Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum a rămas Nicuşor Dan fără miniştri tehnocraţi

Inquam Photos / Octav Ganea
usr ciolos nicusor Inquam Photos

Adevarul:

Dintre miniştrii cu adevărat tehnocraţi ai Cabinetului Cioloş, liderul USR, Nicuşor Dan a reuşit să-l convingă doar pe Cristian Ghinea, ministrul Fondurilor Europene, să candideze pe listele USR la alegerile parlamentare din decembrie, au confirmat surse guvernamentale pentru „Adevărul“. Cristian Ghinea urmează să demisioneze din Guvern în următoarele zile şi să intre în campanie alături de USR. De asemenea, alţi trei secretari de stat din Guvernul Cioloş se vor înscrie chiar azi în partidul lui Nicuşor Dan şi vor primi locuri eligibile pentru parlamentare. Astfel, cei trei vor completa lista deschisă în urmă cu două săptămâni de Manuel Costescu, fost secretar de stat în ministerul Economiei, care va deschide lista de candidaţi USR pentru diaspora la Camera Deputaţilor.

De ce au refuzat Voiculescu şi Pâslaru

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, şi ministrul Muncii, Dragoş Pâslaru, au fost şi ei în negocieri avansate cu Nicuşor Dan, însă, până la urmă, au refuzat oferta de a intra în competiţia electorală. De ce? Surse guvernamentale au povestit pentru „Adevărul“ că cei doi îşi doresc să urmeze modelul Cioloş: să rămână miniştri în continuare, dar fără să se înscrie într-un partid. „Cu siguranţă că Vlad Voiculescu şi Dragoş Pâslaru vor să continue ca miniştri, pentru că au muncit foarte mult şi încet-încet simt că pot schimba lucurile în ministere. Dar nu vor să facă pasul către un partid, deşi sunt foarte apropiaţi de ideile USR“, spun sursele citate.Voiculescu şi Pâslaru mizează pe faptul că PNL şi USR vor forma o majoritate parlamentară, Dacian Cioloş va fi iar premier, iar ei doi vor rămâne cu portofoliile pe care le deţin acum tot din postura de tehnocraţi. Abia apoi vor semna adeziunea la unul dintre cele două partide, pentru că atât Pâslaru, dar mai ales Vociulescu au fost curtaţi şi de liberali. „Dacă se înscriu acum în partid şi Dacian Cioloş nu va fi premier, ei pierd totul“, au explicat surse din anturajul celor doi pentru „Adevărul“.

Condiţiile PNL

Potrivit unor surse din interiorul PNL,în cazul în care liberalii vor reuşi să-l propulseze pe Dacian Cioloş la Palatul Victoria, îi vor lăsa mână liberă să-şi „populeze“ cancelaria premierului şi să propună doar doi miniştri  în Guvern, restul Cabinetului urmând să fie format din oameni cu carnet de partid. Unul dintre cei doi va fi cu siguranţă Dragoş Tudorache, mâna dreaptă a premierului Cioloş, iar al doilea ar putea fi Vlad Voiculescu sau Dragoş Pâslaru. În plus, există şi varianta în care USR să condiţioneze intrarea la guvernare de numirea celor doi, plus Cristian Ghinea în viitorul Cabinet. „Să ştiţi că mai avem şi alţi oameni în partid care ar putea fi miniştri, unii dintre ei chiar au mai fost miniştri“, a comentat pentru „Adevărul“ un lider al USR, cu trimitere la Vlad Alexandrescu, fostul minisitru al Culturii, care va candida pe listele USR Bucureşti la Camera Deputaţilor.

Digi24:

Un oficial de rang înalt din cadrul NATO a declarat că Alianţa a pus la punct trei planuri noi, menite să contracareze riscurile de securitate din regiunea Mării Negre. Este vorba de supravegherea aeriană a acestor zone, dar şi de o coordonare sporită între armatele ţărilor riverane, printre care şi Turcia.

Sunt trei puncte importante care se vor afla, mâine, pe agenda reuniunii de la Bruxelles a miniștrilor Apărării din state NATO, transmite Dragoș Sasu, trimis special Digi24.

Primul se referă la folosirea unor baze din România și Bulgaria pentru supravegherea Mării Negre, ceea ce implică staționarea de noi aeronave militare de recunoaștere.

Miniştrii Apărării vor mai decide înființarea unui centru comun al NATO de instruire pentru forţele aeriene. Avioane din alte ţări vor veni veni în România.

În fine, Turcia a decis să treacă o brigada sub comandamentul NATO de la București. Este prima ţară importantă care se alătură acestei structuri.

Ziarul Financiar:

Băncile vor începe să-şi relocheze operaţiunile în afara Marii Britanii către sfârşitul acestui an şi începutul anului viitor în condiţiile în care acestea se aşteaptă la un Brexit dur, potrivit lui Anthony Browne, CEO al grupului de lobby din sectorul bancar BBA, scrie Bloomberg.

“Mâinile băncilor internaţionale tremură deasupra butonului de relocare”, a scris acesta în ziarul Observer. “Multe bănci mai mici intenţionează să-şi înceapă relocarea înainte de Crăciun; băncile mai mari sunt aşteptate să înceapă în primul trimestru al anului viitor”.

Fără a da nume de bănci, Browne a arătat că băncile nu pot aştepta până în ultimul minut şi trebuie să-şi facă planuri “pentru ce e mai rău”.

În acest context, unele companii din sectorul imobiliar le găsesc deja băncilor noi locaţii. Investitorii imobiliari încearcă să profite de deficitul de birouri disponibile din Paris, Frankfurt şi Amsterdam. Lipsa de noi dezvoltări şi cererea locală în creştere au împins deja ratele de neocupare pentru spaţii de calitate din districtele de business ale acestor oraşe la cele mai scăzute niveluri din aproximativ un deceniu, potrivit Savills.

Plecarea bancherilor ar da dureri de cap ministrului britanic de finanţe Philip Hammond.

Sunt în joc aproximativ 66 miliarde de lire sterline (81 miliarde de dolari) sub formă de taxe plătite de serviciile financiare în 2014-2015, echivalentul a 11% din veniturile fiscale.

Dacă rolul sectorului financiar va fi diminuat, salariile celor 1 milion de angajaţi din sector ar putea scădea la rândul lor, reducând astfel suma sub formă de taxe plătită de aceştia.

Guvernul britanic ar putea fi de asemenea nevoit să sacrifice venituri pentru a face Londra mai atractivă pentru industria financiară.

Potrivit The Sunday Times, consilierii premierului Theresa May au pus la punct un plan de reducere a impozitului corporativ la 10% de la 20%, această reducere urmând să constituie o “opţiune nucleară” dacă UE ar bloca un acord de comerţ liber sau ar refuza companiilor financiare accesul la piaţa unică.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.