Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum a ajuns să arate Monica Iacob Ridzi după aproape 3 ani de PUȘCĂRIE: Primele cuvinte în libertate / FOTO

Fostul ministru al Tineretului şi Sportului, Monica Iacob Ridzi, care a executat doi ani şi opt luni din pedeapsa de cinci ani de închisoare pentru abuz în serviciu, a fost eliberată condiţionat. Tribunalul Cluj s-a pronunţat azi asupra contestaţiei DNA la decizia Judecătoriei Gherla privind liberarea condiţionată a fostului ministru.

”Încă nu reuşesc să realizez, este un moment aşteptat atât de mine, cât şi se familia mea, în special de cei doi copii foarte mici, extrem de afectaţi, care şi ei au fost condamnaţi, în ultimii aproape trei ani, să trăiască fără mamă. Este o mare bucurie că pot, în sfârşit, să ajung acasă lângă ei, abia aştept să îi strâng în braţe şi să le spun că mami a venit acasă pentru totdeauna, că nu mai pleacă.

Îndeplinesc toate condiţiile pentru a fi liberată condiţionat, a fost o decizie pe care am sperat să o primesc până în ultima clipă, că şi eu voi fi tratată la fel ca toţi ceilalţi deţinuţi. Din fericire, acest lucru s-a întâmplat. Pe lângă cei aproape trei ani, peste 1.000 de zile de detenţie executate zi la zi, am prestat şi activităţi lucrative, am beneficiat şi de zile câştig obţinute prin efectul Legii nr. 169/ 2017. Precizez că în momentul când legea a intrat în vigoare, eu executasem deja integral fracţia prevăzută de lege pentru a beneficia de liberarea condiţionată. În acest moment, cu zilele executate şi cu zilele obţinute prin efectul legii, am patru ani din cinci consideraţi executaţi, mult mai mult decât prevede legea pentru a fi liberată condiţionat. Vreau să mă bucur de aceste momente și vreau să ajung cât mai repede acasă, alături de copii. Mă voi dedica familiei, copiilor.”, a spus Monica Iacob Ridzi.

Citește și: Prețul pentru EXIL? Câți bani ar fi primit nepotul Regelui Mihai pentru a nu se mai întoarce în România

Magistraţii au respins contestaţia DNA faţă de măsura liberării condiţionate, au decis să menţină sentinţa Judecătoriei Gherla şi au dispus punerea în libertate "de îndată" a fostului ministru.

Monica Iacob Ridzi a declarat, în sala de judecată, că se va retrage din viaţa publică.

Citește și: Un gigant de proporții își mută producția din China la subsidiara din România: Cine este și ce produs nou vrea să producă

"M-am rugat în fiecare zi, la Dumnezeu, să rezist, nu am avut niciun tratament preferenţial, am muncit cot la cot cu celelalte deţinute la curăţenie şi servirea mesei şi am respectat toate regulamentele din penitenciar. Mi-a fost enorm de greu, dar gândul că voi fi alături de copii m-a făcut să rezist', a spus aceasta.

La rândul său, avocatul apărării, Tiberiu Ban, a afirmat că Monica Iacob Ridzi a executat 1.010 zile de detenţie, adică peste două treimi din pedeapsă, cât e necesar pentru a putea cere liberarea condiţionată.

Citește și: Regele Hagi, părăsește România? Ce ofertă tentantă a primit de la arabi

"Are 15 afecţiuni, din care 14 confirmate prin expertiză medico-legală. A avut 25 de recompense, a elaborat o lucrare ştiinţifică, a avut o comportare exemplară, nu a fost niciodată sancţionată", a mai spus Tiberiu Ban.

Pe 27 octombrie, Judecătoria Gherla a decis că Monica Iacob Ridzi poate fi liberată condiţionat din Penitenciarul Gherla, dar procurorii DNA au atacat decizia la instanţa superioară.

Citește și: Declarații inedite ale ministrului Muncii: „Noi n-am spus niciodată că prin acest transfer de contribuții cresc salariile” .

Monica Iacob Ridzi a fost condamnată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în luna februarie 2015, la cinci ani de închisoare cu executare, pentru abuz în serviciu.

Ea a fost găsită vinovată după ce procurorii DNA au acuzat-o că a plătit, în 2009, câteva servicii fictive unor companii preferenţiale, producând Ministerului Turismului un prejudiciu de peste 600.000 de euro.

Citește și: UBER face o mutare fulger: Cu ce mare producător de mașini a bătut palma și ce plănuiesc cei doi giganți

Avocaţii săi au arătat în instanţă că Monica Iacob Ridzi a avut un comportament exemplar în timpul privării de libertate. În urmă cu un an, ea a jucat, alături de alte şapte deţinute, în spectacolul "Selfie", pe scena Teatrului Naţional din Cluj.

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.