Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Culisele mega-licitației de la APIA duc la Ghiță (presă)

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Sebastian Ghiță

După ce ŞTIRIPESURSE.RO a dezvăluit că în interiorul APIA se fac jocuri ciudate cu licitația de 21 de milioane de euro pentru „Servicii de mentenanță, extindere şi dezvoltare a sistemului informatic al APIA", în presă au apărut noi detalii despre interesele de culise din spatele afacerii. Portalul România online a dezvăluit la rândul său că ”cel mai probabil fermierii români se vor confrunta şi în acest an cu întârzieri ale plăţilor la subvenţii, după ce la APIA, şefa achiziţiilor, Cristina Gavrilă, a dat peste cap toată procedura juridică prin care instituţia trebuie să contracteze mentenanţa softului cu care se fac plăţile din bani europeni. La mijloc sunt sute de milioane de euro care ar trebui să ajungă la fermieri”.

Jurnaliștii de la România online precizează că ”surse din MADR vorbesc despre incalcari pe banda rulanta a legii achizitiilor publice si intentia de favorizare a unora dintre firmele participante, ceea ce ii va face in mod cert pe procurorii DNA sa se uite spre implicarea Cristinei Gavrila in cascada de lucruri neconforme care se petrec sub directa ei coordonare. Cristina Gavrila nu e la prima controversa, presa scriind in repetate randuri despre aceasta. In 2013, numele ei apare si in contextul dosarului “Caracatita de la APIA”, legat de implicarea unor apropiati ai lui Dan Voiculescu (fostul director general adjunct al Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), Aurel Pana, si a afaceristului Mugur George Voinea, ambii membri de vaza ai Partidului Conservator (PC) si oameni de incredere ai fondatorului PC, Dan Voiculescu) in trucarea licitatiei privind achizitia de ulei in baza programului PEAD 2013. Cristina Gavrila avea calitatea de membru in comisia de licitatie in 2012, arata DNA, alaturi de Giminadis Anton, Roxana Pandaru, Cornelia Lazarescu, Ilenus Mitrofan si Adrian Chirea – membru rezerva” și că, după ce Cristina Gavrilă a ajuns pe post, ”Teamnetul lui Sebastian Ghita a devenit fericitul castigator al unui contract consistent”.

În același articol se arată că ”Surse din MADR spun ca grupul TeamNet s-a prezentat din nou la licitatie, prin Teamnet World Professional si Ymens Teamnet SRL, iar acum, “Cristina Gavrila pare decisa sa faca praf licitatia daca nu iese cum vrea ea”. Firma S&T Romania, in asociere cu Teamnet World Professional, avand ca tert sustinator pe Ymens Teamnet, firme din grupul Teamnet fondat de urmaritul penal Sebastian Ghita, au depus oferta pentru contractul estimat la peste 21,2 milioane euro care vizeaza dezvoltarea si mentenanta pentru urmatorii 3 ani a sistemului IT al APIA care gestioneaza cererile de subventii ale fermierilor”.

Articolul arată ca exemplu de ”bune practici” la APIA și un referat DNA dintr-unul din dosarele lui Ghiță: „In perioada 2007 — 2014, Ghita Sebastian Aurelian, in mod direct, a pretins de la reprezentantii S.C. (…) S.A. si a primit, in mod indirect de la acestia suma de 22.872.321,21 lei (…), respectiv suma de 24.620.988,85 lei (…), prin folosirea unor proceduri de subcontractare si simularea unor relatii comerciale intre S.C. (…) S.R.L. Bucuresti si S.C. Teamnet International S.A. (…), promitand in schimb ca isi va exercita influenta asupra factorilor decizionali (…), in vederea deblocarii unor plati pentru contracte deja existente, incheierea unor contracte si acte aditionale, dar si pentru alocarea unor fonduri banesti pentru viitoare contracte in domeniul IT, cu referire la contracte incheiate de SC (…) SA cu Agentia pentru Plati si Interventii in Agricultura ”.

Jurnaliștii mai amintesc că ”in 2010, colegii Cristinei Gavrila au fost socati sa afle ca inainte de 1989 ea turna la Securitate tot ce misca la fabrica de conserve din peste de la Sulina. Notele facute publice de CNSAS la 13.10.2010 au aratat ca Gavrila avea o predilectie pentru oferirea de detalii despre sefi, lucru care pe sefii ei din APIA sau din MADR ar trebui sa ii nelinisteasca”.

Citeşte şi: Tăriceanu, atac VIRULENT la Klaus Iohannis şi opoziţie: 'Incită la proteste, creând un climat de TALIBANISM...' .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.