Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum ajunge 'Cumințenia Pământului' la Spălarea Banilor

antena1.ro
cumintenia pamantului

Premierul Dacian Cioloş a declarat, recent, că există în continuare intenţia de a achiziţiona 'Cuminţenia Pământului', dar dacă Parlamentul nu va adopta OUG pe această temă, Executivul pregăteşte o hotărâre de guvern care să prevadă restituirea donaţiilor. Într-un editorial publicat în ziarul Național, Cătălin Tache susține că achiziția „eșuată” a sculpturii lui Brâncuși a intrat în atenția procurorilor, care la rândul lor ar urma să sesizeze Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor. Instituția „va trebui să garanteze că nimeni nu a profitat de pe urma banilor ținuti atâtea zile în conturi”.

Ponta, ironii la adresa PNL: Ura! Tovarășa Alina Gorghiu Dej și-a găsit perechea

„Cu doar cateva zile inainte de expirarea mandatului si cu un entuziasm demn de o cauza mai buna, premierul Dacian Ciolos tocmai ce face o ultima sfortare sa arunce „pisica” moarta a „Cuminteniei Pamantului” in curtea Parlamentului. Si asta la foarte putin timp dupa ce Liviu Dragnea a bagat bine batul prin gardul Guvernului, detonand, in premiera, „bomba” ca procurorii s-ar fi interesat, profesional vorbind, de achizitia esuata a sculpturii lui Constantin Brancusi. (...)

Oricum, se pare ca, intr-adevar, procurorii chiar au luat in serios „odiseea” colectarii de fonduri pentru cumpararea „Cuminteniei”, ei mergand acum pe mai multe piste pentru a se dumiri daca si ce legi au fost incalcate. Iar dintre toate, dupa cum reiese din informatiile intrate in posesia noastra, se remarca de departe cea care verifica si va cere Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor sa garanteze ca aceste conturi in care au fost depozitate sumele stranse au respectat toate normele legale, ca nu s-au facut transferuri si ca nimeni, inclusiv bancile depozitare, nu s-au folosit de acesti bani pentru alte finantari!

Realizand, ca un adevarat tehnocrat ce este, dimensiunile esecului campaniei de achizitionare a „Cuminteniei Pamantului”, Dacian Ciolos incearca, pe ultima suta de metri a mandatului sau, sa mai dreaga busuiocul.

Astfel ca premierul sustine ca Guvernul doreste in continuare sa cumpere sculptura, insa ca trebuie musai ca Parlamentul Romaniei sa adopte Ordonanta de Urgenta care se afla acum in discutie cu amendamentul privind acoperirea diferentei de bani, care poate veni din Fondul de Rezerva al Executivului. (...)

Sebastian Ghiță a dat DOCUMENTELE despre care spune că vor ZGUDUI România / FOTO

Insa este greu de crezut ca parlamentarii vor fi chiar atat de masochisti incat sa scoata ei castanele din foc pentru tehnocratii lui Ciolos. Pentru ca, nu trebuie uitat, la acest fond de rezerva se poate apela numai in situatii exceptionale de urgenta. Si care ar putea fi urgenta in a cumpara „Cumintenia Pamantului”, mai ales ca sculptura nu poate parasi oricum definitiv Romania? Poate doar faptul ca o ancheta prealabila a  procurorilor nu doar ca a fost demarata „in rem”, dar ea poate continua pe niste piste care dau deja frisoane catorva ministri din Cabinetul Ciolos.

Iar situatia este cu atat mai confuza cu cat nu se stie inca ce se intampla exact cu banii romanilor existenti in conturile de donatii, cel putin atata timp cat Guvernul se balbaie in acest sens. Mai ales ca au inceput sa apara inclusiv suspiciuni ca la mijloc ar putea fi o „balbaiala” intentionata, sume importante de bani ramanand astfel perioade indelungate in anumite conturi. Oricum, dupa cum sustin sursele noastre, procurorii vor trebui sa parcurga toate etapele procedurale si sa ceara inclusiv declaratii pe propria raspundere a ministrilor implicati ca sumele aflate la dispozitia Guvernului in aceste conturi nu s-au folosit temporar. Fie ca este vorba pentru finantarea campaniei ori pentru speculatii temporare, alegandu-se prin urmare cu comisioane sau dobanzile aferente. Apoi, vor fi luate la puricat extrasele de cont zilnice cu semnaturile bancilor. Iar ancheta poate intra intr-o zona periculoasa pentru artizanii campaniei „Cumintenia Pamantului” odata ce Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor va trebui sa garanteze ca nimeni nu a profitat de pe urma banilor tinuti atatea zile in conturi”, scrie Cătălin Tache, în ziarul Național.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.