Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum a premeditat Titus Corlăţean haosul de la alegerile din diaspora

coada verona vot

Adevarul:

Organizarea secţiilor de vot exclusiv în clădiri oficiale a fost una dintre stratagemele folosite de fostul ministru de Externe, Titus Corlăţean, pentru a-i împiedica pe românii din diaspora să voteze la alegerile prezidenţiale din 2014. Mai mult, Corlăţean a ordonat eliminarea unor secţii unde locuiesc comunităţi importante de români şi a dispus înfiinţarea unora în oraşe unde stau câteva zeci de conaţionali.
Surse din Ministerul Afacerilor Externe (MAE) au explicat pentru „Adevărul” ce documente au fost predate procurorilor anticorupţie în acest caz şi pe ce se bazează probatoriul de la DNA.
Concret, Titus Corlăţean este acuzat că ar fi dat mai multe note circulare şi ordine prin care ar fi limitat numărul cetăţenilor români care au votat în străinătate la alegerile prezidenţiale din 2-16 noiembrie 2014. Motivul: românii din diaspora votau în mod tradiţional împotriva candidatului PSD.
În calitate de ministru de Externe, Corlăţean avea experienţa alegerilor pentru că  s-a ocupat de două ori de organizarea alegerilor din străinătate - legislative (în octombrie 2012) şi europarlamentare (mai 2014). La ambele scrutine, PSD a obţinut un scor modest în diaspora. Un alt semnal puternic de alarmă pentru PSD a fost scrutinul din 2009 pentru alegerea preşedintelui României, voturile din diaspora fiind decisive pentru eşecul lui Mircea Geoană în faţa lui Traian Băsescu.
Circulara diplomatică
În vederea alegerilor prezidenţiale, pe 17 iulie 2014, Ministerul Afacerilor Externe a solicitat printr-o notă circulară misiunilor diplomatice să facă propunerile necesare pentru secţiile de votare.
Prin această notă s-a impus „pentru prima dată în cadrul proceselor electorale organizate de MAE”, condiţia ca secţiile de votare organizate în afara misiunilor diplomatice să fie organizate în spaţii oficiale, puse la dispoziţie de către autorităţile locale. Însă pe motiv că autorităţile locale nu le-ar fi răspuns la solicitări, mai multe ambasade ar fi fost nevoite să renunţe la unele propuneri de secţii apreciate ca fiind necesare. Şi astfel s-a ajuns în situaţia în care s-a renunţat la organizarea de secţii de vot în oraşe unde existau comunităţi mari de români. De exemplu, în Franţa nu au fost organizate secţii în Nisa, Lille şi Nantes.
De exemplu, Consulatul general de la Marsilia a arătat că la Nisa autorităţile locale nu au dat curs solicitării de a pune la dispoziţie un spaţiu oficial şi a insistat pe organizarea unei secţii de votare într-un spaţiu privat. Era vorba de sediul unei agenţii imobiliare, în care se mai organizaseră alegeri fără incidente. Oficialii din MAE n-au fost de acord cu propunerea francezilor, deşi Ambasada de la Paris a insistat.
Raportul de la MAE
Cazuri similare au fost în Marea Britanie – Newham, suburbie a Londrei, zonă locuită de mulţi români, sau Canterbury, oraş universitar unde sunt mulţi studenţi români. Alte exemple, în care MAE a insistat cu tărie ca ambasadele să respecte circulara lui Corlăţean: Dublin (Irlanda) – pentru o a doua secţie de votare, Goteborg (Suedia) – unde locuiau între 6.000 şi 9.000 de români, Chicago (SUA) – Consultatul General din acest oraş a renunţat la două secţii care nu ar fi corespuns condiţiilor MAE şi Treviso (Italia) – alegerile nu s-au mai organizat la un hotel, ca la scrutinul anterior, ci la Asolo, reşedinţa particulară a consulului onorific.
Şi peste toate acestea, pe 8 septembrie 2014, MAE a emis o nouă circulară în care menţiona că unele locaţii propuse de diplomaţi nu corespund criteriilor de oficialitate şi solemnitate. Era vorba de secţii de votare care urmau a fi organizate în hoteluri, biserici sau firme de avocatură.
Ordinul-problemă
Circulara ar fi fost dată după ce la nivelul Ministerului de Externe au fost strânse propunerile venite de la reprezentanţele diplomatice din întreaga lume, privind organizarea celor 320 de secţii de votare în străinătate. La dispoziţia lui Corlăţean, angajaţii din Comisia Tehnică de organizare a alegerilor din străinătate au întocmit un raport, sub forma unor tabele comparative, privind alegerile din 2000, 2004, 2008, 2009, 2012 şi 2014, cu secţiile de votare şi prezenţa la urne. Cele mai amănunţite date vizau Spania, Italia şi Moldova, unde la alegerile din 2009 se înregistrase o prezenţă ridicată la vot.
Astfel, pe 16 septembrie 2014, Corlăţean a emis şi Ordinul 1839/2014 privind stabilirea secţiilor de votare din străinătate pentru organizarea şi desfăşurarea alegerilor prezidenţiale. Surse diplomatice au explicat că secţiile de votare au fost stabilite fără a fi luate în seamă propunerile ambasadorilor şi consulilor. Şi astfel, deşi s-a păstrat numărul de secţii de votare din 2009, au fost închise secţii din oraşe cu comunităţi mari de români şi deschise în oraşe unde fuseseră înregistraţi puţini votanţi.
Este cazul Spaniei şi Italiei, ţările cu mari comunităţi de români. În Republica Moldova, cele mai multe secţii au fost organizate în zone rurale, departe de zonele urbane unde sunt mulţi români. La Paris, ambasada a propus organizarea a trei secţii, dar Corlăţean a acceptat doar două, deşi în 2009 în capitala Franţei votaseră 3.785 de persoane. La scrutinul din 2014, în turul al doilea, datorită mobilizării diasporei, la cele două secţii de votare din Paris au votat 7.678 de persoane.

