Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum ar putea scăpa Mircea Băsescu de închisoare: 'Ar putea fi achitat'

mircea basescu

Cum ar putea scăpa Mircea Băsescu de închisoare? Neconcordanțele din dosar și talentul literar l-ar putea ține în libertate. Fratele fostului președinte Traian Băsescu a fost condamnat, la sfârșitul săptămânii, la 4 ani de închisoare cu executare pentru trafic de influență.

Detalii aici: Mircea Băsescu, condamnat la închisoare cu executare

Deși este în aparență o pedeapsă dură, Mircea Băsescu ar putea scăpa de pușcărie după doar 5 luni. Dacă va scrie și câteva cărți, cum am văzut că se practică în ultimul timp, acestuia i-ar rămâne o pedeapsă nesemnificativă. Magistraţii Tribunalului Constanţa l-au condamnat pe Mircea Băsescu la 4 ani de închisoare cu executare, pentru trafic de influenţă. Decizia instanţei nu este definitivă şi poate fi contestată la Curtea de Apel Constanţa. Totodată, același tribunal a menţinut sechestrul instituit pe bunurile lui Mircea Băsescu, precum şi măsura controlului judiciar. Instanţa a mai decis confiscarea sumei de 265.000 de euro de la Băsescu și de la Marian Căpățână, implicat și el în dosar, și a respins ca nefondată cererea formulată de Florin Anghel de restituire a sumei de 600.000 de euro pe care membrii familiei acestuia susţineau că i-ar fi dat-o drept mită lui Mircea Băsescu pentru a interveni pentru obţinerea unei decizii favorabile într-un dosar al lui Bercea Mondial. Mircea Băsescu a declarat că nu se aştepta să fie condamnat la închisoare pentru că se consideră nevinovat, susţinând că va ataca cu apel decizia Tribunalului Constanţa. Din 4 ani, stă în pușcărie doar 5 luni Din pedepsa primită, lui Mircea Băsescu i se vor scădea perioada arestului preventiv şi cea a arestului la domiciliu.

Citeşte şi: Traian Băsescu după condamnarea fratelui său: 'Nu-mi convine deloc'

Acesta a fost arestat preventiv şi la domiciliu din 19 iulie 2014 până în 24 iunie 2015, aproape 11 luni. Un apropiat al fratelui fostului președinte ne dezvăluie planurile acestuia și pe ce se bazează la recurs, explicându-ne și calculul prin care Băsescu va executa doar 5 luni din pedeapsa de 4 ani. “Mircea Băsescu va face apel cu speranța că va fi achitat, pentru că el se consideră nevinovat, pentru că, în opinia dumnealui, nu există nicio dovadă din care să rezulte că a luat bani. Plus că există câteva neconcordanțe în anchetă. Marian Căpățână a declarat, inițial, că a luat banii, dar că nu i-a dat niciun ban lui Băsescu, apoi vine și zice că i-a dat lui Mircea 450.000 de euro și 150.000 i-a oprit pentru el. Parchetul susține că, de fapt, Căpățână a luat banii și i-a dat și lui Mircea 250.000. Este o nebuloasă totală. Pe asta se bazează Băsescu la apel. Vom vedea cum se termină. Dacă rămâne cu pedeapsa, el are dreptul la eliberare condiționată la o treime din pedeapsă, pentru că are peste 60 de ani. Ar trebui să facă, din cei 4 ani, doar 1 an și 4 luni de închisoare. I se mai scad cele 11 luni pe care le-a petrecut în arest preventiv, rămânându-i de executat doar 5 luni”, ne-a declarat apropiatul lui Mircea Băsescu. Conform legii, pentru fiecare lucrare științifică scrisă în închisoare, timpul de detenție este redus cu 30 de zile. Practic, cele 5 luni de închisoare ar putea fi acoperite cu 5 cărți scrise, deși improbabil, dar nu imposibil având în vedere numărul publicațiilor deținuților în ultimul timp. Aproape 200 de deținuți au scris peste 400 de cărți, în ultimii trei ani, conform listei oficiale publicate de Administrația Penitenciarelor.

Citeşte şi: Consiliul Concurenţei, amenzi uriaşe pentru 11 companii. Alro şi Hidroelectrica, amendate

Avocatul Artin Sarchizian a explicat ce se poate întâmpla în urma apelurilor depuse după decizia instanței atât de Băsescu, cât și de procurori. “Pedeapsa maximă prevăzută de legea penală pentru traficul de influență este de 7 ani, atât cât au cerut și procurorii. În urma apelului, Mircea Băsescu are patru variante: achitarea – el a mers în tot acest timp pe achitare, întrucât nu și-a recunoscut fapta; reducerea pedepsei; menținerea deciziei primei instanțe; mărirea pedepsei în urma recursului Parchetului. Dacă mai scrie și niște cărți, scapă și mai ușor. Efectiv, câteva cărți i-ar putea anula complet pedeapsa”, a spus și Artin Sarchizian. Apărarea lui Bercea cere investigarea lui Traian Băsescu Avocatul familiei Bercea, generalul Pavel Abraham, spune că ar fi trebuit investigată implicarea lui Traian Băsescu în dosarul fratelui său, pentru că în instanţă s-a vorbit despre filmul în care Mircea Băsescu recunoaşte că i-a dat şi lui o parte din bani la vila de la Neptun. Apărătorul spune că procurorul de şedinţă nu a luat act de această acuzaţie, spun cei de la ring.

Citeşte şi: Mega-operaţiune a DIICOT: Percheziţii în Bucureşti şi 10 judeţe

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.