Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Electoratul și speranțele dreptei

stangadreapta

În România au fost la finalul semestrului IV 2015 apr 5 289 000 de pensionari (sursa: INS).

Restul arată cam așa.

content-image

Adică ....

624 de mii sunt șomeri.

2 473 000 sunt "Alte categorii", adică  patroni, lucrători pe cont propriu, lucrători familiali neremuneraţi şi membrii ai unei societăţi agricole sau ai unei cooperative neagricole. O plajă mare, care variază de la patroni la zilieri. O să presupunem că marea majoritate sunt zilieri și lucrători în gospodării de subzistență (mi-e jena să le spun ferme).

Rămân 6 062 000 de salariați. Dintre aceștia:

  • 2,5 milioane au maxim 1000 de lei net, spune Digi 24;
  • aproximativ 1,5 milioane ar fi angajați fără carte de muncă.
  • aproape 1,2 milioane sunt bugetari, conform Ministerului Finanțelor.

Cifrele de mai sus se suprapun parțial și, în plus subestimează veniturile nete unde se face evaziune fiscală parțială. Datorită modului de corectare a statisticilor câțiva salariați au 15-17 ani, adică nu votează. Să tragem o tușă groasă și să zicem că 2,5-3 milioane de români sunt salariați cu salarii nete de 1000+. Hai să zicem, cu mare îngăduință, că ăștia sunt electoratul țintă al dreptei.

PNL, cel puțin, nu se adresează decât acestora. Din punct de vedere al politicilor economice și sociale partidul este dominat de două categorii de economiști. Pe de o parte sunt cei moșteniți de la guvernul Boc, care par să susțină virtuțile austerității chiar și după ce căderea economică s-a încheiat. Pe de altă parte există în afara partidului o serie de economiști academici și bancari pentru care stabilitatea și alinierea la cerințele internaționale sunt virtuțile suprem.

Citiți și: De ce rezistă Victor Ponta în sondaje

La o prezență de 40% (puțin mai mare decât la parlamentarele din 2008) 2,5-3 milioane de cetățeni potențial de dreapta înseamnă 800 000 - 1 000 000 de voturi. Evident, partidele de dreapta primesc mai multe voturi decât atât. La ultimele alegeri locale numai PNL a primit 2 500 000 de voturi (e drept, la o prezenta de 48%). De unde vine diferența?

Din multe locuri. Exista zone în care votul anti-PSD a devenit o tradiție. Exista organizații puternice care au făcut ca în 2016 PNL să reziste în zona rurală.

Citiți și:  Revolta municipiilor sau cum a devenit PNL un partid rural

Există și oameni care cred că sunt în clasa de mijloc, deși nu sunt. Există tot felul de situații. Dar, dacă ar fi să descriu în cuvinte puține diferența aș zice așa: dreapta se construiește în bună măsură pe ce rămâne de la PSD.

Nici un partid nu poate convinge integral publicul său țintă. Iar ce rămâne neconvins merge la dreapta mainstream sau dreapta anti-sistem. Asta face cumva ca "dreapta" și radicalii să împartă parțiala același electorat. Vedem asta privind la rezultatele alegerilor: când extremiștii sau radicalii de tip USR o duc bine (PRM în 2000 , PPDD în 2012, USB în București în 2016)  "dreapta" o duce rău.

Ce ar trebui să facă dreapta ca să iasă din această situație

În primul rând ar trebui să iasă din autism și să își lărgească discursul. Aplecarea PSD spre ajutorarea săracilor este în cel puțin supraevaluată, dacă nu cumva un mit. În definitiv, de unde nu e, chiar și socialiștii au dificultăți să dea. Dar PSD vorbește cu aceste categorii. Le recunoaște suferința și, uneori, meritele personale, etc, etc.

Citiți și: O Românie săracă ca soarele sfânt pe cer

În al doilea rând, dreapta ar trebui să poată construi un discurs al bunăstării, care să convingă clasele muncitoare și defavorizate că merită votul lor. Privind și la dreapta de succes de peste hotare, am putea găsi trei linii posibile:

1. Străinii sunt de vină, ei vin și ne iau locurile de muncă și ne slăbesc statul social.

Ghinionul celor ce visează la această abordare (Băsescu, și poate Munteanu) este că în România nu vin străinii și, deci, românii nu ar crede.

Citiți și: Șansele naționalismului în România (date Eurostat)

2. Creșterea economică este cea care duce la creșterea pensiilor și salariilor.

Aici problema PNL și PMP este că premierii creșterii economice se numesc Năstase, Tăriceanu, și Ponta. Oricum, o soluție trebuie găsită măcar parțial astfel încât publicul să înceapă să asocieze creșterea economică cu dreapta.

ALDE este mai bine poziționat și, "surpriză" a construit un partid viabil în ciuda lipsei de carismă.

3. Valorile, cinste, anticorupție, produc creștere economică și o redistribuire eficientă.

Ați putea crede că aici dreapta să bine, dar vă asigur că nu. Dezinteresul dreptei de a lega anticorupția de prosperitate este absolut incredibil.

 

Dacă dreapta nu își asumă aceste căi, sau nu găsește altele, le rămâne speranța. PMP speră la și crede în Băsescu, PNL speră la cuplul  Iohannis -Cioloș. Orice, oricine numai să nu creăm legături cu electoratul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.