Digi24:

Reducerea TVA-ului a fost cea mai bună măsură fiscală adoptată în ultimul an. O spun mai mult de jumătate dintre patronii intervievați de către cei de la Ernst and Young. Din studiu mai rezultă că un sfert dintre patroni consideră că, în cel mult cinci ani, mediul de afaceri din România o să fie mult mai prielnic decât în prezent.

Mai mult de jumătate dintre patronii care au participat la un studiu făcut de Ernst and Young consideră că mediul de afaceri de la noi s-a îmbunătățit. Procentul celor care afirmă acest lucru nu este unul zdrobitor, dar cu adevărat spectaculoasă este evoluția de la o ediție a studiului la alta.
Un rezultat pozitiv era cumva de așteptat, dacă ne gândim la faptul că TVA-ul general fost scăzut la 20%, iar la alimente la 9 procente. De fapt, același studiu arată că de departe, reducerea taxei pe valorea adaugată a fost cea mai apreciată măsură fiscală. La mare distanță se află scăderea impozitului pe dividente și reducerea CAS-ului.
Cea mai mare problemă o reprezintă în continuare birocrația excesivă și instabilitatea legislației. Teama de apariția unei taxe noi care poate da peste cap planul de afaceri reprezintă o problemă pentru jumătate dintre patroni și deloc întâmplător, procentul lor a rămas constant în toate edițiile studiului. Alt aspect care nu s-a îmbunătățit semnificativ în ultimii ani îl reprezintă accesul la finanțare. Cam 55% dintre repondenți spun că au mult de alergat până să ia un credit de afaceri, procent identic cu cel de la ediția precedentă.
Asta în condițiile în care creditele bancare sunt cel mai important instrument de finanțare, mult mai populare decât fondurile europene sau programele guvernamentale.

Ziarul Financiar:

Erste Bank, care contro­lea­ză BCR - cea mai mare bancă românească, a prezentat cu ocazia adu­nării generale situa­ţia la zi a acţionarilor: austriecii mai deţin 32,2% din grupul Erste, în timp ce o trei­me revine americanilor şi britanicilor.
Principalele bănci americane de in­ves­tiţii, Goldman Sachs şi JP Morgan, au susţinut Erste la preluarea BCR în 2005, fiind şi cei care au intermediat ma­jorarea de capital prin care grupul aus­triac a putut să plătească 3,75 mld. euro pentru circa 60% din BCR. Aceasta a fost cea mai mare privatizare din istoria României şi una dintre cele mai scumpe tranzacţii din istoria sis­temului bancar mondial.
Actualul preşedinte al Erste, An­dreas Treichl - cel care conduce grupul austriac de aproape două decenii şi care a extins grupul după 2000 în Europa Centrală şi de Est - a lucrat în anii ‘80 pe Wall Street la Chase Manhattan Bank, acum parte din JP Morgan, cea mai mare bancă americană.
Americanii sunt reprezentaţi şi în structura de conducere a băncii aus­triece prin americanul Brian O’Neill, care a lucrat pentru JP Morgan şi pentru banca de investiţii Lazard International, fiind şi adjunct al minis­trului de finanţe al SUA. Brian O’Neill face parte din consiliul de supraveghere al BCR.
La nivel individual cel mai impor­tant acţionar al grupului austriac este Fun­daţia Erste cu 19%, banca Caixa din Spa­nia - cu aproape 10%, Harbor Int. Fund - cu 4,6% şi Uniqa -  cu 4%.
Erste Bank, al doilea cel mai mare grup financiar din Europa Centrală şi de Est, după UniCredit, are o capita­li­zare bursieră de 10 mld. de euro.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.