Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum a fost motivata cererea de sesizare a CCR privind OUG14

Golden Lady Justice, Bruges, Belgium

Luiza Căzănescu, prima persoană care a cerut în instanță suspendarea OUG 14, cere și sesizarea Curții Constituțională pe tema ordonanței care abrogă controversatele modificări aduse Codului penal. Femeia spune că OUG 14 a fost adoptată „la presiunea străzii care reprezintă 1% din populația care a votat si susținut Guvernul” și a „0.1% din populația țării”, transmite Digi24.

În contestaţia depusă la instanță, Luiza Căzănescu apreciază că ordonanţa este de natură să perturbe grav funcționarea unui serviciu public, dar şi că din cauza ei nu mai poate beneficia de legea penală mai favorabilă. În plângerea depusă la Curtea de Apel Bucureşti, Luiza Căzănescu cere şi sesizarea CCR pe motiv că actul normativ obstrucţionează bunul mers al actului de justiţie.

Explicație HALUCINANTĂ a senatorului care a adormit în Parlament: 'NU m-am cumințit'

„OUG 14/2017 este criticabilă pentru neconstituţionalitate, prejudiciul pentru mine fiind iminent, alături de prejudiciul moral (al cetăţenilor civilizaţi care nu ies în stradă fără autorizaţie şi care nu şi-au folosit copiii minori pentru a obţine abrogarea OUG13). (...) Nu mai pot beneficia de legea penală mai favorabilă”, s-a plâns Luiza Căzănescu instanţei.

„Adoptarea OUG 14 împiedică realizarea rolului constituțional al organelor abilitate de a reprezenta interesele generale ale societății, de a apăra drepturile ai libertățile cetățenilor, având în vedere că OUG 14 s-a dat la presiunea străzii care reprezintă 1% din populația care a votat si susținut Guvernul, iar sesizările CSM, ale președintelui și ale Avocatului Poporului au fost respinse”, se mai arată în contestație. Aceasta nu a primit încă un termen de judecată în fața instanței.

„Actul normativ îmi crează un prejudiciu moral și material imens si obstructioneaza bunul mers al actului de justiție, în condițiile în care persoanele care sunt cercetate nu beneficiază de politică penală stabilită de guvern și abrogată la presiunea a 0,1% din populația țării, încălcând drepturile constituționale”, se mai arată în motivare.

Ordonanţa 14 a abrogat Ordonanţa 13, prin care Guvernul a încercat modificarea legii penale, în special în ceea ce privește abuzul în serviciu, stabilind un prag minim al prejudiciului de 200.000 de lei și reducând pedepsele și termenul de prescripție pentru această infracțiune.

Luiza Căzănescu nu este singura care a constestat OUG 14, dar este prima. După ea, și fostul primar din Năvodari a cerut suspendarea actului. Nicolae Matei, condamnat anul trecut la un an şi şase luni de închisoare cu executare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.