Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum a ajuns România să STRĂLUCESCĂ în UE: Cifrele care ne dau speranțe

romanian dream

Rata anuală a inflației în zona euro și Uniunea Europeană (UE) s-a dublat în luna decembrie 2016, ajungând la 1,2% în cazul UE și la 1,1% în zona euro, de la 0,6% în noiembrie 2016, în timp ce în România creșterea prețurilor a rămas în teritoriul negativ, arată datele publicate, miercuri, de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

Potrivit sursei citate, doar trei state membre au înregistrat o inflație anuală negativă în decembrie: Bulgaria (minus 0,5%), Irlanda (minus 0,2%) și România (minus 0,1%, față de minus 0,2% în noiembrie), scrie agerpres.ro.

Citește și: Michelle Obama a ajuns la mâna unei românce: Cine e și ce i-a dat

Cele mai mari rate anuale ale inflației au fost înregistrate în Estonia (2,4%), Belgia (2,2%), Cehia și Letonia (ambele cu o inflație anuală de 2,1%). Comparativ cu luna noiembrie 2016, inflația anuală a scăzut într-un singur stat membru, a rămas stabilă în Irlanda și a crescut în 26 state, inclusiv în România.

În cazul zonei euro, cel mai semnificativ impact asupra creșterii anuale a prețurilor l-au avut combustibilii pentru transport (0,21 puncte procentuale), legumele (creștere de 0,07 puncte procentuale) și combustibilii pentru încălzire ( 0,05 puncte procentuale). De cealaltă parte, cel mai semnificativ impact negativ asupra inflației a venit din partea gazelor naturale (minus 0,10 puncte procentuale), telecomunicații (minus 0,05 puncte procentuale) și produsele de îngrijire personală (minus 0,04 puncte procentuale).

Citește și: Kim Kardashian, mărturie la poliție: Eram în halat, DEZBRĂCATĂ pe dedesubt și m-au împins pe pat

În ceea ce privește România, datele publicate anterior de Institutul Național de Statistică (INS) arată că prețurile de consum, măsurate prin indicele prețurilor de consum (IPC), au fost mai mici cu 0,5% în luna decembrie 2016 comparativ cu luna decembrie 2015. Determinată pe baza indicelui armonizat al prețurilor de consum (IAPC), rata anuală a prețurilor de consum a fost de—0,1%.

La începutul acestei luni, guvernatorul Bănci Naționale a României (BNR), Mugur Isărescu, a declarat că rata anuală a inflației va reveni în teritoriu pozitiv în primul trimestru al anului 2017, însă nivelul va fi inferior celui estimat în cea mai recentă prognoză pe termen mediu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.