Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum a decurs Operațiunea de demisionare a miniștrilor Sevil Shhaideh, Rovana Plumb și Răzvan Cuc. Momentul cheie care de decis totul

sah2

O ședință cum nu a mai fost de foarte mult timp la Partidul Social Democrat (PSD). O primă parte foarte lungă și plicticoasă care părea să ducă spre un aranjament dinainte negociat a fost întreruptă de o pauză care a adus o a doua parte explozivă. Totul s-a întors cu 180 de grade și a dezvăluit falia existentă în partid.

Victor Ponta a fost CONDAMNAT: Sentința e DEFINITIVĂ

Ea a fost precedată de zile firbinți și de ședințe interminabile de ziuă și de noapte pentru a stinge focul care pare că a izbucnit din senin. Nimeni nu crede că totul a sărit în aer de la un sondaj acuzat de unii că ar fi făcut pe genunchi cu direcție pentru denigrarea premierului și a guvernului, dar aplaudat de alții și considerat demn de luat în seamă. Nici nu mai contează din moment ce a fost doar scânteia care a aruncat totul în aer.

Ofensiva dinpre guvern a fost foarte puternică și neașteptată pentru cealaltă parte. Scandalul a dezvăluit imediat o opoziție extrem de articulată cu premierul în frunte flancat la stânga și la dreapta de baroni cu mare putere și influență + oameni care până mai ieri ai fi spus că și-ar fi dat chiar și viața pentru șeful partidului.

A urmat zile întregi de negocieri presărate cu amenințări mai mult sau mai puțin voalate cu pierderea guvernării și alte urmări și mai grave. Totul a culminat cu ședința din 12.10.2017 a Comitetului Național Executiv (CExN al PSD).

Ședința a început cu un mesaj de unitate din partea președintelui partidului și apoi rând pe rând liderii județeni păreau că sunt în asentimentul șefului lor marșând pe unitate, solidaritate și susținerea guvernării care să nu fie întreruptă de ”dosare aruncate” pe piață de procurorii anticupție. Miniștrii anterior vehiculați ca fiind doriți de prim-ministrul Mihai Tudose în afara guvernului și-au depus în mod formal mandatele în fața colegilor lor pentru un vot de încredere.

Când lucrurile păreau să ducă spre o soluție negociată, prin depunerea mandatelor dar neacceptarea demisiei prin vot a venit din senin o pauz în care premierul și președintele s-au retras pentru o mică discuție. Potrivit unor martor oculari ea a fost scurtă și foarte intensă. Sursele citate susțin că prim-ministrul a anunțat că va urma o demisie a sa după pauză dacă depurea mandatelor celor 3 miniștri este supusă la vot (dacă se proceda la vot rezultatul ar fi fost unul foarte clar: cei 3 NU ar fi fost lăsați să demisioneze).

În aceste condiții a început partea II-a a ședinței în care cei 3 vizați de premier au intrat știind sigur că nu trebuie să mai revină asupra depunerii mandatului. Rând pe rând au fost întrebați dacă îți mențin demisiile și răspunsul lor a arătat că un vot ar fi fost de prisos.

În fapt toți cei prezenți au înțeles că cei 3 au fost demisionați pentru că nu a existat nici o explicație cu schimbarea radicală între cele două părți ale ședinței.

Este evident că situația rămâne explozivă în cadrul PSD și în Coaliție. Am putea asista în zilele următoare la o rezistență acerbă a ALDE la încercarea de revocare a ministrului pentru Relația cu Parlamentul care este în vizorul DNA și despre care Călin Popescu Tăriceanu a spus public tare și răspicat că îl susține total și necondiționat. Dacă nu se va ajunge la un compromis situația poate scăpa de sub control.

Urmează un nou CExN al PSD care să voteze noii titulari de la Dezvoltare, Transporturi și Fonduri Europene. Este evident că marea bătălie se va da pe Transporturi în primul rând și pe Dezvoltare în al doilea rând - mulți ar spune că ordinea inversă e cea excată și posibil să nu greșească.

Marea bătălie va fi însă pe funcția cheie de secretar general al Guvernului și care va fi decisă foarte probabil de unul singur de prim-ministru (funcția a rămas vacantă după ce fostul secretar general, Mihai Busuioc, a fost trimis la șefia Curții de Conturi).

Deciziile cu privire la înlocuitori vor arăta raportul de forțe în partid și sunt destul cei care susțin că lucrurile se vor acutiza pe măsură ce timpul trece și guvernarea se va acutiza.

Senzația unora din cei prezenți consultați de STIRIPESURSE.RO  fost aceea că Liviu Dragnea a pierdut ontrolul partidului și că e doar o chestiune de timp până când și ceilalți apropiați ai lui vor părăsi Guvernului, în timp ce alții văd un joc de temporizare al liderului PSD.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.