Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum a REACȚIONAT Europa după rezultatele SURPRIZĂ ale alegerilor din Franța

UE Uniunea europeana

Centristul Emmanuel Macron şi candidata de extrema dreaptă Marine Le Pen s-au calificat duminică pentru turul al doilea al alegerilor prezidenţiale din Franţa organizat la 7 mai. AFP prezintă reacţiile principalilor responsabili politici europeni:

Uniunea Europeană

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, l-a felicitat pe Emmanuel Macron într-un mesaj pe Twitter "pentru rezultatul său din primul tur" şi i-a urat "mult noroc în viitor".

Şefa diplomaţiei UE, Federica Mogherini, a scris în franceză: "Să vezi drapelele #Franţei şi #UE salutând rezultatul lui @emmanuelmacron este speranţa şi viitorul generaţiei noastre".

Citește și: Cine este, de fapt, Emmanuel Macron, câștigătorul primului tur al prezidențialelor din Franța

Negociatorul-şef pentru Brexit din partea UE, francezul Michel Barnier, şi-a exprimat la rândul lui satisfacţia pe Twitter: "Patriot şi european, voi avea încredere la 7 mai în Emmanuel Macron. Franţa trebuie să rămână europeană!".

Germania

Guvernul german şi-a anunţat sprijinul pentru Emmanuel Macron. "Este bine că @EmmanuelMacron a avut succes cu poziţia sa pentru o UE puternică + o economie socială de piaţă. Mult noroc pentru următoarele două săptămâni", a scris pe contul său de Twitter Steffen Seibert, purtătorul de cuvânt al cancelarul german, Angela Merkel.

Mergând şi mai departe în susţinerea acordată lui Emmanuel Macron, ministrul german de externe, social-democratul Sigmar Gabriel, a afirmat că este "sigur" că centristul va fi ales preşedinte, anunță Agerpres.

Marea Britanie

Fostul ministru conservator de finanţe George Osborne, nou redactor-şef al cotidianului Evening Standard, l-a felicitat pe "prietenul" său Emmanuel Macron pentru calificarea în turul al doilea, văzând în aceasta "dovada că se poate câştiga de pe poziţii de centru".

Citește și: ANUNȚUL care poate SCHIMBA totul în Franța: Decizia luată de Francois Fillon

Danemarca

Premierul Lars Lokke Rasmussen s-a arătat într-un mesaj pe Twitter prudent optimist în legătură cu şansele lui Emmanuel Macron: "Felicitări @EmmanuelMacron. Trebuie aşteptat scrutinul final, dar Europa are nevoie de o Franţă cu spirit deschis şi care se îndreaptă spre reformă. Mult noroc!".

Olanda

Deputatul de extrema dreaptă Geert Wilders, aliat al Marinei Le Pen, a văzut în turul întâi al alegerilor "o zi strălucită pentru patrioţii din Franţa şi din alte ţări care vor mai multă suveranitate naţională, mai puţină UE şi imigraţie". "Tocmai i-am trimis sincerele mele felicitări", a declarat el pentru agenţia olandeză de presă ANP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.