începe cu Dacian Cioloș, care a amânat alegerile cât a putu el de mult. La rândul său, Klaus Iohannis nu s-a grăbit în discuțiile pentru desemnarea unui premier. Motivele nu sunt clare în condițiile în care blocarea lui Dragnea fusese realizată deja. În sfârșit, odată nominalizată propunerea de premier s-a dovedit că nici PSD-ALDE nu aveau pregătit un cabinet.

Pe de altă parte, dacă procedura extra-parlamentară este lentă, procedura parlamentară este ultra-rapidă. PSD a încercat să respingă 200 de proiecte de legi într-un singur val.  Cererea de examinare a Președintelui privind eliminarea a 102 taxe a trecut într-un ritm record.

Mărturisesc că, o vreme, nu am avut probleme cu aceste gesturi pe care le-am văzut ca o parte a jocului pentru numirea premierului. Forța PSD-ALDE în Parlament arăta că majoritatea este hotărâtă, că nu poate fi spartă și că, la o adică, va avea forța de a-l suspenda pe președinte.

Această toleranță, însă, se oprește la audierile pentru Guvern. Dacă actualele informații se mențin, atunci audierile se vor întâmpla pe parcursul unei singure zile. O consecință interesantă, aproape amuzantă este că se mărește probabilitatea ca unii parlamentari care sunt membri în două comisii să nu poată participa la unele audieri. Această probabilitate crește în cazul senatorilor din partide mici (care sunt puțini și pot fi alocați la mai multe comisii). Bonus, nu știu să se fi încheiat alocarea de fonduri forfetare și consilieri parlamentari. O să avem, deci, miniștri audiați pe baza unor programe schițate, programe studiate puțin și cu puține resurse. Ce contează, veți spune, oricum miniștrii vor trece. Nu este cea mai democratică atitudine, dar aveți dreptate.

Problema este bugetul. O audiere reală, o dezbatere reală cu input din partea Opoziției și societății civile este în interesul tuturor. Iar această dezbatere reală nu are mari șanse să se realizeze.

Citiți și: Parlamentul a fost convocat în sesiune EXTRAORDINARĂ: când avem Guvern

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.